Salamander Grapefruit and Mandarin DDH DIPA (Double Dry Hopped Double India Pale Ale)Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA |
CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?
ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?
Salamander Grapefruit and Mandarin DDH DIPA (Double Dry Hopped Double India Pale Ale)Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA |
Styl
Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie. To dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – a więc nieco słodsze, nie aż tak mocne, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już nie koniecznie na goryczkę. Dodatkowo piwo ma być zamglone, aby podkreślić jego upodobnienie do soków owocowych, oraz przypomnieć, że tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy najbardziej zachwyca. Leżakowane z imponującą ilością świeżo pozyskanych skórek z grapefruitów i mandarynek.
Słody/ekstrakt:
Mimo, że styl ten należy do jednych z najmocniejszych z rodziny „IPA” to zawartość alkoholu nie
jest wyśrubowana – piwo ma mieć zdecydowaną podbudowę słodową, słodkawą wręcz. Przy
tym musi mieć przyjemną teksturę i odrobinę zmętnienia – zapewniają to słody pszeniczne i
płatki owsiane.
Chmiele:
Oj tutaj się dzieje! Chmiel pojawia się na wszystkich etapach, i to w dużej ilości. Nietypowa jest
jednak niemal całkowita rezygnacja z używania chmielu na początku gotowania – cała ilość
chmielu ma być przesunięta na aromat. Tak więc do granic możliwości upchaliśmy chmiel do
Whirlpoola, gdzie w niższej temperaturze zachowa się więcej aromatu i smaku tej wspaniałej
rośliny. Użyliśmy na tym etapie chmiele o cytrusowym charakterze – aromatyczne Cascade,
Simco i Citra. Dwukrotne chmielenie HopGunem, urządzeniem do ekstrakcji olejków eterycznych
na zimno – raz jeszcze w czasie fermentacji, a drugi – już na etapie leżakowania. Tutaj dodaliśmy
„tropikalnych” odmian – Mosaic i Amarillo.
Dodatki:
Do tego intensywnie aromatycznego piwa dodaliśmy prawdziwą bombę – imponującą ilość świeżo startych skórek cytrusów. Zaraz przez dodaniem do HopGuna, starliśmy masę grapefruitów i mandarynek – tak aby były jak najświeższe. Z owoców wycisnęliśmy też sok – super świeży i aromatyczny. Przez kilka godzin ekstrahowaliśmy z nich olejki eteryczne – a potem oddzieliliśmy je od piwa, tak aby nie przekazały zbyt dużo swojej goryczki. Dało to piorunujący efekt, niesłychanie intensywny cytrusowy aromat i smak!
Dania: Krewetki z chutneyem z mango, Kulki krabowe z krewetkami
Sery: Cheddar, Manchego
Desery: kwaśny sorbet grapefruitowy