SALAMANDER Chocolate Mint Foreign Extra Stout Nitro
Tradycyjnie ten brytyjski styl warzony był w celach exportowych, aby przetrwać trudy podróży do krajów tropikalnych, przez co nazywano go również „Tropical Stout”. Styl ten charakteryzuje się intensywnymi aromatami palonego zboża, z nutami świeżo palonej kawy i gorzkiej czekolady. Często w tle wyczuć można subtelny zapach słodkich suszonych owoców, lukrecji bądź melasy. Do ciemnej materii Foreign Extra Stoutu dodaliśmy kakao, oraz świeżej miętę czekoladową. Co razem stwarza niezwykłe wrażenie płynnej czekolady miętowej. Zapraszamy na premierę, szczegóły i możliwość zapraszana na www.facebook.com/events/333084910807195/
Kompozycja słodów karmelowych i palonych nadaję głębokiego charakteru w piwach typu Stout. Mamy tu intensywną gorzką czekoladę, paloną kawę a nawet lekkie nuty popiołu. Bardzo charakterystycznym i tradycyjnym dodatkiem do Stouta jest palony, niesłodowany jęczmień – to on wprowadza głębokie palone nuty, delikatną kwaśność i goryczkę, która równoważy słodki smak.
Goryczkowy, tradycyjny chmiel Magnum dodawany jest dla uzyskania niezbędnej kontry goryczkowej w tak mocnym i słodkim piwie. Dzięki temu smak jest zbalansowany i mamy ochotę na kolejny łyk. Dodatki mamy dwa, kakao oraz miętę czekoladowa. Duża ilość odtłuszczonego kakao to prawdziwa dusza tego piwa – jego intensywny aromat i smak sprawia, że piwo kojarzy się w aromacie z mleczną czekoladą, ale w smaku jest to już ciemne, rasowe, gorzkie kakao.
Mięta czekoladowa – specjalnie dla nas rosła w szklarni na Opolszczyźnie, z myślą właśnie o tym piwie. Gdy była gotowa – ścięliśmy ją i zamroziliśmy, aby zachowała aromat aż do momentu dodania do piwa. To szczególna odmiana mięty – niezbyt znana, ale posada intensywny aromat… czeladek miętowych.
Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianie tekstury na aksamitną. Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.
SALAMANDER Chocolate Mint Foreign Extra Stout Nitro. Dostępny będzie w butelce. Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:
– piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim
– gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo
– ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany
W planach mamy ciekawe danie. Karmelizowany boczek chili, z sosem miętowym z chili, z dodatkiem pieczywa. Szczegóły testujemy. Wrażenie płynnej czekolady miętowej będziemy mogli porównać. Podczas premiery planujemy na kranach m.in.
– La Quince Hot Smokey Sanchez
– Porter warzony z papryczkami Chipotle.
– Wylam Fruits of Perception
– Sour Lager warzony z dodatkiem ogórka, kiwi i melona.
– Wylam Feasting with Panthers
– Imperial Stout z dodatkiem lukrecji.
Piwa specjalnie sprowadzone w ramach Piwnych Mostów, Hiszpańskego i Brytyjskiego.
Piwne Mosty to więcej niż wspólne warzenie i wymiana doświadczeń piwowarów. Celem jest wzbogacenie piwnej kultury. To zawsze „most kulinarny”, prezentacja dorobku, piwnych zwyczajów i trendów. Warzenie we Wrocławiu to okazja by pokazać miejsca narodzin piwnej rewolucji w Polsce i 800 lat browarniczych tradycji.
Mosty to coś wyjątkowego. Mało jest branż, w których coś takiego w ogóle można sobie wyobrazić. Dzięki takim projektom kraft jest bogatszy każdego dnia. Realizuje się nasza wizja. Piwo, które zbliża historię, teraźniejszość i przyszłość. Ludzi, miasta i kraje. Więcej o stałej wymianie doświadczeń z czołówką europejskich browarów na https://100mostow.pl/piwnemosty
Zapraszamy na pierwszy łyk SALAMANDER Chocolate Mint Foreign Extra Stout Nitro! – www.facebook.com/events/333084910807195/