Święto szlachetnych trunków i niebanalnej portugalskiej kuchni
Wielka promocja kraftu, alkoholi leżakowanych i talentów znakomitych kucharzy. Łączą siły dwie ekipy – Stu Mostów pod wodzą Michała Czekajło oraz portugalska Taszka na czele z Szefem Kuchni Nuno Matos. Efekt współpracy będziemy serwować w Browarze i w Taszce przez cały weekend.
Czwartek 3 maja, 19:00 – prapremierowa prezentacja WRCLW Rye RIS Porto and Bourbon Double B.A. 2017. Naszymi gośćmi będą Kalina Pietrzak i Nuno Matos z Taszki. Kalina opowie o aromatach „beczkowych” w winie i o Porto. Wspaniała okazja by porównać niuanse i poznać historie. Choćby rodzaje beczek, europejskich i amerykańskich, dębowych, z kasztana jadalnego, akacji. Nuno Matos opowie o portugalskiej kuchni i przedstawi wspólnie przygotowane na weekend dania. Zobaczymy krótki film o Portugali i winie. Będziemy częstować przekąską Bacalao (do każdego piwa).
Piątek 4 maja, 18:00 – premiera w Taszce. Opowiemy o premierowym piwie i procesie leżakowania piwa w beczkach. Gości zaprosimy na porównawczą degustację Rye RIS Porto and Bourbon Double B.A. oraz Porto.
Sobota 5 maja, 14:00 – zapraszamy na specjalne zwiedzanie Browaru. Opowiemy o leżakowaniu premierowego piwa w beczkach po Porto, procesie szlachetnego utleniania i zatężenia piwa. Gościem specjalnym Kalina Pietrzak z Taszki, która opowie o mocnych winach i zastosowaniu beczek. Dodatkową atrakcją degustacja Porto.
Leżakowanie w beczkach
Starzenie piwa to niesamowity proces, gdzie piwo po pierwsze szlachetnie się utlenia – smak i aromat harmonizują się, pojawiają się nuty porto, sherry i suszonych owoców (śliwki, rodzynek, wiśni). Nuty alkoholowe nieco łagodnieją. Mówi się często, że „wino łagodnieje, zaokrągla się”. W beczce dochodzi do zatężenia piwa – beczka nie jest idealnie szczelnym opakowaniem – a wyparowuje z niech szybciej woda niż pozostałe składniki. Efektem jest zatężenie – a straty w tym procesie nazywane są „angel’s share” – „dawką dla aniołów”.
Oczywiście piwo przejmuje również charakter alkoholu, który w tej beczce wcześniej się znajdował. Tawny Porto nadaje piwu lekkiej winnej kwaskowatości, głębokiego aromatu czerwonych owoców – jeżyn, wiśni i malin, przypraw – takich jak cynamon i goździk. Beczki po Bourbonie wprowadzają intensywne waniliowe aromaty, wzbogacane kokosem i przyprawami korzennymi.
Beczek używano niegdyś głównie dlatego, że były szczelne, nie tłukły się w transporcie i dawały łatwo przetaczać z miejsca na miejsce, co w czasach bez dźwigów i wózków widłowych było ogromnie istotne. Dzisiaj ceni się je ze względu na szczególny wpływ, jaki drewno dębowe wywiera na strukturę i charakter leżakowanego trunku.
Wszystkie te aspekty powodują, że jest to bardzo złożone, wielowymiarowe piwo, w którym można znaleźć cały szereg różnych cech – szczególnie degustując je w różnych temperaturach. Dlatego polecamy je serwować w nieco niższej temperaturze, około 10°C i w czasie degustacji ogrzewać je w dłoni aż do uzyskania ok 18°C.
Zapraszamy do WRCLW. NA pierwszy łyk WRCLW Rye RIS Porto and Bourbon Double B.A. 2017! Święto leżakowanych szlachetnych trunków i kuchni portugalskiej! Połączone siły – Taszka Wine & Petiscos oraz Stu Mostów