Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+31 Imperial Brown Ale NITRO!

Imperialna wersja niezwykle rzadkiego w Polsce piwa Brown Ale. Uwarzone w kooperacji ze szwedzkim browarem Beerbliotek znanym m.in. z  produkcji wyśmienitych piw z gatunku ciemnych i ekstraktywnych. Uwarzony przez nas ART+31 nie jest wyjątkiem: to piwo ciemnobrązowe, esencjonalne, bogate w aromaty orzechów, czekolady, karmelu i ciasteczek, pochodzących przede wszystkim od słodów. Jego charakter uwypukliliśmy poprzez dodatek orzechów laskowych i kakao. To rozgrzewający piwny deser o smaku i teksturze kojarzącej się z kremem orzechowo-czekoladowym, zwieńczony drobnopęcherzykową pianą azotową – zapraszamy na pierwszy łyk!

 

 

ART+31 Imperial Brown Ale Chocolate & Hazelnut NITRO

To uwarzony wspólnie z Beerbliotek Brewery imperialny Brown Ale wzbogacony aromatycznymi dodatkami w postaci orzechów laskowych i kakao. Jego deserowy charakter dopełniła aksamitna gładkość uzyskana dzięki gazowaniu azotem. To piwna kwintesencja smaku, tekstury i aromatu kremu czekoladowo-orzechowego.

Słody:

Imperial Brown Ale to przede wszystkim kompozycja słodów. Dlatego do kotła zaciernego trafiło aż 7.  ich rodzajów! W tym wyśmienite słody brytyjskie ze słynnej słodowni Simpsons Malt – takie jak ciasteczkowy i orzechowy w profilu słód brown czy intensywnie karmelowy słód cistal T50 .

Chmiele:

W Brown Ale chmiel trafia jedynie na goryczkę – dla zrównoważenia słodowości. Goryczka powinna być zaznaczona, aby deserowy charakter tego stylu nie był przytłaczający w odbiorze. Idealnie sprawdził się w tej roli kontynentalny chmiel Magnum.

Dodatki:

Orzechy laskowe – leżakowanie na prażonych orzechach laskowych wzmacnia słodowe aromaty orzechowe, a dodatek naturalnych aromatów czekolady, orzechów, kakao generuje nam rozgrzewający, głęboki w smaku i aromacie piwny deser, kojarzący się z kremem orzechowo-czekoladowym.

Nasycanie azotem:

Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na aksamitną.
Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot
kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:

  • piwo schłodź do temperatury <7 ⁰C, nie wstrząsaj nim,
  • gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo,
  • ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany!

Parametry:

  • Styl: Imperial Brown Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 26,0%
    • Alkohol: 9,3% obj.
    • IBU: 40
  • Składniki:
    • słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, golden promise, cristal T50, brown, chocolate, amber
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Magnum (DE)
    • Drożdże: Danstar Nottingham
    • Dodatki: orzechy laskowe, naturalny aromat orzechów laskowych, naturalny aromat czekoladowy, naturalny aromat karmelowy
  • Wygląd: brązowe, niemal klarowne, z rubinowym przebłyskiem i drobnąpęcherzykową, beżową pianą budowaną przez efekt kaskadowy.
  • Aromaty: czekolady, cappucino, orzechów laskowych, karmelu, andruta, amaretto
  • Odczucie w ustach:
    • gładki, aksamitny
    • słodkie
    • posmak czekolady
  • Temperatura serwowania: Nalewanie piw nasycanych azotem powinno odbywać się gwałtownie w temperaturze >7 °C, zalecamy następnie ogrzać piwo w dłoni do temperatury 10-14°C
  • Szkło: Snifter, tulip
  • Foodpairing:
    • Dania: węgierski gulasz wołowy, wątróbka z kwaśnymi jabłkami i orzechami włoskimi
    • Sery: koryciński z orzechami włoskimi, dojrzała gouda
    • Desery: brownie ze skórką gorzkiej pomarańczy, praliny z orzechami