Premiera WRCLW Rye RIS Porto and Bourbon Double B.A. 2017
Zapraszamy na pierwszy łyk WRCLW Rye RIS – piwo już znane i cenione na rynku, ale tym razem w wersji podwójnie ciekawej – bo leżakowanej w dwóch beczkach – po Porto i po Bourbonie. Porto uznawane za szczególnie szlachetne. Wyraźne akcenty słodowe – kawowe, czekoladowe i karmelowe wraz z aksamitnością słodu żytniego. Leżakowanie w dębowych beczkach po porto oraz Bourbonie nadaje mu szlachetnych nut waniliowych, kokosowych, suszonych ciemnych owoców i rzecz jasna: porto i amerykańskiej whiskey.
Piwo przejmuje również charakter alkoholu, który w tej beczce wcześniej się znajdował. Tawny Porto nadaje piwu lekkiej winnej kwaskowatości, głębokiego aromatu czerwonych owoców – jeżyn, wiśni i malin, przypraw – takich jak cynamon i goździk. Beczki po Bourbonie wprowadzają intensywne waniliowe aromaty, wzbogacane kokosem i przyprawami korzennymi.
Leżakowanie piwa w beczkach piwa to niesamowity proces. Piwo po pierwsze szlachetnie się utlenia – smak i aromat harmonizują się, pojawiają się nuty porto, sherry i suszonych owoców – śliwki, rodzynek, wiśni. Nuty alkoholowe nieco łagodnieją. Wreszcie w beczce dochodzi do zatężenia piwa – beczka nie jest idealnie szczelnym opakowaniem – a wyparowuje z niech szybciej woda niż pozostałe składniki. Efektem jest zatężenie – a straty w tym procesie nazywane są „angel’s share” – „dawką dla aniołów”.
WRCLW Rye RIS Porto and Bourbon Double B.A. 2017 to piwo bardzo złożone, wielowymiarowe, w którym można znaleźć cały szereg różnych cech – szczególnie degustując je w różnych temperaturach. Dlatego polecamy je serwować w nieco niższej temperaturze, około 10°C i w czasie degustacji ogrzewać je w dłoni aż do uzyskania ok 18°C. Zapraszamy na pierwszy łyk!