Zapraszamy na ucztę smaków!
Wszystko przygotowywane na miejscu, ze świeżych produktów i dobrze dopasowane do serwowanych piw. Zapraszamy do skosztowania nowego, letniego menu! Na nadchodzące upalne miesiące oferujemy rześkie i odświeżające potrawy, takie jak pieczony kurczak z zielonym ogórkiem i sosem z melisy oraz dziki łosoś z sosem porowym i prażonym sezamem. Dla każdego z dań podpowiadamy, jaki styl piwa będzie najlepiej dopasowany, podkreślając lub balansując smaki. W karcie nie zabraknie naszych sprawdzonych pozycji: precla słodowego, wątróbki w nowej odsłonie oraz steków z sezonowanej wołowiny.
Jedną z przekąsek proponowanych w sezonie letnim są krokieciki z dojrzewającym schabem i natką pietruszki. Jest to czysto portugalskie danie zaczerpnięte z kolaboracji kulinarnej z restauracją Taszka podczas premiery WRCLW Rye RIS Porto and Bourbon Double B.A. 2017. Ziemniaczane krokieciki, mocno solankowy schab dojrzewający w Concepcie Stu Mostów oraz świeża pietruszka idealnie łączy się z naszym Salamander Pale Ale.
Kolejną pozycją jaką znajdziecie wśród letnich przekąsek jest pieczony kurczak z zielonym ogórkiem oraz sosem z melisy. Słynny kurczak po natolińsku wolno pieczony w sosie, następnie porwany. W połączeniu z ogórkiem całość staje się świeża i mocno cytrusowa. Serwując danie z WRCLW Pils uzyskamy balans między zbożowymi nutami piwa i pieczonymi aromatami mięsa. Dodatkowo wyrazisty smak drobiu łagodzi gorycz pochodzącą od chmielu.
Wśród dań jedną z ciekawszych pozycji jest kozina w sosie z czerwonego wina z młodą kapustą i pieczywem pokrzywowym. Mięso dostarcza nam zaprzyjaźniony hodowca Koziołkowo, również sery ich produkcji możecie nabyć w Concept Stu Mostów. Wyrazista kozina podawana jest w formie klopsów z siekaną, zasmażaną kapustą, całość w oleistym i słodkim sosie. Dla intensywnych mięs proponujemy bardziej goryczkowe pozycje, które mogą dorównać mocnym potrawom, takie jak Salamander AIPA lub Black IPA.
Bardzo imponująco prezentującym się daniem jest dziki łosoś z ogórkami w sosie porowym posypany prażonym sezamem. Ryba podana jako cały filet razem ze skórą pochodzi z najbardziej naturalnej hodowli na świecie, z polskich wód geotermalnych. Przykryta jest mocno śmietanowym i lekko pieprzowym sosem porowym. Do ryb zawsze polecamy można rzec stworzony dla nich pszeniczny WRCLW Hefeweizen.
Pełne letnie menu na https://100mostow.pl/kuchnia-browaru-stu-mostow/