Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych w produkcji piwa w Browarze Stu Mostów. Truskawki, maliny i czarna porzeczka wykorzystywane są do warzenia piw zarówno naszych klasycznych marek WRCLW i SALAMANDER, jak również kolaboracyjnej marki ART+. W ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”, w której Browar Stu Mostów uczestniczy jako główny przedstawiciel branży piwowarskiej oraz lider w produkcji piw owocowych, planowane są 3 weekendowe akcje zapraszające konsumentów w całej Polsce na piwa truskawkowe, malinowe oraz porzeczkowe.
– Browar Stu Mostów od początku stawia na piwa owocowe, to dla nas jeden z bardzo ważnych kierunków rozwoju. – mówi Grzegorz Ziemian. Modę na owoce jagodowe stworzył ART+8 Strawberry Berliner Weisse. Trend podbił SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse – owoc współpracy z Krajowym Stowarzyszeniem Plantatorów Czarnych Porzeczek. Był promowany w 15 krajach. SALAMANDER Blueberry Berliner Weisse był prezentowany na największych targach owocowych na świecie Fruit Logistica (luty 2018) oraz na Global Berry Congress w Rotterdamie (marzec 2018). Warzony wspólnie z plantatorami Polish Berry Cooperative – ART+16 Blueberry Foreign Extra Stout NITRO był oficjalnym piwem największej na świecie Konferencji Borówkowej 2018. Konferencji organizowanej corocznie w Polsce! Wspólnym piwem plantatorów malin i wrocławskich piwowarów jest WRCLW Raspberry Rye RIS. Mocny Russian Imperial Stout, z nutami kawy i czekolady, z dodatkiem naturalnego, tłoczonego soku z polskich, soczystych malin. Powstało nowe, intensywne piwo, kolejny eksportowy hit.
Lato 2019 w Browarze Stu Mostów zapowiada się bardzo owocowo. Podczas „weekendów owocowych” będzie można spróbować zarówno naszych klasyków jak i gościnnie piw z zagranicznych browarów. – Zależy nam na szerzeniu wiedzy na temat walorów piw owocowych. Mało kto wie, że świetną alternatywą dla znanego prosecco czy aperitifu może być piwo truskawkowe, np. nasz ART+8 Strawberry Berliner Weisse. – opowiada Arletta Ziemian. Przygotowaliśmy również specjalne menu, które będzie towarzyszyć weekendom owocowym w pubie na Długosza.
Zapraszamy na kraftowe weekendy owocowe organizowane w całej Polsce i we Wrocławiu, w Browarze Stu Mostów:
- 13-16 czerwca – weekend piw truskawkowych: ART+8 Strawberry Berliner Weisse, SALAMANDER Strawberry Milkshake IPA
- 18-21 lipca – weekend piw malinowych: WRCLW Raspberry Rye RIS, SALAMANDER Raspberry and Peach Gose, Brewski Mangohallonfeber (APA z mango i malinami), Brewski Homeland (Berliner Weisse z malinami, jagodami i borówkami), Naparbier Fruitmagic Berrymagic (Berliner Weisse z malinami, jeżynami, wiśniami, jagodami i czarną porzeczką)
- 29 sierpnia – 1 września – weekend piw porzeczkowych: SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse, SALAMANDER Blackcurrant Milkshake IPA, Naparbier Fruitmagic Berrymagic (Berliner Weisse z malinami, jeżynami, wiśniami, jagodami i czarną porzeczką).
Współorganizatorem wydarzeń jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek, Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej SPBA, Fundacja Promocji Polskiej Borówki, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej oraz Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi. Promocja jagodowego kraftu jest częścią kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Razem można więcej!
Więcej informacji na temat kampanii można znaleźć na: http://jagodnik.pl/owocowe-piwa-to-globalny-trend/.