Zmysł smaku najlepiej rozwijają podstawowe produkty i niestandardowe połączenia.
Wzrost kulinarnej świadomości Polaków jest imponujący. W szybkim tempie leczymy się z kulinarnych kompleksów. Nie chcemy dominacji wysoko przetworzonych produktów. Czujemy, że jako Polacy i jako Wrocławianie odzyskujemy kulinarną tożsamość. Browarze dyskutowały o tym dwa pokolenia kucharzy, producenci lokalnej żywności, restauratorzy, dziennikarze mediów kulinarnych. Wnioski były następujące.
- Kształtowanie poczucia smaku i oczekiwań smakowych należy rozpoczynać od najmłodszych lat. Coś dobrego nie może oznaczać słodyczy. Należy promować ciekawość smaków, różnorodność i wciągać w „poszukiwanie smaku” w sklepach, na targu a potem we własnej kuchni.
- Zmysł smaku najlepiej rozwijają podstawowe produkty, znane nam, pod warunkiem, że są wysokiej jakości. Mówimy o naprawdę podstawowych produktach – pieczywie, rybach, serach czy piwie.
- To co jemy i piejemy określa nas jako ludzi i jako mieszkańców. Warto byśmy szukali smaku i o nim rozmawiali, w każdym polskim domu. Należy rozwijać język opisujący smak, zapach, sposób podania.
- Każdy ma prawo do czerpania przyjemność i każdy winien przekonać, że warto się tego uczyć.
Moderatorami spotkania byli: Zbigniew Koźlik – szef kuchni hotelu HP Park Plaza oraz Katarzyna Roj – Kierownik Galerii Dizajn BWA Wrocław. Gościnnie Prof. Jak Miodek, który przygotował specjalną inspirację dla uczestników debaty, w której zwrócił uwagę na rolę języka w opisywaniu doznań smakowych.
Zdaniem profesora Jana Miodka: „musimy wspomnienia smakowe kojarzyć i nadawać im formę językową. (…) Bogactwo językowe wpływa na sposób odbierania rzeczywistości. W tym na sposób odbierania, przeżywania smaków. Granice mojego języka wyznaczają mi granice świata.”
Poza Browarem Stu Mostów inicjatywa pod nazwą „Kwestia smaku” będzie koordynowana przez Stawy Milickie oraz Młyn Zenon Feszczuk.
STAWY MILICKIE to największy kompleks stawów rybnych w Europie, 800 lat tradycji hodowli ryb. Jeden z najbardziej malowniczych regionów Dolnego Śląska, największy w Polsce rezerwat chroniący ptaki i park krajobrazowy (Dolina Baryczy). Karp Milicki to symbol kulinarnych zasobów, dziedzictwa i tożsamości regionu.
MŁYN USŁUGOWY Zenon Feszczuk – to mały rodzinny stuletni 🙂 młyn w Jordanowie Śląskim, prowadzony przez młynarza w czwartym pokoleniu. Mąka z Jordanowa jest faworytem kucharzy, delikatesów i smakoszy w całym kraju.