SALAMANDER Micro IPA i SALAMANDER Raspberry and Peach Gose to dwie nowości od Browaru Stu Mostów, które swoją premierę będą miały na 10. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa w dniach 07-09 czerwca 2019. Warto nas odwiedzić również dlatego, że na naszym stoisku gościć będzie znany belgijski browar Delirium. Zapraszamy również do strefy Beer Geek Madness, gdzie już w niedzielę, od 15.00 do 17.00, Magdalena Maj, nasza specjalistka ds. foodpairingu, oraz Michał Czekajło, szef kuchni, poprowadzą warsztat na temat foodpairingu „Foodpairing z Conceptem Stu Mostów”.
Gose to wywodzący się z Goslar w Niemczech styl piwa kwaśnego. Tradycyjnie do produkcji tego piwa wykorzystuje się kolendrę oraz sól spożywczą. Nowoczesne piwowarstwo poszło o krok dalej i wytyczyło nową ścieżkę, dodając owoce do tradycyjnej bazy. Dzięki temu piwo nadaje się idealnie do zaspokajania pragnienia w upalne letnie dni. Sesyjny charakter piwa powoduje, że sprawdzi się zarówno podczas długich letnich wieczorów, jak również jako piwo codzienne, dla wielbicieli piw owocowych. Do jego produkcji wykorzystano słód jęczmienny oraz pszeniczny jako podstawy oraz płatków pszennych dla nadania gładkiej struktury i pełni. Na pierwszym planie w tym piwie jest kompozycja owoców. Sok malinowy wniósł intensywne nuty malinowe i lekko pestkowe, a przecier brzoskwiniowy idealnie rozwinął całą złożoność owocowych estrów, zarówno z fermentacji, jak i z samych owoców. Słodycz owoców podbija bazową pełnię piwa.
SALAMANDER Micro IPA reprezentuje bardzo młody styl piwa, który jest kolejną na rynku wariacją na temat „IPA”. Tym razem potężne chmielenie znane z piw typu „DDH Dipa” czy „New England IPA” połączono z zaskakująco niskim ekstraktem. Kombinacja ma w efekcie dać chmielową bombę, która bardzo szybko znika ze szklanki. To piwo wyróżnia także niska zawartość alkoholu. Idealnie gasi pragnienie. Dzięki odpowiedniej metodzie zacierania oraz wykorzystaniu płatków owsianych piwo sprawia wrażenie lekkiego, ale nie wodnistego. Jest to najlżejsze nasze piwo. Nietypowa jest jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – umiarkowanie nachmieliliśmy piwo w Whirlpoolu, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej rośliny. Użyliśmy odmiany Simcoe, która ma charakter żywiczny i sosnowy. Uderzenie chmielowym aromatem po otwarciu opakowania jest gigantyczne.
W tym roku prezentujemy się razem z naszymi przyjaciółmi z browaru Delirium. Jeśli chcecie spróbować zarówno naszych premierowych piw, jak i tych z różowym słoniem na etykiecie, 10. Wrocławski Festiwal Dobrego piwa daje tę niepowtarzalną okazję.
Zapraszamy w dniach 07-09 czerwca na nasze stoisko nr 64 na 10. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa oraz przedpremierowo, 06 czerwca, na Długosza 2.