Przedstawiamy uwarzone w kooperacji z najciekawszym węgierskim browarem Mad Scientist ART+28 New England IPA Amarillo & Mosaic Nitro!
Jasna, zamglona, mineralna i nieco słodsza IPA w bardzo nowoczesnej odsłonie New England. Z chmielem, który dodawany jest niemal wyłącznie „na zimno” – dzięki czemu jest jeszcze bardziej soczysta i wypełniona po brzegi aromatami chmielowymi. W wersji chmielonej odmianami Amarillo i Mosaic są to niezwykle intensywne nuty białych i tropikalnych owoców. Nasycanie azotem nadaje aksamitnej tekstury, jeszcze bardziej uwydatniając soczysty charakter tego stylu.
ART+28 New England IPA Amarillo Mosaic NitroTo jasne, zamglone, mineralne i nieco słodsze piwo w bardzo nowoczesnej odsłonie stylu New England IPA. Z chmielem, który dodawany jest niemal wyłącznie metodą chmielenia na zimno – przez co piwa są intensywnie soczyste oraz pełne aromatów chmielowych. W wersji z odmianami chmielu Amarillo i Mosaic, to piwo o niezwykle intensywnych nutach białych i tropikalnych.
|
Słody/ekstrakt:
Do kotła zaciernego trafiły tylko najjaśniejsze słody wraz z płatkami owsianymi dla podbicia aksamitności i zmętnienia. Zacieranie w wyższych temperaturach uwydatnia słodowy charakter, który uwypukla mineralny finisz. To wyśmienita baza do intensywnego chmielenia!
Chmiele:
Chmielenie na zimno to wyróżnik tego stylu. W dużej mierze zmniejszyliśmy ilości chmielu dodanego na gorąco, skupiając się na użyciu większej ilości super świeżych odmian chmielu tuż po fermentacji i na etapie leżakowania.
Łącznie zużyliśmy ponad 23 g chmielu na litr gotowego piwa! Odwdzięczyło się to przepięknym aromatem białych owoców – tj. liczi oraz owoców tropikalnych – mandarynki, ananasa czy mango.
Nasycanie azotem:
Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na aksamitną.
Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii, aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nieosiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.
Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, właściwie je serwuj:
– piwo schłodź do temperatury <7 °C, nie wstrząsaj nim,
– gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo,
– ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną czapę drobnopęcherzykowej piany!
To piwo jest szczególne pod względem nasycania azotem – to pierwsze w Polsce (a może i na świecie) piwo w stylu New England IPA nasycane azotem! Fakt ten powoduje, że efekt kaskadowy w tak mętnym piwie wygląda niezwykle intrygująco, a aksamitna tekstura azotu uwydatnia uczucie soczystości tego stylu! Niepowtarzalna okazja by tego spróbować!
- Styl: New England IPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 16,0%
- Alkohol: 6,2%
- IBU: 35
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, pszeniczny, płatki: owsiane i pszeniczne, maltodekstryna
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Aromatyczny: Galaxy (AU), Citra (US)
- Chmiel na zimno: Amarillo (US), Mosaic (US)
- Drożdże: London Fogg
- Wygląd: jasnosłomkowe, zmętnione, z drobnopęcherzykową białą pianą
- Aromaty: liczi, mandarynki, ananasa, mango
- Odczucie w ustach:
- 1 – pełne
- 2 – gładkie
- 3 – owocowe, nieco chmielowy finisz, mineralny
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: wątróbka z pieczonymi gruszkami, ostre skrzydełka w sosie mango
- Ser: Stilton, Roquefort
- Deser: kwaśna tarta jaglana z kiwi