Pora na premierę tego stylu w naszym browarze!
Warzyliśmy już portera bałtyckiego, ale zawsze poza granicami naszego kraju. Pora na premierę w naszym browarze! Zapraszamy na pierwszy łyk WRCLW Baltic Porter NITRO oraz specjalnej wersji na Baltic Porter Day 2019 – WRCLW Tonka, Vanilla and Chocolate Baltic Porter NITRO!
Przed nami Międzynarodowy Dzień Porteru Bałtyckiego. Celem święta jest popularyzacja naszego „piwowarskiego skarbu”. W wielu pubach na kranach będą dostępne portery bałtyckie z różnych browarów. Różne, cięższe, bardziej pijalne, klasyka stylu oraz nasze absolutnie wyjątkowe propozycje – Baltic Porter NITRO.
WRCLW Baltic Porter NITRO to piwo ciemne, dolnej fermentacji, wyjątkowo długo fermentowane i leżakowane. Z solidną podbudową słodową, delikatnym aromatem ciemnych słodów – podobny do wafli w czekoladzie. Czysty w profilu, pełny, słodkawy, ze zbalansowaną goryczką. Dzięki nasycaniu azotem jest niezwykle aksamitny w teksturze, z piękną, drobnopęcherzykową jasnobeżową pianą.
Porter bałtycki sprawdza się idealnie w długie zimowe wieczory. Co by nie mówić doskonale rozgrzewa. Jest wizytówką piw ciemnych. Jest złożony, wielowymiarowy, każdy łyk jest jak pierwszy, z każdym można odnaleźć coś nowego. Nie przegapcie tego święta i znakomitej okazji by wybrać się do swojego pubu. To nasze czarne złoto, ale przede wszystkim piwo, które wielu otworzyło kategorię piw ciemnych. Do tego efekt NITRO! 😉
Na Baltic Porter Day 2019 przygotowaliśmy również wersję specjalną tego trunku – WRCLW Tonka, Vanilla and Chocolate Baltic Porter NITRO!
Do długo wyleżakowanego, ciemnego piwa dolnej fermentacji, o mocnej podbudowie słodowej i z łagodnymi nutami ciemnych słodów, dodaliśmy bardzo aromatycznych dodatków – kakao, laski wanilii i fasolę tonkę. Niebywale pyszne połączenie, a wszystko spaja aksamitna tekstura, dzięki nasycaniu piwa azotem w specjalnej technologii. Dla takiego połączenia Święto Porteru Bałtyckiego można obchodzić codziennie 🙂
Foodpairing. Portery radzimy podawać z mocnymi mięsami, zwłaszcza pieczonymi i grillowanymi, dobrze wpasowują się w karmelowe nuty piwa. Gulasz wołowy, inne potrawy z wołowiny, dziczyzny. Dodatek pikantnych przypraw lub sosów świetnie kontrastuje słodycz tego stylu. Jako alternatywę i parę dla kawowych aromatów polecamy czekoladowe ciasta, ciemne desery, np. z gorzką czekoladą.
Na Długosza podamy portery w towarzystwie dania bardzo intensywnego. Flaczki z kalmara, ze smażonym chlebem i kwaśnym kremem piwnym. Na deser, komplementarnie do piwa, brownies z dodatkiem bardzo aromatycznej fasoli tonka. Ciasto podawać będziemy z sosem cytrynowym. Foodpairing oparty na kontraście, czysta forma.
Tak gęste i esencjonalne piwa wyśmienicie się przechowują – niczym dobre, mocne wino. Dlatego świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka butelek i otwierać je w dłuższych odstępach czasu (pół roku, rok). Za każdym razem będzie nieco inne. Na początku będzie niesamowicie czekoladowe, deserowe. Z czasem zyska nut porto, sherry, suszonych owoców (śliwki, rodzynek i wiśni). Ciekawe doświadczenie. Leżakowane w odpowiednich warunkach, po 5 czy 20 latach zachwyci nas dojrzałością bukietu oraz niezwykłymi aromatami, które rozwiną się w czasie. Jeśli piwo będzie przechowywane w odpowiednich warunkach (temperatura ok 10 st. C, brak nasłonecznienia), odwdzięczy się z czasem szlachetnymi nutami utlenienia.
Więcej o tym co polskie browary przygotowały na Baltic Porter Day na http://www.balticporterday.com/lista-porterow
Wielkie odliczanie na http://www.balticporterday.com
Zapraszamy również na strona www: http://www.balticporterday.com