Weterani amerykańskiego craftu we WRCLW
Warzymy z Bristol Brewing Company z Colorado Springs – browarem, który ma 22 lata, jest prawdziwym weteranem amerykańskiego piwowarstwa rzemieślniczego. Jednym z pierwszych „drugiej fali”. To efekt sukcesu i rozgłosu jaki przyniósł nam historyczny projekt z Pizza Boy. Mocny dowód na to, że jesteśmy w stanie ściągnąć do nas fachowców, piwnych ekspertów, z najdalszych zakątków świata. Kolorado jest kolebką, numer 1-3 w każdej możliwej statystyce. Wystarczy powiedzieć, że 10% amerykańskich browarów pochodzi z Kolorado. Tak, mają 230. Są stanem określanym jako „The State od Craft Beer!”.
ART#9 Oatmeal HopTart – wspólne piwo – to będzie kolejna nasza propozycja na lato. Bardziej piwna niż „truskawka”, pewnie przez to bliższa beergeekom. Piwo podobnie zakwaszane, chmiele bardzie wyeksponowane, bardzo ciekawe, w tym australijski Topaz. Goryczka i aromaty są zatem bardziej wyraziste.
Zakwaszanie brzeczki na warzelni to temat gorący w Colorado. My daliśmy nasze drożdżowe doświadczenia a amerykanie pomysł na „piwną lemoniadę”. I to bez ani grama cytrusów!
Kompozycji bardzo aromatycznych chmieli ze Stanów i Australii – Citra, Topaz i Galaxy, dodawanych tylko metodą „late hopping”. Połączonych z aksamitnością płatków owianych. Lekkie piwo, zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego. Moc orzeźwienia, jednocześnie dla Sour- i Hop-Headów. Zapraszamy na pierwszy łyk!
PraPremiera w czwartek w Browarze. W piątek piwo dostępne w całym WRCLW. W sobotę w najlepszych pubach w całej Polsce.