W 29. już odsłonie serii ART połączyliśmy siły z wywodzącym się z Australii browarem Yeastie Boys. Wraz z piwowarem Jamesem Kempem uwarzyliśmy zupełnie nowy dla nas styl – Florida IPA. To połączenie super jasnej i intensywnie chmielonej na zimno IPA, zakwaszanej poprzez pracę bakterii kwasu mlekowego w kotle warzelnym. Takie połączenie gwarantuje maksymalne orzeźwienie i interesujące odczucia chmielowości mieszającej się z kwaśnym posmakiem. Za aromat chmielowy odpowiedzialne są odmiany Topaz i Azacca, czyli cytrusowo-tropikalne uderzenie!
Jeszcze żadna IPA nie była tak orzeźwiająca!
|
|
Najnowsze piwo z serii ART+ to uwarzona w kooperacji z Yeastie Boys Florida IPA. To zupełnie nowy styl w naszym wykonaniu, stanowiący połączenie chmielowej podstawy IPA z bakteriami kwasu mlekowego, które nadały kwaśności i maksymalnego orzeźwienia! |
Słody/ekstrakt:
Tylko najjaśniejsze słody trafiły do kotła zaciernego, wraz z płatkami owsianymi dla wybitnej aksamitności i pięknego zmętnienia. Pokusiliśmy się też o dodatek płatków ryżowych – rozjaśniających i nieco zwiększających stopień wytrawienia Florida IPA. Wyśmienita baza do intensywnego chmielenia i zakwaszania bakteriami kwasu mlekowego.
Chmiele:
Chmielenie na zimno to wyróżnik tego stylu. W dużej mierze zmniejszamy chmielenie w gorących procesach, skupiając się bardziej na dodaniu super świeżych odmian chmielu tuż po fermentacji i na leżakowaniu.
Dodaliśmy naprawdę sporo chmielu odmian Azacca, Topaz, Citra oraz Motueka. Ta amerykańsko-australijska mieszanka pozwoliła uzyskać bardzo kompleksowy aromat pikantnego mango, ananasa, mandarynki, cytrusów wraz z orzeźwiającymi nutami koszonej trawy oraz pędów sosny. Łącznie zużyliśmy ponad 25 g chmielu na litr gotowego piwa!
Bakterie:
Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m. in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, dodane do kotła warzelnego tuż przed gotowaniem z chmielem, produkują kwas mlekowy intensyfikujący kwaśny smak piwa i wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa. Szczep którego użyliśmy wprowadza również nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami. Zakwaszanie piw intensywnie chmielonych nadaje bardzo ciekawych cech, niespotykanych w zwykłych IPA. Goryczka jest nieco inaczej odczuwalna przy niskim pH – jest nieco intensywniejsza, ale zazwyczaj też krótsza (szybciej znika).
- Styl: Florida IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 17,5%
- Alkohol: 7,0%
- IBU: 50
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, pszeniczny, golden promise; płatki: owsiane i ryżowe
- Chmiel:
- Goryczkowy: Mosaic (US)
- Aromatyczny: Mosaic (US)
- Chmiel na zimno: Topaz (AU), Azacca (US)
- Chmiel na zimno (druga dawka): Motueka (AU), Citra (US)
- Drożdże: Burlington Ale
- Wygląd: jasnosłomkowe, zmętnione, z drobnopęcherzykową białą pianą
- Aromaty: pikantne mango, ananas, mandarynka, cytrusy, koszona trawa, liczi, delikatne nuty sosnowe
- Odczucie w ustach:
- 1 – kwaśne
- 2 – orzeźwiające
- 3 – chmielowy, średnio-długi finisz
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: The Cuban Sandwich, Mango Samosa
- Ser: Stilton, Roquefort
- Deser: Lime Pie, Sorbet z kumkwatu