Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+ 29 Florida IPA

ART+ 29 Florida IPA!

29. już odsłonie serii ART połączyliśmy siły z wywodzącym się z Australii browarem Yeastie Boys. Wraz z piwowarem Jamesem Kempem uwarzyliśmy zupełnie nowy dla nas styl – Florida IPA. To połączenie super jasnej i intensywnie chmielonej na zimno IPA, zakwaszanej poprzez pracę bakterii kwasu mlekowego w kotle warzelnym. Takie połączenie gwarantuje maksymalne orzeźwienie i interesujące odczucia chmielowości mieszającej się z kwaśnym posmakiem. Za aromat chmielowy odpowiedzialne są odmiany Topaz i Azacca, czyli cytrusowo-tropikalne uderzenie!

Jeszcze żadna IPA nie była tak orzeźwiająca!  

 

 

 

Najnowsze piwo z serii ART+ to uwarzona w kooperacji z Yeastie Boys Florida IPA. To zupełnie nowy styl w naszym wykonaniu, stanowiący połączenie chmielowej podstawy IPA z bakteriami kwasu mlekowego, które nadały kwaśności i maksymalnego orzeźwienia!

 

Słody/ekstrakt:

Tylko najjaśniejsze słody trafiły do kotła zaciernego, wraz z płatkami owsianymi dla wybitnej aksamitności i pięknego zmętnienia. Pokusiliśmy się też o dodatek płatków ryżowych – rozjaśniających i nieco zwiększających stopień wytrawienia Florida IPA. Wyśmienita baza do intensywnego chmielenia i zakwaszania bakteriami kwasu mlekowego 

Chmiele:

Chmielenie na zimno to wyróżnik tego stylu. W dużej mierze zmniejszamy chmielenie w gorących procesach, skupiając się bardziej na dodaniu super świeżych odmian chmielu tuż po fermentacji i na leżakowaniu.  

Dodaliśmy naprawdę sporo chmielu odmian Azacca, Topaz, Citra oraz Motueka. Ta amerykańsko-australijska mieszanka pozwoliła uzyskać bardzo kompleksowy aromat pikantnego mango, ananasa, mandarynki, cytrusów wraz z orzeźwiającymi nutami koszonej trawy oraz pędów sosny. Łącznie zużyliśmy ponad 25 g chmielu na litr gotowego piwa!  

Bakterie:

Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem, produkują kwas mlekowy intensyfikujący kwaśny smak piwa i wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa. Szczep którego użyliśmy wprowadza również nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami. Zakwaszanie piw intensywnie chmielonych nadaje bardzo ciekawych cech, niespotykanych w zwykłych IPA. Goryczka jest nieco inaczej odczuwalna przy niskim pH – jest nieco intensywniejsza, ale zazwyczaj też krótsza (szybciej znika). 

  • Styl: Florida IPA
  • Parametry:
    • Ekstrakt: 17,5%
    • Alkohol: 7,0%
    • IBU: 50
  • Składniki:
  • Zasyp: słód jęczmiennypilzneński, pszeniczny, golden promise; płatki: owsiane i ryżowe
  • Chmiel:
    • Goryczkowy: Mosaic (US)
    • Aromatyczny: Mosaic (US)
  • Chmiel na zimno: Topaz (AU), Azacca (US)
  • Chmiel na zimno (druga dawka)Motueka (AU), Citra (US) 
  • Drożdże: Burlington Ale
  • Wygląd: jasnosłomkowe, zmętnione, z drobnopęcherzykową białą pianą
  • Aromaty: pikantne mango, ananas, mandarynka, cytrusy, koszona trawa, liczi, delikatne nuty sosnowe
  • Odczucie w ustach:
    • 1 – kwaśne
    • 2 – orzeźwiające
    • 3 – chmielowy, średnio-długi finisz
  • Temperatura serwowania: 8-12⁰C
  • Szkło: Sensoric, tulip, snifter
  • Foodpairing:
    • Dania: The Cuban SandwichMango Samosa 
    • Ser: Stilton, Roquefort
    • Deser: Lime Pie, Sorbet z kumkwatu