Wraz z piwowarami z browaru Finback, z nowojorskiej dzielnicy Queens, połączyliśmy potężne, chmielone Double India Pale Ale ze sporym dodatkiem przecierów z różowej gujawy oraz Yuzu. Uderzenie cytrusów i tropików z chmielem, w charakternej Double IPA. Tak się pija w Queens, a teraz również na Dolnym Śląsku!
ART+26 DIPA Yuzu and GuavaTo piwo solidnie nachmielone, do produkcji którego wykorzystaliśmy niezwykle pięknie pachnące odmiany Citra, Mosaic i Simcoe. Piwo jest bardzo jasne, szczególnie jak na tak wysoki ekstrakt, gdyż zostały użyte wyłącznie jasne słody. Wraz z aromatem chmielowym dają o sobie znać dodatki owocowe: przecier z różowej gujawy i sok z Yuzu.
|
Styl
Podstawę stanowi styl Double IPA – mocne jasne piwo górnej fermentacji, intensywnie chmielone szczególnie podczas leżakowania, z dodatkiem owoców tropikalnych – Yuzu i różowej gujawy.
Słody/ekstrakt:
Piwo jest bardzo jasne, szczególnie jak na tak wysoki ekstrakt (21 Plato, bo tylko jasne słody zostały przez nas użyte – zasyp składa się przede wszystkim ze słodu pilzneńskiego, do którego dla delikatnego zmętnienia i aksamitnej gładkość dodaliśmy jeszcze płatków owsianych i pszenicznych. Część ekstraktu pochodzi z maltodekstryny – niefermentowanego cukru, który nadaje pełni i lekkiej słodyczy.
Chmiele:
Przymiotnik „DIPA” nie występuje tutaj przypadkowo – piwo jest solidnie nachmielone – najwięcej chmielu trafiło do Whirlpoola i przede wszystkim podczas leżakowania piwa. Łącznie, niezwykle pięknie pachnących odmian Citra, Mosaic i Simcoe, zużyliśmy ponad 30 g na litr gotowego piwa. To kolejne, po ART.+24, nasze najmocniej nachmielone piwo!
Owoce:
Wraz z aromatem chmielowym dają o sobie znać dodatki owocowe:
- przecier z różowej gujawy – naturalny, 100% przecier, produkowany z całych owoców, razem z pestkami. Gujawa to niezwykły owoc, nazywany często „jabłkiem tropików”. Jest lekko cierpki, delikatnie kwaśny, z wyczuwalną słodyczą. W aromacie można znaleźć dziesiątki nut, z których najbardziej charakterystyczne są: czarnej porzeczki, zielonej trawy, kwiatów, owoców oraz nieco ostry, fenolowy – przypominający biały pieprz oraz goździki.
- sok z Yuzu – Citrus junos, czyli Yuzu, to kwaśny owoc cytrusowy uprawiany w Japonii. Używany jest przede wszystkim w kuchni japońskiej. Znany jest ze swojej intensywności – to najbardziej kwaśny i aromatyczny owoc cytrusowy. Jest niezwykle wydajny – sok przygotowuje się z całych owoców, razem ze skórką, dzięki czemu jest bardzo intensywny. W piwie podwyższa kwaśność i odpowiada za świeży i wyraźny aromat cytrusowy.
- Styl: DIPA Yuzu and Guava
- Parametry:
- Ekstrakt: 21,0%
- Alkohol: 9,3%
- IBU: 60
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, płatki: owsiane i pszeniczne, maltodekstryna
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Citra, Mosaic US)
- Chmiel na zimno: Mosaic (US), Simcoe (US)
- Drożdże: London Ale III
- Dodatki: przecier z różowej gujawy (15%), sok z Yuzu (1%), mleczko owsiane (mielone płatki owsiane)
- Wygląd: jasnozłote, lekko zmętnione, z niewysoką białą pianą
- Aromaty: gujawy, Yuzu, cytryny, grapefruita, melona, liczi, białego pieprzu, koszonej trawy, czarnej porzeczki, kwiatowy
- Odczucie w ustach:
- 1 – półpełne
- 2 – mineralne
- 3 – kwaskowe, odświeżające, z chmielowym finiszem
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: żeberka w glazurze z gujawy, jambalaya z sojową kiełbaską i z dynią na ostro
- Sery: Roquefort lub Lazur
- Desery: matcha tiramisu z yuzu