Browar Stu Mostów potrójnym laureatem
Jest nam niezmiernie miło poinformować, że Browar Stu Mostów znalazł się w gronie laureatów konkursu Akademia Dobrego Piwa, organizowanego już po raz drugi przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 3 statuetki na 3 zgłoszone piwa, dla wszystkich 3 marek! SALAMANDER Grapefruit nad Mandarin DDH DIPA – złoto, ART#8 – brąz, WRCLW Pils – brąz. Werdykt Akademii Dobrego Piwa ma promować standardy i trendy w piwowarstwie.
Wszyscy zatrudnieni w Browarze Stu Mostów na produkcji to absolwenci Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Michał Żankowski jest Piwowarem [absolwent Wydziału Nauk o Żywności], Wojciech Tkaczuk – Piwowar [absolwent Technologii Piwowarstwa]; Mateusz Gulej – Główny Piwowar [absolwent Wydziału Nauk o Żywności]; Paula Prorok – Specjalista ds. Kontroli Jakości [absolwentka Wydziału Nauk o Żywności]; Katarzyna Chlebus – Event Menager [absolwentka Wydziału Nauk o Żywności]; Filip Dąbrowski – Piwowar [absolwent Wydziału Nauk o Żywności]; Grzegorz Lisiak – Beer Menager [absolwent Wydziału Nauk o Żywności]; Jakub Borowski – Dyrektor Sprzedaży [absolwent Wydziału Nauk o Żywności] i Marta Antos – Kierownik Rozlewu [absolwentka Technologii Piwowarstwa].
Nic nie jest dziełem przypadku. Nauki o żywności i żywieniu na UPWr są najlepszym w Polsce w prestiżowym rankingu kierunków studiów „Perspektyw” (kierunek zdobyły 100% punktów). Na naszym Uniwersytecie prowadzone są pierwsze w Polsce studia podyplomowe kształcące piwowarów. Gala podsumowująca drugą edycję Akademii, połączona z wręczeniem nagród zwycięzcom odbyła się w Centrum DydaktycznoRozwojowym Pałac Wrocław Pawłowice. To było spotkane w gronie specjalistów, fachowców i ludzi życzliwych gospodarce i nauce. Gościem specjalnym naszej był prof. Jan Miodek.
W tegorocznej edycji konkursu zgłoszono ponad 80 piw, które oceniało jury pod przewodnictwem Rafała Kowalczyka, eksperta sensorycznej oceny piwa, od ponad dekady jurora międzynarodowych konkursów, m.in. World Beer Cup w USA, Great American Beer Festival w USA, International Beer Cup w Japonii czy Brussels Beer Challange w Belgii. Rafał Kowalczyk jest też współorganizatorem i szefem jury ogólnopolskiego konkursu Golden Beer Poland (obecnie GoodBeer). Najlepsze piwa wybierał razem z Mają Drab, Krzysztofem Lechowskim z Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, Sebastianem Baranowskim, Mateuszem Gulejem i Rajmundem Komosińskim, prezesem PSPD.
Nagrody dla nas odbierał Filip Dąbrowski, absolwent UPWr, który w czasie studiów w Browarze Stu Mostów odbywał praktyki, a później rozpoczął pracę, początkowo jako asystent piwowara. Obecnie, już z dyplomem w kieszeni, jest piwowarem. – Ten zawód wymaga pasji, kreatywności, ale też i odpowiedzialności. To nie jest praca na osiem godzin, piwo fermentuje całą dobę – tłumaczył Filip.
W informacji wykorzystaliśmy fragmenty relacji na łamach Głosu UPWr. Źródło: http://www.glos.upwr.edu.pl/aktualnosci/47932/akademia_dobrego_piwa_medale_dla_najlepszych.html