Zapraszamy na pierwszy łyk WRCLW Coffee Imperial Stout NITRO!
Wariacja na temat najmocniejszego i najgęstszego piwa Browaru Stu Mostów. Czarne, nieprzejrzyste, warzone z największą ilością ciemnych i palonych słodów połączone z dużą ilością świeżo palonej i mielonej kawy przygotowanej przez Etno Cafe. Wypełnione po brzegi aromatami świeżo zaparzonego espresso, aromatami czekoladowymi i karmelowymi. Z czasem zyskuje nuty ciemnych suszonych owoców i pumpernikla. Niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne.
Na tydzień przed rozlewem do gotowego piwa trafiła wyśmienita kawa od wrocławskiej palarni ETNO Cafe. Kawa nietuzinkowa, bo to mieszanka dwóch wspólnie wyselekcjonowanych odmian. Dzięki połączeniu doświadczenia piwowarów Browaru Stu Mostów oraz specjalistów kawowych Etno Cafe, wybraliśmy, spośród przeszło stu prób, najlepiej pasujący do piwa WRCLW Imperial Stout, blend dwóch odmian palonych ziaren. To mix składający się w 70% z brazylijskiej intensywnej kawy Yellow Bouron, o aromacie m.in. migdałów i masła orzechowego oraz łagodniejszej, kwaskowo-owocowej etiopskiej Yirgacheffe, o wspaniałej nucie czarnej porzeczki. Łącznie użyliśmy aż 20 kg grubo zmielonej kawy I wyekstrahowaliśmy z niej cenne składniki przy użyciu HopGuna, dla zachowania maksimum świeżości I smaku. Niebywale kawowe piwo. Zapraszamy na pierwszy łyk. Wersje leżakowane z kawą to gratka, szczególnie z tak niezwykłą mieszanką kaw!
W tym samym dniu wraca wersja bazowa – WRCLW Imperial Stout NITRO – pierwszy w Polsce, nasycany azotem Imperialny Stout. Fantastycznie oceniany. Zapraszamy wszystkich do lektury i dodania własnej recenzji na www.ratebeer.com/beer/wrclw-imperial-stout-nitro/669252
Imperial Stout NITRO, czyli nasycany azotem. W specjalnej technologii dodajemy tego obojętnego gazu do piwa, aby zmienić jego teksturę. Azot nadaje aksamitności oraz lekkości do tego mocarnego piwa. Piwo nalane intensywnie z kranu lub butelki tworzy tzw. efekt kaskadowy. Azot stara się uwolnić z piwa, tworząc miniaturowej wielkości pęcherzyki, które budują bardzo trwałą i gęstą pianę, niemożliwą do osiągnięcia przy nasycaniu dwutlenkiem węgla. Imperial Stout to piwo szczególne, tak gęste, że cały efekt widać jakby w zwolnionym tempie. Warto to zobaczyć, a potem spróbować i porównać z obie wersje, „kawową” i „tradycyjną”. Zapraszamy na pierwszy łyk!
Premiera na Długosza 14 lutego! Z intensywnymi i pełnymi w smaku piwami, idealnie komponują się równie intensywne dodatki. Premierowy Coffee Imperial Stout Nitro polecamy ze specjalnie przygotowanym na tę okazję daniem – czerwonym makaronem spaghetti z sosem z kurzych serc, serem pleśniowym i miętą. Pełnia piwa uwypukli esencjonalność dania, natomiast dodatek mięty pozwoli odświeżyć kubki smakowe przed kolejnym łykiem. Intensywny w smaku ser pleśniowy uwypukli aromat dodanej do piwa kawy i odda głębię jej smaku, natomiast sos z kurzych serc podbije aksamitną teksturę piwa, uzyskaną dzięki nagazowaniu azotem.
Ciastko z Conceptu. Ciemne, intensywne w smaku piwa idealnie komponują się z czekoladowymi deserami. Z okazji premiery Coffee Imperial Stoutu Nitro, przygotowaliśmy dla Państwa deser w postaci ciastka czekoladowego z kremem kawowym i pieprzem. Czekolada wzbogaci smak oraz aromat piwa, dodatkowo uwypukli jego aksamitność. Dopełnienie stanowi pieprz, który nada piwu kompleksowości.
Więcej na temat wersji bazowej na https://100mostow.pl/wrclw-imperial-stout-nitro-2
Recenzja NITROsztosów na https://blog.kopyra.com/index.php/2019/01/11/nitrosztosy-od-stu-mostow
Więcej o użytych kawach na: https://sklep.etnocafe.pl/kawa-etno/822-yellow-bourbon.html oraz na https://sklep.etnocafe.pl/kawa-etno/832-yirgacheffe.html
Na premierę zapraszamy w Wydarzeniu na Facebooku – https://www.facebook.com/events/372840706632433/