|
|
ART.+14 Mango and Peach DIPA
Wytrawne owocowe wytrawne DIPA od którego nie można się oderwać. Piwna owocowo-chmielowa bomba! Z piwowarami z Brewski musi być owocowo. Ale też i chmielowo!
|
Styl
Double IPA jest pod każdym względem mocniejsze niż AIPA – ma więcej ekstraktu, więcej alkoholu, a przede wszystkim – więcej chmielu! Niższe (niż można by się spodziewać po ekstrakcie) ciało, mniejsza słodowość oraz jasny zasyp mają podkreślić pierwszoplanową role chmielu w Double IPA. Aby potężnie wzmocnić owocowe, chmielowe aromaty, można dodać owoców – powstaje wtedy Fruit Double India Pale Ale – styl buchającymi aromatami cytrusowymi, owoców tropikalnych oraz pestkowych.
Słody/ekstrakt:
Słodowość w Double IPA ma być kontą i podbudową dla potężnej chmielowości. Ekstrakt na
poziomie 18% jest co prawda wysoki, ale proces warzenia ma nieco uwytrawnić piwo, aby uwypuklić
chmielową stronę tego piwa. Dla nadania pięknej mętności, upodobniającej piwo do soku
owocowego, dodaliśmy płatków owsianych i pszennych, które nadały także aksamitnej tekstury.
Chmiele:
Double IPA to styl który z definicji musi być wypełniony chmielem aż po same brzegi. To właśnie przy warzeniu tego stylu w browarze przekracza się możliwości sprzętowe – nie wytrzymują odchmielacze, a wszelka instalacja po prostu zatyka się chmielem. Chmiel oczywiście musi nadać niezbędną goryczkę – intensywną, taką która równoważy moc tego piwa. Ale Double IPA jest znana przede wszystkim ze swojego aromatu chmielowego. Zastosowaliśmy przede wszystkim nowofalowe odmiany chmielu, Amerykańskie i nieco Australijskich. Cała plejada gwiazd chmielowego rynku, na czele z Mosaikem, Cascade, Simco, Citra oraz Topazem, nadają niesamowicie intensywnych nut owoców tropikalnych i cytrusów.
Dodatki:
Wspaniały aromat, barwa oraz smak to zasługa obłędnej ilości owoców – przecieru z mango i brzoskwini. Wszystkie w 100% naturalne, bez konserwantów i żadnych dodatków. Łącznie aż 20% piwa to przecier owocowy – i to zdecydowanie czuć! Owoce tworzą też atrakcyjne zmętnienie, a także gładką, gęstą teksturę – upodobniające piwo do soku. Goryczkowego i chmielowego soku!
- Styl: Fruit Double India Pale Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 7,6% obj.
- IBU: 70
- Składniki:
- słody: słód jęczmienny, słód karamel pils
- Płatki: pszenne i owsiane
- Chmiel:
- Aromatyczny: Cascade, Simco (USA)
- Chmielony na zimno: Cascade, Eureka!, Mosaic, Calypso, Citra (USA); Topaz (AU)
- Drożdże: S-04 / US-05
- Dodatki: przecier mango (10%), przecier brzoskwiniowy (10%)
- Wygląd: jasnopomarańczowe, mętne
- Aromaty: mango, brzoskwini, cytrusów, owoców tropikalnych
- Odczucie w ustach:
- lekko słodkawy, owocowy
- gęsty, oblepiający
- zaznaczona goryczka, smak miąższu mango (nieco gorzkawego i pikantnego, przy pestce)
- Temperatura serwowania: 8-10⁰C
- Szkło: Tulip, Sniffter
- Foodpairing:-
- Dania: Baranina na ziołowej sałacie, Stek długo dojrzewający z syropem kapuścianym, Jambalaya, Ostre burrito z szarpanym karkiem wołowym i owocami tropikalnymi
- Sery: z przerostem niebieskiej pleśni – Roquefort, Gorgonzola, Bleu de Bresse
- Desery: ciasto truskawkowe z musem z mango