Nowa Zelandia to niezwykle malownicze, wyspiarskie państwo położone w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego. Nieokiełznana natura tego kraju od dekad jest destynacją podróżników ze wszystkich zakątków globu. Swoich entuzjastów znalazła też w świecie kraftu!
Na przestrzeni ostatnich lat pochodzące stamtąd chmiele zyskały ogromną popularność, zaskakując głębią smaków i aromatów i wyróżniając na tle europejskich odmian. Korzystając z utrzymującego się trendu, postanowiliśmy zagłębić się w możliwości, jakie oferują nowozelandzkie chmiele.
Trafiliśmy tak na farmę Hop Revolution, której chmiele nie były do tej pory dostępne na europejskim rynku.
Znajduje się ona nad Zatoką Tasmana i tworzy największy obecnie chmielowy ogród Nowej Zelandii o powierzchni aż 116 hektarów! Właśnie stamtąd udało się nam sprowadzić chmiele, które już niebawem trafią do najnowszej warki NEIPA marki SALAMANDER.
Mówimy konkretnie o odmianach: Nelson Sauvin – odpowiedzialnym za profil aromatyczny podobny do win odmiany Sauvignon Blanc oraz Mouteka, która wzbogaci piwo o nuty owoców tropikalnych i cytrusów.
Czas oczekiwania na nową premierę możecie umilić sobie relacją z tegorocznego chmielobrania, którą przesłali nam nasi przyjaciele z antypodów dostępną na naszym profilu na fb. Już niedługo pojawią się na nim również informacje o dacie premiery oraz transmisji #live z ekipą Hop Revolution w roli głównej. Bądźcie czujni!