Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART+18 Honey and Vanilla Wheat Wine

ART.+18, pełnoletni, warzony w kooperacji z dojrzałym, holenderskim browarem, o światowej renomie – De Molen. John Brus, założyciel i nadal główny piwowar, słynie z warzenia wyśmienitych mocnych piw, a więc kiedy nas odwiedził, nie mogliśmy wybrać innego piwa! Ale chcieliśmy, aby było to coś wyjątkowego, czego żadne z nas do tej pory nie robiło – postanowiliśmy uwarzyć wariację nt. „wina piwnego”, a więc Wheat Wine – wino pszeniczne. Mocne, treściwe – ale w przeciwieństwie do Barley Wine, czy RIS – jasne, o łagodniejszych nutach słodowych, a bardziej wyrazistych drożdżowych. W takim mocnym, ale ułagodzonym trunku, możliwe jest uwydatnienie bardziej stonowanych dodatków – i tak postanowiliśmy podzielić piwo na dwie równe części, do jednej dodaliśmy wyśmienity polski miód akacjowy i laski aromatycznej wanilii meksykańskiej. Do drugiej trafił nieco bardziej charakterny miód rzepakowy, oraz świeżo prażone, zaraz przed dodaniem do HopGun’a, chipsy kokosowe.

 

 

ART+18 Honey and Vanilla Wheat Wine

Wheat Wine – wino pszeniczne. Mocne, treściwe – ale w przeciwieństwie do Barley Wine, czy RIS – jasne, o łagodniejszych nutach słodowych, a bardziej wyrazistych drożdżowych. W takim mocnym, ale ułagodzonym trunku, możliwe jest uwydatnienie bardziej stonowanych dodatków.

 

Styl

Styl Wheat Wine, to wariacja stylu Barley Wine – wywodzącego się z Anglii – pierwsze komercyjne piwo w tym stylu uwarzone zostało w drugiej połowie XIX wieku, chociaż niektórzy szukają początków wina jęczmiennego już w starożytnej Grecji. Sparafrazowany, jakże by inaczej, przez browary rzemieślnicze. Wino pszeniczne, od wina jęczmiennego, odróżnia przede wszystkim barwa – jest zdecydowanie jaśniejsze, a przez to mniej intensywny w aromaty słodowe. Dzięki temu, piwo jest łagodniejsze, a bukiet dominują przede wszystkim nuty drożdżowe i zastosowanych dodatków. Wspólnym mianownikiem pozostaje wysoka zawartość alkoholu, wyraźna słodycz i umiarkowana goryczka.

Słody/ekstrakt:

Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu, szczególnie z wysokim udziałem słodu pszenicznego, jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Użycie głównie jasnych słodów, wiąże się z nadzwyczaj jasną barwą jak na tak wysoki ekstrakt. Dlatego nuty słodowe są nieco wytłumione.

Chmiele:

Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania odpowiedniej goryczki, oraz Hersbrucker – dla uzyskania aromatu kwiatowego, który z ciekawie łączy się z mocnym, jasnym piwem. Natomiast Wheat Wine ma przesunięty balans w stronę słodową – dlatego chmielenie jest nieco mniej intensywne.

Dodatki:

Piwo zmiksowaliśmy w ostatniej fazie produkcji z wyśmienitym, rzemieślniczym miodem akacjowym – niesamowicie jasnym, pozyskiwanym w czasie kwitnienia z robinii akacjowej (czyli tzw. białej lipy). Miód akacjowy jest intensywny w aromacie, w którym główną role grają nuty kwiatowe. Po dodaniu miodu piwo zostało spasteryzowane w przepływie – dla maksymalnego zachowania jego właściwości.

Laski meksykańskiej wanilii trafiły na sam koniec, przez urządzenie do ekstrakcji (HopGun) dla wzbogacenia aromatu o tę szlachetną przyprawę.

Leżakowanie *

Tak gęste i esencjonalne piwa wyśmienicie się przechowują – niczym dobre, mocne wino. Dlatego świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka butelek i otwierać je w dłuższych odstępach czasu (pół roku, rok). Za każdym razem będzie nieco inne. Na początku będzie dość świeże, deserowe. Z czasem zyska nut, sherry, suszonych jasnych owoców (gruszki, jasnych rodzynek) oraz miodu pitnego. Ciekawe doświadczenie.

*Jeśli piwo będzie przechowywane w odpowiednich warunkach (temperatura ok 10 st. C, brak
nasłonecznienia), piwo odwdzięczy się z czasem szlachetnymi nutami utlenienia.

 

  • Styl: Wheat Wine
  • Parametry
    • Ekstrakt: 27,0%
    • Alkohol: 10,0% obj.
    • IBU: 60
  • Składniki:
    • Słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy pils
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE),
      • Aromatyczny: Herbrucker (DE)
    • Drożdże: Danstar Nottingham
    • Dodatki: rzemieślniczy miód akacjowy, laski wanilii
  • Wygląd: ciemnopomarańczowy
  • Aromaty:  miodu, wanilii, brzoskwini, ananasa, miodu pitnego, bananów,
  • Odczucie w ustach:
    • Gęste, oleiste, nisko wysycone
    • Słodko-kwaśne, białe owoce: ananas, brzoskwinia
    • Rozgrzewające w przełyku, lekka kwaskowość i słodycz
  • Temperatura serwowania: 9-11°C
  • Szkło: Snifter, Tulip
  • Foodpairing:
    • bardzo intensywne i mocne piwo, polecane tylko z deserami: crème brulle z agrestem, sorbet rabarbarowy lub mocnym serem: np. łomnickim długo dojrzewającym serem kozim