Znacie Barrier Brewing Co.? To odjechany browar z Oceanside (Long Island, NY)! Warzą przepyszne IPA, szczególnie te w wersji podwójnie chmielonej. Dlatego też zrobiliśmy z nimi coś w ich stylu, tylko bardziej! Czyli bardzo mocne Double IPA, z dodatkiem płatków owsianych i pszenicznych, nieco pełniejsze i z chmielem wsypywanym wiadrami. Mocne, aromatyczne, podwójnie chmielone DDH DIPA! Wypatrujcie premiery ART+27 DDH DIPA już 9 maja!
Double Dry Hopped DIPA to styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. Jednak chcieliśmy nadać naszej współpracy dodatkowego sznytu i nowatorskiego podejścia do stylu DIPA – a więc stworzyć piwo nieco słodsze, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę. Występują różne odmiany tego piwa – my przedstawiamy jedną z najmocniejszych i intensywniejszych pod każdym względem!
Przymiotnik „DDH” w nazwie nie występuje przypadkowo – piwo jest bardzo solidnie nachmielone. Najwięcej chmielu trafiło do Whirlpoola, ale przede wszystkim podwójnie po tzw. chłodnej stronie – czyli podczas fermentacji i leżakowania piwa. Łącznie, niezwykle pięknie pachnących odmian: Citra, Mosaic oraz Chinook, zużyliśmy 25 g na litr gotowego piwa. To jedno z naszych najbardziej chmielowych piw! To właśnie dzięki nim odnajdziecie owocowe nuty grapefruita, mango, papai i ananasa.
ART+27 DDH DIPA jest bardzo jasne, szczególnie jak na tak wysoki ekstrakt (22 Plato), bo tylko jasne słody pilzneńskie zostały przez nas użyte, dzięki czemu możemy się cieszyć wyraźnym profilem chmielowym i drożdżowym. Dla delikatnego zmętnienia i aksamitnej gładkości dodaliśmy jeszcze płatków owsianych i pszenicznych. Pierwszy raz zastosowaliśmy „mleczko owsiane”- czyli zmielonych płatków owsianych dodanych do gotowania, które przyjemnie podkreślają teksturę piwa. Część ekstraktu pochodzi z maltodekstryny – niefermentowanego cukru, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.