|
|
ART+21 Pineapple and Passionfruit Sour Ale
Mega kwaśne, mocniejsze, super jasne, orzeźwiające i intensywnie egzotyczne – taki jest efekt naszej współpracy, a konkretniej to ART.+21 Pineapple and Passionfruit Sour Ale. |
Styl
Sour ale to dość duża grupa piw, w tym przypadku jest to piwo podobne do berlińskiego kwaśnego piwa pszenicznego – Berliner Weisse. Jest to jednak dużo mocniejsza wersja – zarówno pod względem ekstraktu i alkoholu. Piwo jest zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego w kotle warzelnym, ale kwaśność również podnoszą dodatki przecierów owocowych -ananasa i markui, które są wyjątkowo kwaśnymi owocami.
Słody/ekstrakt:
Ekstrakt jest wysoki jak na kwaśne piwa – to 15,2 stopnie, aby pozostawić nieco słodyczy, która będzie kontrować wyjątkowo wysoki kwaśny smak – wynikający z pracy bakterii oraz dodatku owoców. Płatki owsiane i pszeniczne wygładzają piwo, nadając mu lekkiego zmętnienia i zwiększają pijalność.
Bakterie:
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus plantarum, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa. Ten szczep, użyty w procesie zakwaszania w kotle warzelnym, wprowadza jeszcze nieco owocowych estrów, kojarzących się z czerwonym jabłkiem i cytrusami.
Dodatki:
Wybraliśmy wyjątkowo aromatyczne owoce – ananasa i marakuję, które nie dość że pachną niesamowicie, to dodatkowo są niesłychanie kwaśne. Razem tworzą niezwykle smaczny i orzeźwiający mix.
- Styl: Sour and Fruit Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 15,2%
- Alkohol: 6,5% obj.
- IBU: 10
- Składniki:
- Słody/płatki: jęczmienny pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane i pszeniczne
- Chmiel:
- Goryczkowy: Magnum (DE)
- Aromatyczny: Tettnanger (DE)
- Drożdże: New England + Danstar Nottingham
- Bakterie: Lactobacillus plantarum
- Wygląd: zmętnione, jasnosłomkowe
- Aromaty: ananasa, marakui, czerwonego jabłka, kwaśnego białego winogrona
- Odczucie w ustach:
- musujący,
- kwaśne, cytrynowe
- orzeźwiające, z nieco cierpkim finiszem
- Temperatura serwowania: 6-8°C
- Szkło: Sensoric, sniffter
- Foodpairing:-
- Dania: sałatka z brzoskwiniami i pieczonym kozim serem, makaron z owocami morza skropiony cytryną, Moules Frites
- Sery: dojrzewające sery kozie
- Desery: Strudel z karmelizowanymi kwaśnymi jabłkami