Borówkowe piwa na Global Berry Congress w Rotterdamie
Global Berry Congress odbywa się dniach 19-21 marca w Rotterdamie. To najważniejsze coroczne wydarzenie branży jagodowej. Spotykają się tu wszyscy członkowie globalnego łańcucha dostaw w tej branży. Plantatorzy, dostawcy, importerzy, dystrybutorzy i detaliści, 400 kluczowych osób z 36 krajów.
Kongres rozpoczęło przyjęcie, na którym goście z całego świata mieli okazję degustować borówkowe piwa SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse i ART#16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro. Ona uwarzyliśmy we współpracy z plantatorami Polish Berry Cooperative – liderami polskiej ekspansji eksportowej i też promotorami branżowej współpracy.
Zmiany w borówkowym świecie nabrały tempa. O globalnej eksplozji produkcji niebieskich jagód wiele mówiło się już podczas tegorocznej Konferencji Borówkowej w Polsce. Oto nasza pamiętna relacja http://jagodnik.pl/konferencja-borowkowa-2018-bogata-oferta-firm-fotogaleria-cz-1
Okresy w roku, gdy jeden kraj dominował w światowej podaży owoców borówki też powoli odchodzą w przeszłość. Najważniejszym wyzwaniem rynku jest zrównoważony rozwój. Brak pozostałości środków ochrony roślin, wysoka jakość dla konsumentów, rozwój produkcji, która nie wyprzedza rozwoju popytu oraz problem siły roboczej i plastikowych opakowań. To są wyzwania, które dotyczą całego świata. Polska postrzegana jest jako kluczowy dostawca borówki na wymagające rynki. Naszym atutem jest jakość, produkcja na terenach czystych ekologicznie, ręczny zbiór i współdziałanie plantatorów. Wypracowywane najwyższe na świecie standardy produkcyjne, dzielenie się wiedzą i doświadczeniem. Nowy, opracowany w Polsce przez naszych przyjaciół z PBC, standard zbioru jest promowany wśród polskich plantatorów i wzbudza zainteresowanie za granicą. W ubiegłym roku branżowa prasa opisywała ekspansje polskiej borówki w Azji i edukację konsumentów w Polsce, w tym promocję daty rozpoczęcia sezonu, 1 LIPCA – Dzień Polskiej Borówki, czyli World Day of Polish Blueberries.
Goście Kongresu mieli okazję spróbować dwóch bardzo popularnych piw. Pierwszym był SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse. To pierwsze piwo warzone przy udziale plantatorów borówki. Historyczny styl jasnego, kwaśnego piwa, którego renesans zawdzięczamy piwowarstwu rzemieślniczemu z dodatkiem odmiany Chandler, borówek schłodzonych zaraz po zerwaniu na plantacjach należących do Polish Berry Coopertive. Efekt połączenia dwóch rewolucji – świeżego myślenia rzemieślniczych piwowarów i polskich plantatorów. Jego premiera odbyła się w lutym, na tegorocznych targach Fruit Logistica w Berlinie. Oto relacja https://100mostow.pl/blog/2018/02/09/berrygood
ART#16 Blueberry Foreign Extra Stout Nitro – borówkowe piwo na azocie. Tradycyjne piwo z wysp ożywione dodatkiem borówek słodkiej odmiany Rubel. Połączenie aromatów gorzkiej czekolady i słodycz borówki skontrowane palonością pochodzącą od słodów. Aksamitna tekstura za sprawą azotu zastosowanego do wysycenia piwa. Innowacyjne piwo, oficjalne piwo VI Konferencji Borówkowej, na którą w marcu zjechało się ponad 900 plantatorów. To była największa borówkowa konferencja na świecie. Oto relacja z tego wydarzenia https://100mostow.pl/blog/2018/03/01/art16-premierowa-degustacja-dla-plantatorow
Piwo rzemieślnicze, podobnie jak borówki, jest dziś naszą eksportową wizytówką. Obie branże łączy jakościowe podejście i produktowa innowacyjność. Borówkowe piwo nagazowane azotem jest dobrym tego przykładem. Na zdrowie!