Zapraszamy na 100 lat!
Czwarte Urodziny Browaru będą okazją do przybliżenia dynamiczne rozwijającego się rynku Dobrego Piwa. Jako branża kreujemy gusta. Jako Browar warzymy z pełną mocą. Od flagowego Pilsa, który od zawsze jest znakomitym zaproszeniem do kraftu, po urodzinowy Imperial Stout NITRO Bourbon B.A. 2018 – pierwszy w Polsce nasycany azotem Imperial Stout leżakowany w dębowej beczce. Będą też okazją by pokazać WRCLW, który kocha Dobre Piwo i który na co dzień promuje kraft.
Z okazji urodzin Browaru w całej Polsce zapraszamy na premierę WRCLW Imperial Stout NITRO Bourbon B.A. 2018. Szczegóły na https://www.facebook.com/events/262339011108665 Pra-premiera odbędzie się w Browarze we wtorek 11/12, czyli w dniu naszych Czwartych Urodzin. Tego właśnie dnia planujemy odpalić świeczki na urodzinowym torcie. Szczegółowe informacje na bieżąco na fp – https://www.facebook.com/events/356278234931788/
W środę 12/12 zapraszamy na specjalne warsztaty na temat o piw ciemnych, ich leżakowania w beczkach i nasycania azotem (szczegóły poniżej). 15-16/12 o naszych doświadczeniach i innowacjach opowiemy podczas wyjątkowego urodzinowego kranoprzejęcia w Belgii na Black Beer Fest 2018.
WRCLW Imperial Stout NITRO Bourbon B.A. 2018. Fantastycznie zapowiada się urodzinowe piwo. Efekt kaskadowy NITRO będzie wyjątkowy. Styl ten ma bardzo dużą gęstość. Fakt ten powoduję, że efekt kaskadowy odbywa się niczym w zwolnionym tempie. Przez wysoką gęstość i lepkość pęcherzyki tworzą i unoszą się dużo wolniej. Tu na filmie można zobaczyć jaki efekt daje nasza innowacja: www.facebook.com/BrowarStuMostow/videos/1403921369736904
Imperial Stout to najmocniejsze i najgęstsze piwo Browaru Stu Mostów. Warzone z największą ilością ciemnych i palonych słodów. Pełne aromatów czekoladowych, kawowych i karmelowych. Z czasem zyskuje nuty ciemnych suszonych owoców i pumpernikla. To intensywne piwo wzbogaciliśmy poprzez leżakowanie w beczkach po Bourbonie Woodford Reserve, które nadało aromatów wanilii, kosa, przypraw oraz rzecz jasna – amerykańskiej whiskey. Potem nasyciliśmy azotem. Ma piękną pianą i niepowtarzalną teksturą, jest niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne. Wyjątkowa pra-premiera odbędzie się 11/12, w dniu Czwartych Urodzin Browaru. Zapraszamy na niezapomniany toast i pierwszy łyk WRCLW Imperial Stout NITRO Bourbon B.A. 2018!
Piwa na urodzinowy tydzień. Na kranach już od wtorku same sztosy i prezenty (rotacyjnie, kolejność losowa).
- Jopen/Stu Mostów Polish Black Gold – holenderska promocja polskiego piwowarstwa – Porter Bałtycki w nowej aranżacji – ze słodem żytnim! Uwaga: pierwsza warka!
- WRLCW Rye RIS – uwaga: druga warka! Klasyk z dodatkiem słodu żytniego oraz aromatów suszonej śliwki jako wynik długiego leżakowania. Wyśmienite do urodzinowej degustacji.
- Jopen Solomon’s Judgement – Imperial Stout leżakowany przez 555 dni w beczkach po Szkockiej i Koniaku. Bez komentarza.
- Naparbier: Aesthetics – Weizenbock Barrel Aged – Weizenbock leżakowany w beczkach po Whisky. Pełne nut bananowych, karmelowych oraz dębowych z odrobiną goździków i wanilii. Idealne na długie i zimne jesienne wieczory.
- Naparbier: Farewell to Arms – Sour Ale Barrel Aged – Kwaśny malinowy Sour Ale warzony w kolaboracji z angielskim Beavertown Brewery, leżakowany w beczkach po Sherry! Aromaty drewna i czerwonego hiszpańskiego wina niesamowicie podkręcają ostateczny efekt.
- Wylam – Child in Time – Cryo Hop IPA – 100% Cryo Hop IPA uwarzone z mieszanką mega aromatycznych chmieli Centennial, Amarillo oraz Citra! Wypełnione po brzegi intensywną, tropikalną świeżością z mocno wyczuwalną cytrusową skórką i nutą sosny.
- Wylam/Odyssey Brew Co: Bamboo & Pineapples – DDH Pale Ale – Podwójnie chmielony Pale Ale warzony w kooperacji z potężnym Odyssey Brew Co! Główną rolę odgrywają mega aromatyczne chmiele Amarillo, Mosaic oraz Simcoe. Piwo orzeźwiające, przejrzyste i pełne tropikalnej przyjemnej soczystości.
