Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Raspberry Rye RIS

Russian imperial stout to historyczny ciemny styl piwa, warzony już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary dla konsumentów poszukujących nowych doznań. Wyraźne akcenty słodowe – kawowe, czekoladowe i karmelowe wraz z aksamitnością słodu żytniego, ze sporą mocą oraz specjalnym dodatkiem – tłoczonym sokiem z malin, kojarzą się z owocowymi belgijskimi pralinami.

 

WRCLW Raspberry Rye RIS

Słodkość Russian Imperial Stoutu dobrze jest czasem złamać czymś kwaśnym. Dodatek malin powoduje zwiększenie pijalności, ale także nadaje wspaniały aromat, który świetnie łączy się z nutami czekoladowo-kawowym.

 

Styl
Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Russian Imperial Stout. Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co dopiero po latach, w XX wieku, może trochę w celach marketingowych, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem.

Słody/ekstrakt:
Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu wymaga użycia wyjątkowo dużej ilości słodu – zastosowaliśmy tutaj mieszankę tradycyjną dla Imperialnego Stoutu – podstawowego słodu pilzneńskiego, monachijskiego dla nadania głębszego smaku, karmelowego ciemnego obfitującego w aromaty przypieczonego karmelu oraz słodów ciemnych – pszenicznego czekoladowego oraz słodu barwiącego, pełnych nut czekoladowych i kawowych. Nieco przewrotnym składnikiem jest tutaj słód żytni – zwiększający lepkość piwa, ale również nadający nieco szorstkiego charakteru, często kojarzonego z przyprawowością oraz ziemistością tego surowca.

Chmiele:
Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania goryczki niezbędnej do uzyskania balansu słodowo chmielowej, oraz Tettnanger – dla uzyskania aromatu ziołowego, który z czasem wspaniale się w ciemnych, mocnych piwach utlenia.

Dodatek tłoczonego soku malinowego:
Dodajemy tylko naturalny, tłoczony, 100% sok z polskich malin. Niesamowicie aromatyczny, słodko- kwaśny. W Rye RIS’ie wzbogaca smak o nuty kwaskowe i słodkie oraz nadaje aromatu malinowego, który wraz z czekoladowo-kawową podstawą tego stylu stwarza wrażenie ciemnego tortu z malinami.

 

  • Styl: Russian Imperial Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 23,0 %
    • Alkohol: 8,5  %
    • IBU: 62
  • Składniki:
    • Słody: Słody: pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, słód monachijski, pszeniczny czekoladowy, słód barwiący
    • Chmiel: Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE), Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: górnej fermentacji Danstar Nottingham
  • Wygląd: Czarny, z wiśniowymi refleksami
  • Aromaty: Owocowy, czekoladowy, palony, dżem malinowy, praliny czekoladowo malinowe, czekolada deserowa nadziewana malinowa masą
  • Odczucie w ustach:
    • Pełne, słodkie, nisko wysycone
    • Kwaśna malina,
    • Kakaowe, palone, goryczka
  • Temperatura serwowania: 10-13 ⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:

    Dania:sezonowana wołowina, sarna w sosie malinowo-jeżynowym Sery: długo dojrzewająca Gouda lub Cheddar,

    Sery: długo dojrzewająca Gouda lub Cheddar,

    Desery: ciemne truffle z malinami, ciasta i torty czekoladowe z masą malinową