Złota polska jesień i premiera ART#13 Pumpkin and Bread Ale!
Wspólne dzieło piwowarów Browaru Stu Mostów i Browaru PINTA. Zapraszamy na pierwszy łyk podczas Poznańskich Targów Piwnych 16- 18.11 – na stoisku obu browarów (obok siebie), od 16:00. Tego samego dnia piwo dostępne będzie w Krakowie w Viva la PINTA oraz w pubie Browaru Stu Mostów we WRCLW.
To pierwsze piwo dyniowe z chlebem. Dynia typu Hokkaido pocięta razem ze skórką, wydrylowana i upieczona z brązowym cukrem – dla nadania niepowtarzalnego aromatu. Wszystko zmiksowane i podzielone na 3 części – dwie z nich użyte podczas warzenia, trzecia część dodana nowatorsko – w czasie leżakowania piwa. Zintensyfikowała jego dyniowy charakter. Mieszanka rzemieślniczych wypieków powstała w Concept Stu Mostów. Nadała zbożowo-chlebowego smaku. Dzieło uwieczniły prawdziwie jesienne, rozgrzewające przyprawy – cynamon, świeżo starty imbir, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa.
Chleb podkreśla unikalność piwa. Chleb wprowadza swój piękny aromat do piwa – przypieczonej skórki. My wykorzystaliśmy każdy rodzaj chleba który pieczony jest w przybrowarnym Concepcie Stu Mostów – chleby pszenne, żytnie, pszenno-żytnie, precle piwne, bułki pszenne – wszystko na naturalnym zakwasie, który jest obecny w delikatnej kwaskowatości.
Dyni nie żałowaliśmy. To pierwsze w Polsce piwo z tak dużym udziałem dyni. Aby zwiększyć charakter dyni w piwie, dodaliśmy świeżo wydrylowaną, upieczoną i zmiksowaną dynie hokkaido przez HopGun’a, do gotowego już piwa. To chyba najlepszy sposób, aby uwydatnić dynię w piwie, która przecież jest warzywem o bardzo nikłym aromacie.
Przyprawy korzenne nadają aromatu ciasta dyniowego. Wszystkie przyprawy również zostały dodane przy użyciu HopGun’a, gdzie w wraz z dynią oddawały swój charakter w niskich temperaturach – aby nie wyparowały olejki eteryczne.
Więcej o stylu, słodach, chmielach o dodatkach przeczytacie w opisie piwa – https://100mostow.pl/art-13
Na Targach w Poznaniu będą z nami piwowarzy z Jopena – Daniel van der Slikke (który warzył z nami Polished Black Gold) i Jaap Litjens. Będą wystawiać się z nami w Poznaniu. Serdecznie zapraszamy. Wcześniej warzyć będziemy kooperacyjne piwo.
Wrocławska prapremiera ART#13 Bread and Pumpikn Ale odbędzie się w pubie na Długosza. Szykujemy na nią specjalne menu, w tym szarpaną wołowinę z zielonym pieprzem oraz panierowane kalmary z sosie cytrynowy, do obu bagietka dyniowa. Bagietka długa i ciężka, z dużą ilością dyni, w smaku lekko słodka. Dwa warianty smaków dają wybór i pokazują jak różne smaki można łączyć z ciekawym pieczywem, Wołowina sezonowana, miękka i delikatna, kalmary panierowane w słodzie i na bazie naturalnych soków. Sos długo gotowany na bazie naszego piwa. Więcej foodpairingowych rekomendacji w Concpecie o na https://100mostow.pl/art-13