Klasyka w nowej aranżacji
Dla poszukujących nowych doznań. Piwo godne urodzin i dobre do degustacji w chłodniejsze zimowe wieczory. Wyraźne akcenty słodowo – kawowe, czekoladowe, karmelowe wraz aksamitnością słodu żytniego, ze sporą mocą kojarzą się z belgijskimi pralinami. Wybitnie degustacyjne piwo. Zapraszamy na pierwszy jego łyk!
Historia Stylu
Na pierwsze urodziny Browaru Stu Mostów jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, którego warzenie rozpoczęto już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Po dwóch stuleciach sławy jaką nam przyniósł Schöps piwowarzy w drugiej części kontynentu tworzyli kolejny rozdział historii piw bardziej esencjonalnych i treściwych.
Styl ten powstał z tych samych pobudek, dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla ludzi szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, gdzie ponoć był ulubionym piwem carycy Katarzyny II. Dopiero po latach, w XX wieku, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Jedno jest pewne, że przymiotnik „Imperialny” można tłumaczyć jako „najlepsze i najmocniejsze” piwa z oferty browaru.
Słody/ekstrakt
Aby uzyskać tak wysoki ekstrakt początkowy należy użyć bardzo dużej ilości słodów, w naszym przypadku było to ponad pół tony na warkę! Dodatek słodów karmelowych, monachijskich, czekoladowych i palonych buduje pełny, słodowy charakter, z akcentami wytrawnej gorzkiej czekolady, lukrecji, kakao, oraz mocnej kawy. Nietypowy składnik dla Russian Imperial Stoutu jakim jest słód żytni, powodujący zwiększenie lepkości gotowego piwa, wpływa na wydłużenie intensywności smaków na podniebieniu, a w szkle po zamieszaniu, podobnie do mocnych win, wolno opada na dno szklanki, co często określa się mianem, że „piwo płacze, pozostawiając łzy na szkle”.
Chmiele
Użyliśmy tradycyjnych, niemieckich chmieli, które nadają szlachetną, zdecydowaną goryczkę, wymaganą aby skontrować słodki i intensywny smak słodowy Rye RIS’a. Nie oparliśmy się dodaniu jednak chmielu również na aromat, mając na uwadze, że związki chmielowe, także mają pozytywny wpływ na szlachetne dojrzewanie mocnych ciemnych piw.
Drożdże/fermentacja/leżakowanie
Przy tak wysokiej zawartości ekstraktu należy zwrócić szczególną uwagę na proces fermentacji takiego piwa, drożdże muszą być w nienagannej kondycji, gdyż zwiększająca się z czasem zawartość alkoholu jest dla nich zabójcza. Podczas fermentacji tak mocnego piwa, drożdże docierają do granic swoich możliwości fizjologicznych, dlatego też, fermentowaliśmy to piwo 2-krotnie, dodając za każdym razem najświeższych drożdży górnej fermentacji.
Ale fermentacja to nie wszystko, takie piwa potrzebują bardzo długiego okresu leżakowania, tak, aby bukiet piwa się zharmonizował i ułożył. Dodatkowo zależy nam na osiągnięciu lekkich nut utlenionych, które pojawiają się z czasem – są to nuty ciemnych suszonych owoców, jak śliwki, wiśni czy rodzynek. W naszym przypadku piwo to leżakowało w tanku 3 miesiące, jest to okres nawet 5-6-krotnie dłuższy, niż w popularnych jasnych, lekkich piwach.
Ale to nie wszystko – tak mocne, ciemne piwa, wyśmienicie nadają się długiego leżakowania w butelce. Każdy może odstawić butelkę Russian Imperial Stoutu w chłodniejsze miejsce (najlepsze jest takie, w którym panuje stabilna temperatura około 10 st. C) i spróbować go po roku, dwóch czy nawet 20! Z pewnością się nie zepsuje, a nabierze jeszcze szlachetniejszego aromatu.
Serwowanie
Tego typu piwem najlepiej delektować się ze szkła kumulującego aromaty, takiego jak sniffter lub sensoric. Koniecznie należy je pić w nieco podwyższonej temperaturze, tak aby poczuć całą paletę smaków i aromatów. Ciekawym pomysłem jest rozpoczęcie degustacji w temperaturze 10-12⁰C i stopniowe ogrzewanie szklanki w dłoniach tak, aby osiągnąć 16-18 stopni. W trakcie można ocenić jak aromaty się zmieniają – często mówimy o tym, że piwo się „otwiera”, czyli ukazuje coraz to inne aromaty, które dopiero w wyższej temperaturze stają się intensywniejsze.
Więcej o parametrach i składzie naszego RIS’a na https://100mostow.pl/wrclw-rye-ris/