Ostatnie upały sprawiły, że zatęskniliśmy za lekkimi, kwaśnymi i owocowymi piwami!
Uwarzyliśmy więc Gose, czyli wywodzący się z Goslar w Niemczech styl piwa kwaśnego, do którego produkcji tradycyjnie wykorzystuje się kolendrę oraz sól spożywczą. W najnowszej premierze marki SALAMANDER poszliśmy jednak o krok dalej, dodając do tradycyjnej bazy owoce mango oraz różowej guavy!
Sesyjny charakter tego piwa powoduje, że sprawdzi się zarówno podczas długich letnich wieczorów, jak i jako piwo codzienne – idealnie gaszące pragnienie (nie tylko wielbicieli lekkich piw owocowych!). Do jego produkcji wykorzystaliśmy jako bazę słodu jęczmiennego oraz pszenicznego razem z płatkami dla nadania gładkiej struktury i pełni.
Na pierwszym planie znajdziecie w nim jednak kompozycję owoców – mango i guava wniosły intensywne nuty tropikalne oraz nadały mu soczystości i rześkości. Ich smak i aromat podkręciliśmy też dodatkiem soli, która poskutkowała delikatną mineralnością na finiszu i uwypukliła cytrusowy aromat!
Design etykiety nawiązuje tym razem do PRZYRODY – zachęcamy więc do połączenia degustacji z jej kontemplacją. Będziecie mieli ku temu okazję już 21 sierpnia w naszym Pubie oraz Concept Stu Mostów na #Długosza2.
Zapraszamy Was również na stronę wydarzenia, aby nie przegapić żadnych informacje na temat premierowego weekendu.
Szykujcie się na intensywne uderzenie tropików w piwnym wydaniu i pierwszy łyk naszego najnowszego piwa marki SALAMANDER Gose Mango & Guava – do zobaczenia!