W 30. odsłonie serii ART połączyliśmy siły z browarem wywodzącym się z samego serca kraju Basków – Basqueland Brewing!
Uwarzyliśmy wspólnie piwo, które idealnie wpasuje się smakowo w końcówkę lata i początek jesieni: słodko-kwaśny wariant Sour Ale, okraszony dużą ilością płatków owsianych oraz laktozą, leżakowany z wanilią oraz tropikalnymi przecierami z różowej gujawy, ananasa i marakuji. Z połączenia słodowej bazy i nietuzinkowej ilości dodatków powstało piwo pełne, mętne, gładkie, aromatyczne i ekstremalnie pijalne – zapraszamy na pierwszy łyk!
|
|
Smak deseru odtworzony w piwie? Po raz kolejny udowodniliśmy, że to możliwe i w kooperacji z Basqueland Brewing uwarzyliśmy Pastry Sour Ale Pink Guava, Pineapple & Passionfruit! W procesie produkcyjnym użyliśmy aż trzech rodzajów owoców tropikalnych, które nadały kwaśności oraz wzbogaciły profil aromatyczny piwa. Do tego laktoza, płatki owsiane i wanilia – tego piwa trzeba spróbować! |
Słody/ekstrakt:
Pastry Sour jak na piwny deser przystało musi być słodki – dlatego 2% ekstraktu pochodzi z laktozy, cukru mlecznego, który nie podlega procesowi fermentacji, dzięki czemu równoważy kwaśność kwasu mlekowego i owoców tropikalnych. Resztę zasypu stanowią jasne słody, w tym nadające zmętnienia i aksamitnej tekstury: słód pszeniczny i płatki owsiane.
Chmiele:
Chmielenie jest bardzo delikatne, głównie na aromat, do Whirlpoola powędrował chmiel Citra, dodając nieco cytrusowych nut.
Bakterie:
Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i pogłębiają jego orzeźwiający charakter. Szczep ten wprowadza również nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami.
Dodatki:
Owoce – na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców. Używamy przecierów wytworzonych z całych, wydrylowanych owoców. To dlatego ich aromat jest tak świeży i intensywny! Połowa owoców została przefermentowana, druga ich część trafiła natomiast do piwa zaraz przed pasteryzacją – dzięki temu zachowana została ich naturalna słodycz, skontrowana kwaśnym smakiem piwa. Dobór owoców jest nieprzypadkowy – przeciery z ananasa, gujawy i marakuji to dla nas kwintesencja tropików! Owocowy raj zamknięty w butelce.
Wanilia – leżakowanie z laskami wanilii uzupełnia deserowy charakter tego piwa i świetnie łączy z jego owocowym charakterem.
- Styl: Pastry Fruit Sour
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 5,9%
- IBU: 8
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny pilzneński; pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Citra (US)
- Drożdże: US-05
- Bakterie: Lactobacillus plantarum
- Dodatki: laktoza, przecier z różowej gujawy, przecier z marakuji, przecier z ananasa
- Wygląd: jasnopomarańczowe, zmętnione
- Aromaty: marakuja, słodki ananas, brzoskwinia, gujawa, cytrusy, tropikalny, lekko jogurtowy
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – kwaśne
- 3 – słodko-kwaśne, delikatnie ściągające
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: Rybne tako z z sosem limonkowo-kolendrowym, Scalopki z tofu z marynowaną czerwoną cebulą
- Ser: Kozi słony twarożek na herbatniku
- Deser: Tarta z budyniem cytrynowym i bezą