Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Imperial Stout

Najmocniejsze i najgęstsze piwo Browaru Stu Mostów. Czarne, nieprzejrzyste, warzone z największą ilością ciemnych i palonych słodów. Wypełnione po brzegi aromatami czekoladowymi, kawowymi i karmelowymi. Z czasem zyskuje nuty ciemnych suszonych owoców i pumpernikla. Niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne.

 

WRCLW Imperial Stout

Najmocniejsze i najgęstsze piwo Browaru Stu Mostów. Czarne, nieprzejrzyste, warzone z największą ilością ciemnych i palonych słodów.

Styl

Jeden z najpotężniejszych stylów piwa Świata – Imperial Stout (Russian Imperial Stout). Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie, szczególnie wśród tych bardziej esencjonalnych i treściwych piw. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co dopiero po latach, w XX wieku, może trochę w celach marketingowych, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Przymiotnik „Imperialny” odnosi się do nadzwyczajnego ekstraktu i mocy piwa – co prawda zakres jest dość szeroki, ale to właśnie te wysoce ekstraktywne, ekstremalne wersje tego stylu przyprawiają o szybsze bicie serca każdego miłośnika piwa. Bo nie jest to piwo codzienne, a każda warka takiego „mocarza” w browarze to wielkie wydarzenie.

Słody/ekstrakt:

Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Przy takiej gęstości brzeczki nastawnej (30% ekstraktu!) bardzo spada wydajność procesu. Sprzęt i umiejętności piwowara są wystawione na najcięższą próbę. Wszystko tutaj jest ekstremalne – całkowita ilość słodów oraz ilość słodów ciemniejszych i karmelowych wraz z tymi palonymi i barwiącymi. To właśnie ich ogromna ilość zapewnia szalenie intensywny aromat kawy, karmelu i świeżo prażonego ziarna kakaowca. Już sama brzeczka smakuje jak słodkie brownie – oblane kilkukrotnie czekoladą. Coś niesamowitego.

Chmiele:

Używamy chmieli tradycyjnych, kontynentalnych – Magnum do nadania odpowiedniej goryczki, oraz Tettnanger – dla uzyskania aromatu ziołowego, który z czasem wspaniale się w ciemnych, mocnych piwach utlenia. Natomiast Imperial Stout ma przesunięty balans w stronę słodową – dlatego chmielenie jest nieco mniej intensywne.

Leżakowanie:

Tak gęste i esencjonalne piwa wyśmienicie się przechowują – niczym dobre, mocne wino. Dlatego świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka butelek i otwierać je w dłuższych odstępach czasu (pół roku, rok). Za każdym razem będzie nieco inne. Na początku będzie niesamowicie czekoladowe, deserowe. Z czasem zyska nut porto, sherry, suszonych owoców (śliwki, rodzynek i wiśni). Ciekawe doświadczenie.

*Jeśli piwo będzie przechowywane w odpowiednich warunkach (temperatura ok 10 st. C, brak nasłonecznienia), piwo odwdzięczy się z czasem szlachetnymi nutami utlenienia.

 

  • Styl: Imperial Stout
  • Parametry
    • Ekstrakt: 30,0%
    • Alkohol: 11,0% obj.
    • IBU: 60
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, monachijski II, pszeniczny czekoladowy, karmelowy 150 EBC, jęczmień palony, barwiący
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Hallertau Magnum (DE),
      • Aromatyczny: Tettnanger (DE)
    • Drożdże: Danstar Nottingham
  • Wygląd: Nieprzejrzyście czarny, z ciemną, brązową drobnopęcherzykową pianą
  • Aromaty: czekolada deserowa, kawa, wafle z czekoladą, suszona śliwka, wiśnia, praliny
  • Odczucie w ustach:
    • Gęste, oleiste, nisko wysycone
    • Deserowej czekolady, ciemne owoce
    • Rozgrzewające w przełyku, lekka kwaskowość i słodycz
  • Temperatura serwowania: 12-17⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:
    • bardzo intensywne i mocne piwo, polecane tylko z deserami: Tiramisu z owocami leśnymi, Belgijskie praliny z gorzką czekoladą