- Dieu du Ciel – Peche Mortel – Imperial Stout – TOP 50 Ratebeer! Nieprzejrzyście czarny imperialny stout z wyraźnie zaznaczonymi nutami palonymi. Dodatek kawy podczas warzenia intensyfikuje goryczkę i kawowość palonych słodów.
- Dieu du Ciel – Aphrodisiaque – American Stout – TOP 50 Ratebeer! Czarne piwo o aromatach i smakach wanilii, gorzkiej czekolady, bourbona i palonego słodu. Doskonały balans pomiędzy słodyczą wanilii i goryczą kakao.
Piwna edukacja – warsztaty z degustacją. Rozpoczniemy od oprowadzenia po Browarze i wprowadzenia w proces warzenia piwa. Następnie przeniesiemy się do naszej nowej Sali Klubowej 😉i zaprosimy do degustacji urodzinowego piwa – WRCLW Imperial Stout NITRO Bourbon B.A. 2018. Opowiemy o ciemnych piwach oraz co do piwa wnosi nasycenie azotem i leżakowanie w beczkach. Mamy też prezent! Do wspólnej dyskusji na temat leżakowania w beczkach zaprosiliśmy Cocktail Bar by Incognito. Dowiemy się dużo o bourbonie, jego pochodzeniu, wykorzystywanych do produkcji surowcach i samym procesie leżakowania. Nauczymy się degustować Whiskey, spróbujemy bardzo wyjątkowego przedstawiciela tego trunku. Poprowadzi Kasia Chlebus wraz z Sebastianem Krukiem-Florkowskim. Po warsztatach zapewne przeniesiemy się do pubu. Zapraszamy 12/12 o godz. 17:00. Liczba miejsc jak zawsze ograniczona! Bilety dostępne są na Evenea: https://evenea.pl/imprezy/kultura-i-sztuka/wroclaw/degustacja-z-incognito209850
Foodpairingowe święto. W kuchni świętować będziemy cały tydzień, od poniedziałku do niedzieli, 10- 16/12. W specjalnej ankiecie wspólnie wybierzemy najlepsze foodpairingowe pary tego roku. Przez cały tydzień w pubie dostępne będą 4 dania z 10, które zbiorą najwięcej głosów w ankiecie. Głosujemy na: https://www.facebook.com/events/356278234931788/permalink/357272344832377/
• Boczniaki / szczypiorek / bryndza. Rekomendowane do WRCLW Schöps
• Baranina / frytka / sałata ziołowa. Rekomendowane do Salamander AIPA • Pieczony ser / duszone morele / zioła. Polecane do SALAMANDER Pale Ale
• Kluski kładzione / grzyby / natka pietruszki. Najczęściej polecane z WRCLW Pils
• Gnudi / szpinak / jajko / parmezan. Polecane z WRCLW Hefeweizen
• Babka ziemniaczana / twaróg kozi / syrop z pomidorów. Do SALAMANDER White IPA
• Klopsy baranie / jarmuż / wino czerwone. Najczęściej z SALAMANDER Black IPA
• Ozór wołowy / pak choi / sos własny. Najlepszy z WRCLW Roggenbier
• Kulki krabowe / krewetki / sałata. Rekomendowane z WRCLW Hefeweizen
• Serduszka drobiowe / sos limonkowy / posypka z chleba. Z SALAMANDER Pale Ale
Ankietę zamkniemy w środę 5/12 o godzinie 24:00, w czwartek ogłosimy 4 wybrane dania. Już dziś zapraszamy by cieszyć się najlepszymi przykładami tak popularnego piwnego foodpairingu.
Oto wybrane w głosowaniu hity foodpairingu 2018!
👉 Baranina / frytka / sałata ziołowa. Rekomendowane do Salamander AIPA Najbardziej stęskniliście się za baraniną, która jest bardzo intensywnym mięsem. Oto dlatego proponujemy podawać ją z Salamander AIPA. Gorycz doskonale pasuje do intensywnych aromatów mięsa, a sałata z ziołowym winegretem wpasuje się w chmielowe nuty piwa!
👉 Pieczony ser / duszone śliwki / zioła. Polecane do SALAMANDER Pale Ale To danie będzie wspomnieniem zeszłego lata! Proponowane piwo to Salamander Pale Ale z uwagi na aromaty tropikalnych owoców, które cudownie prezentują się ze śliwkami i świeżymi ziołami.
👉 Kulki krabowe / krewetki / sałata. Rekomendowane z WRCLW Hefeweizen Delikatne, morskie smaki sugerujemy próbować z równie delikatnym odpowiednikiem. WRCLW Hefeweizen ze słodkim smakiem i łagodnymi pszenicznymi aromatami uwydatnia naturalną sól zawartą w owocach morza.
👉 Boczniaki / szczypiorek / bryndza. Rekomendowane do WRCLW Schöps Panierowane boczniaki fantastycznie komponować będą się z aromatami biszkoptu, miodu oraz gałki muszkatołowej. Delikatna kwasowość WRCLW Schöps skomponuje się ze smakiem owczego sera.