Pełna, mocniejsza wersja piwa pszenicznego. Intensywne aromaty słodowe – chleba, melanoidyn i delikatnej czekolady łączą się z przyprawowo-owocowymi nutami drożdżowymi. Słodkość przełamaliśmy kwaśnym dodatkiem 100% przecieru z nektarynek. Klasyka koźlaka pszenicznego w nowej, owocowej aranżacji.
WRCLW Nectarine WeizenbockZapraszamy na pierwszy łyk pszenicznej klasyki w naszej owocowej aranżacji – koźlaka z marki WRCLW w owocowej wersji. Weizenbock to ciemniejsza wersja koźlaka pszenicznego o głębokiej, bursztynowej barwie, którą zawdzięcza użyciu w procesie produkcyjnym ciemnych słodów: karmelowego i czekoladowego. Dodatek przecieru z nektarynek wzbogacił natomiast jego profil aromatyczny, nadał kwaśności i rzeskości! |
Styl
Weizenbock to mocniejsza wersja piwa pszenicznego (Hefeweizen lub Dunkelweizen) o zawartości alkoholu wahającej się zazwyczaj pomiędzy 6,5 – 9 %. Występuje w dwóch wersjach – jaśniejszej („helles”) oraz ciemniejszej („dunkel”). Jest bogatsze w aromaty słodowe (szczególnie w ciemniejszej wersji) i drożdżowe – z przewagą aromatów goździka i banana. Chętnie pity jest w chłodniejsze miesiące, ale jego wersje z dodatkiem owoców polecane są również w cieplejsze wieczory. Styl ten warzony jest mniej więcej od 1907 roku – powstał w Bawarii i z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji. Jedna z nich zakłada dodatek owoców, który służy podkreśleniu kwasowości piwa oraz potęguję uczucie orzeźwiania podczas degustacji.
Słody/ekstrakt:
Podstawę oczywiście stanowi słód pszeniczny – musi go być ponad 50% w ogólnym zasypie. WRCLW Nectarine Weizenbock, to przedstawiciel ciemniejszej wersji koźlaka pszenicznego, dlatego dla uzyskania głębszej, bursztynowej barwy dodaliśmy ciemnych słodów: karmelowego oraz czekoladowego.
Chmiele:
Weizenbock, podobnie jak Hefeweizen czy Dunkelweizen należy do oszczędnie chmielonych stylów. Oczywiście chmieli się go nieco intensywniej niż lekkie piwa pszeniczne, ale tylko w celu zbalansowania i nadania pełni. Używamy wyłącznie tradycyjnych niemieckich chmieli – Magnum oraz Hersbrucker, które charakteryzują się odpowiednim dla tego stylu ziołowo-trawiastym profilem.
Dodatki
W formie dodatku używamy tylko i wyłącznie naturalnego przecieru z nektarynek, który wzbogaca aromat piwa i uwypukla smak słodowej podstawy.
- Styl: Fruit Weizenbock
- Parametry
- Ekstrakt: 17,0 %
- Alkohol: 6,3 %
- IBU: 20
- Składniki:
- Słody: pszeniczny, jęczmienne: pilzneński, karmelowy 80-100 EBC, czekoladowy
- Chmiel: Goryczkowy: Magnum (DE), Aromatyczny: Hersbrucker (DE)
- Drożdże: Weihenstephan Weizen
- Dodatki: przecier 100% z nektarynki
- Wygląd: zmętnione, ciemno-bursztynowe z czerwonym przebłyskiem
- Aromaty: nektarynek, chlebowy, goździka, banana, zbożowy, karmelu
- Odczucie w ustach:
- musujące,
- słodkawe
- orzeźwiające, kwaskowe, z fenolowym pikantnym finiszem
- Temperatura serwowania: 9-12 ⁰C
- Szkło: Weizen glass (wysoka szklanka do piw pszenicznych)
- Foodpairing:
Dania: roladki z indyka w sosie z białego wina, grillowana polędwiczka z dzika z chrzanem, panierowane boczniaki z bryndzą
Sery: Weisslacker, bryndza, oscypek
Desery: Strudel z nektarynką i lodami waniliowymi