Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

DDH DIPA Mosaic & Simcoe

 

Salamander DDH DIPA Mosaic & Simcoe

Kolejna odsłona mocnej, podwójnie chmielonej na zimno, mętnej i soczystej Double IPA! Zastosowanie chmieli Mosaic & Simcoe poskutkowało prawdziwym uderzeniem aromatów białych owoców – liczi, winogron, grapefruita, mango, nut żywicznych oraz sosnowych.

 

Styl

Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie
podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, nie aż tak mocne, z bardzo intensywnym
nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę. Dodatkowo piwo ma
być zamglone, aby podkreślić jego upodobnienie do soków owocowych, oraz przypomnieć, że
tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy najbardziej zachwyca.

Słody/ekstrakt:

Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie jest wyśrubowana – piwo ma mieć zdecydowaną podbudowę słodową, słodkawą wręcz. Przy tym musi mieć przyjemną teksturę i odrobinę zmętnienia – zapewniają to słody pszeniczne i płatki owsiane.

Chmiele:

Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach, i to w dużej ilości. Nietypowa jest jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – cała ilość chmielu ma być przesunięta na aromat. Tak więc do granic możliwości upchaliśmy chmiel do Whirlpoola, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej rośliny odmiany Mosaic o mocno owocowym charakterze. Dwukrotne chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych na zimno – raz jeszcze w czasie fermentacji, a drugi – już na etapie leżakowania. To właśnie ten etap stanowi o oszałamiającym chmielowym aromacie – odmiany Mosaic i Simcoe nadają kombinacji nut białych owoców – głównie liczi oraz winogron ale znajdziecie tutaj sporo grapefruita, mango, nut żywicznych oraz sosnowych.

Drożdże:

Teraz nasza DDH DIPA ma jeszcze bardziej złożony profil dzięki fermentacji z użyciem płynnych drożdży szczepu WLP095 Burlington. To idealne drożdże do nowoczesnych piw IPA – tj. New England czy DDH DIPA. Drożdże te wprowadzają pokaźna ilość owocowych estrów, pozostawiając jednocześnie sporo pełni. Nie opadają tak chętnie, tworząc miłe dla oka, równomierne zmętnienie.

 

  • Styl: Double India Pale Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 19,00 %
    • Alkohol: 7,7 %
    • IBU: 60
  • Składniki:
    • Słody: słody jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny, płatki owsiane
    • Chmiel:Goryczkowy: Columbus (US)Aromatyczny: Mosaic (US)

      Pierwsze chmielenie na zimno: Mosaic US)

      Drugie chmielenie na zimno: Simcoe, Mosaic (US)

    • Drożdże: WLP095 Burlington Ale Yeast
  • Wygląd: jasnozłote, zamglone
  • Aromaty: białych owoców – liczi, winogron, grapefruita, mango, nut żywicznych oraz sosnowych
  • Smak:
    • pełny, gładki
    • grapefruitowy, słodkawy, żywiczo-owocowy
    • delikatnie goryczkowy
  • Temperatura serwowania: 12-15 ⁰C
  • Szkło: IPA glass, sensoric, sniffter
  • Foodpairing:

    Dania: Kanapka z grillowanymi krewetkami, awokado oraz majonezem chipotle, Grillowany burger halumi z chmimiczuri i mango

    Sery: Cheddar, Manchego

    Desery: kwaśny sorbet z cytryną i bazylią