Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+30 Pastry Sour Ale

W 30. odsłonie serii ART połączyliśmy siły z browarem wywodzącym się z samego serca kraju Basków – Basqueland Brewing!

Uwarzyliśmy wspólnie piwo, które idealnie wpasuje się smakowo w końcówkę lata i początek jesieni: słodko-kwaśny wariant Sour Ale, okraszony dużą ilością płatków owsianych oraz laktozą, leżakowany z wanilią oraz tropikalnymi przecierami z różowej gujawy, ananasa i marakuji. Z połączenia słodowej bazy i nietuzinkowej ilości dodatków powstało piwo pełne, mętne,  gładkie, aromatyczne i ekstremalnie pijalne – zapraszamy na pierwszy łyk!  

 

 

 

Smak deseru odtworzony w piwie? Po raz kolejny udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Basqueland Brewing uwarzyliśmy Pastry Sour Ale Pink Guava, Pineapple & Passionfruit! W procesie produkcyjnym użyliśmy aż trzech rodzajów owoców tropikalnych, które nadały kwaśności oraz wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Do tego laktoza, płatki owsiane i wanilia – tego piwa trzeba spróbować!

 

Słody/ekstrakt:

Pastry Sour jak na piwny deser przystało musi być słodki – dlatego 2% ekstraktu pochodzi z laktozy, cukru mlecznego, który nie podlega procesowi fermentacji, dzięki czemu równoważy kwaśność kwasu mlekowego i owoców tropikalnych. Resztę zasypu stanowią jasne słody, w tym nadające zmętnienia i aksamitnej tekstury: słód pszeniczny i płatki owsiane.  

Chmiele:

Chmielenie jest bardzo delikatne, głównie na aromat, do Whirlpoola powędrował chmiel Citra, dodając nieco cytrusowych nut. 

Bakterie:

Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i pogłębiają jego orzeźwiający charakter. Szczep ten wprowadza również nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami.  

Dodatki: 

Owoce – na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców. Używamy przecierów wytworzonych z całych, wydrylowanych owoców. To dlatego ich aromat jest tak świeży i intensywny! Połowa owoców została przefermentowana, druga ich część trafiła natomiast do piwa zaraz przed pasteryzacją – dzięki temu zachowana została ich naturalna słodycz, skontrowana kwaśnym smakiem piwa. Dobór owoców jest nieprzypadkowy – przeciery z ananasa, gujawy i marakuji to dla nas kwintesencja tropików! Owocowy raj zamknięty w butelce.  

Wanilia – leżakowanie z laskami wanilii uzupełnia deserowy charakter tego piwa i świetnie łączy z jego owocowym charakterem. 

  • Styl: Pastry Fruit Sour
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 5,9%
    • IBU: 8
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmienny pilzneński; pszeniczny, płatki owsiane 
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Columbus (US)
    • Aromatyczny: Citra (US)
  • Drożdże: US-05
  • Bakterie: Lactobacillus plantarum 
  • Dodatki: laktoza, przecier z różowej gujawy, przecier z marakuji, przecier z ananasa 
  • Wygląd: jasnopomarańczowezmętnione 
  • Aromaty: marakuja, słodki ananas, brzoskwinia, gujawa, cytrusy, tropikalny, lekko jogurtowy 
  • Odczucie w ustach: 
    • 1 – pełne
    • 2 – kwaśne
    • 3 – słodko-kwaśne, delikatnie ściągające
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: Rybne tako z z sosem limonkowo-kolendrowym, Scalopki z tofu z marynowaną czerwoną cebulą 
    • Ser: Kozi słony twarożek na herbatniku
    • Deser: Tarta z budyniem cytrynowym i bezą