Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART#19

ART.+19 Rye Brut IPA

Kolaboracyjne piwo z browarem Laugar z kraju basków. Ten słynny hiszpański browar słynie z wysokiej jakości chmielowych piw, postaraliśmy się połączyć siły w nowym stylu – Brut IPA. Wspólnie dobraliśmy recepturę i wyselekcjonowaliśmy chmiele – bo w tego typu piwie, chmielenie jest szczególnie trudne – znaleźć balans w tak wytrwanym piwie to nie lada wyzwanie. Wspaniale bawiliśmy się przy warzeniu tego wymagającego stylu, a owoc tej punk- rockowej kolaboracji możecie już spróbować!

 

 

ART.+19 Rye Brut IPA

Najmłodszy styl wśród IPA – Brut IPA, to jasne, zamglone, super wytrawne piwo, wypełniające lukę pomiędzy New England IPA (DDH IPA) oraz West Coast IPA. Imponujące odfermentowanie uzyskuje się poprzez użycie podczas zacierania nietypowego dodatku – enzymu, glukoamylazy, który produkuje fermentowalne cukry ze skrobi. W ten sposób piwo jest niesamowicie wytrawne, a więc i goryczka musi zostać obniżona. Ale nie rezygnujemy z intensywnego aromatu chmielowego! Nadal, podobnie jak przy DDH DIPA, chmielimy Brut IPA podwójnie podczas fermentacji i leżakowania. A tym razem użyliśmy mieszanki chmielu Amarilo, Azacca i El Dorado, które zapewniają cytrusowo tropikalnego aromatycznego kopa!

Styl

Najmłodszy styl wśród IPA – Brut IPA, to jasne, zamglone, super wytrawne piwo, wypełniające lukę pomiędzy New England IPA (DDH IPA) oraz West Coast IPA. Imponujące odfermentowanie uzyskuje się poprzez użycie podczas zacierania nietypowego dodatku – enzymu, glukoamylazy, który produkuje fermentowalne cukry ze skrobi. W ten sposób piwo jest niesamowicie wytrawne, a więc i goryczka musi zostać obniżona. Nadal jest to potężnie chmielone na zimno piwo, a więc charakteryzuje się bardzo intensywnymi nutami aromatycznych odmian amerykańskiego chmielu – owoców tropikalnych, cytrusowych i nut żywicznych.

Słody/ekstrakt:

Brut IPA powinna być bardzo jasnym piwiem, stąd w zasypie pojawiają się tylko jasne słody. Płatki pszenne wpływają na zmętnienie a słód żytni zapewnia nieco gęstszą konsystencję. Ekstrakt może zaskakiwać jak na piwo w styli IPA – to raptem 13 %, ale poprzez wysokie odfermentowanie uzyskuje się wysoką zawartość alkoholu, rzędu 6,9%! To wytrawne piwo jest więc bardzo podstępne – jest bardzo pijalne, aromatyczne, ale przy tym mocne!

Chmiele:

Nachmielenie Brut IPA to nie lada wyzwanie! Tak wytrawne piwo łatwo… przechmielić! Zwłaszcza na goryczkę. Dlatego piwo to jest bardzo oszczędnie chmielone na goryczkę, podczas gotowania brzeczki, ale za to zdecydowanie nadrabia przy chmieleniu na zimno. Do urządzenia do ekstrakcji (HopGuna) tafia pokaźna ilość chmieli Azacca, Amarillo i El Dorado – wszystkie bardzo tropikalne i cytrusowe.

 

 

  • Styl: Rye Brut IPA
  • Parametry
    • Ekstrakt: 13,0%
    • Alkohol: 6,9% obj.
    • IBU: 20
  • Składniki:
    • słody pilzneński, żytni, karmelowy pale, płatki pszenne
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Tettnanger (DE)
      • Aromatyczny: Azacca (US)
      • Chmielony na zimno: Azacca, Amarillo, El Dorado
    • Drożdże: New England
  • Wygląd: zmętnione, jasnożółta
  • Aromaty:  mango, białe winogrona, agrest, mandarynka, ananas, banan
  • Odczucie w ustach:
    • musujący,
    • wytrawne, ale o nieco podwyższonej lepkości
    • orzeźwiające, z chmielowym finiszem
  • Temperatura serwowania: 6-8°C
  • Szkło: Sensoric, sniffter, shaker
  • Foodpairing:-
    • Dania: pieczony łosoś z sosem curry, burger z chilli
    • Sery: Blue Stilton, Cabrales, Danablue i inne z przerostem niebieskiej pleśni,
    • Desery:  tort cytrynowy z bezą