W Browarze Stu Mostów od zawsze poszukujemy nowych możliwości rozwoju, do czego obecnie okazała się potrzebna fachowa kontrola procesu produkcji. Własny ośrodek badawczy daje nam pewność, że już niebawem będziemy Was zaskakiwać nowymi projektami i jeszcze lepszą jakością naszych piw.
Technologia stwarza zupełnie nowe możliwości.
Dzięki wyposażeniu, które posiadamy, możemy dokładniej kontrolować cały proces warzenia – zaczynając od sprawdzania ilości i jakości dodawanych drożdży, poprzez dokładniejszą kontrolę fermentacji. Na końcowych etapach produkcji jesteśmy w stanie precyzyjnie zbadać stopień wysycenia piwa dwutlenkiem węgla. Nasze laboratorium także wspiera piwowarów w zachowaniu sterylności urządzeń i dbałości o czystość gotowego produktu pod kątem mikrobiologicznym.
Od czego zaczniemy?
W niedalekiej przyszłości planujemy rozpocząć proces propagacji drożdży oraz stworzenie własnego banku mikroorganizmów, co pozwoli być niezależnym od dostępności na rynku wybranych szczepów np. drożdży. Odpowiadając na potrzeby innych browarów rzemieślniczych postanowiliśmy udostępnić także podstawowy pakiet analiz realizowany w naszym laboratorium. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do kontaktu przez adres: laboratorium@100mostow.pl
Po więcej informacji na temat Laboratorium Stu Mostów zapraszamy tutaj.