Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 14

ART.+14 Mango and Peach DIPA

Piwna owocowo-chmielowa bomba! Z piwowarami z Brewski musi być owocowo. Ale też i chmielowo! Krótko jak zrobić piwo z browarem Brewski: dać dużo jasnych słodów, płatków owsianych i pszenicznych dla mętności, znaleźć i dodać najwięcej jak się da amerykańskich chmieli, a na koniec wpompować jak najwięcej, najbardziej aromatycznych owoców – mango z którego słyną i brzoskwini, którą my uwielbiamy. I już. Efektem jest wytrawne owocowe wytrawne DIPA od którego nie można się oderwać. Na zdrowie, skal!

 

 

ART.+14 Mango and Peach DIPA

Wytrawne owocowe wytrawne DIPA od którego nie można się oderwać. Piwna owocowo-chmielowa bomba! Z piwowarami z Brewski musi być owocowo. Ale też i chmielowo!

 

Styl

Double IPA jest pod każdym względem mocniejsze niż AIPA – ma więcej ekstraktu, więcej alkoholu, a przede wszystkim – więcej chmielu! Niższe (niż można by się spodziewać po ekstrakcie) ciało, mniejsza słodowość oraz jasny zasyp mają podkreślić pierwszoplanową role chmielu w Double IPA. Aby potężnie wzmocnić owocowe, chmielowe aromaty, można dodać owoców – powstaje wtedy Fruit Double India Pale Ale – styl buchającymi aromatami cytrusowymi, owoców tropikalnych oraz pestkowych.

Słody/ekstrakt:

Słodowość w Double IPA ma być kontą i podbudową dla potężnej chmielowości. Ekstrakt na
poziomie 18% jest co prawda wysoki, ale proces warzenia ma nieco uwytrawnić piwo, aby uwypuklić
chmielową stronę tego piwa. Dla nadania pięknej mętności, upodobniającej piwo do soku
owocowego, dodaliśmy płatków owsianych i pszennych, które nadały także aksamitnej tekstury.

Chmiele:

Double IPA to styl który z definicji musi być wypełniony chmielem aż po same brzegi. To właśnie przy warzeniu tego stylu w browarze przekracza się możliwości sprzętowe – nie wytrzymują odchmielacze, a wszelka instalacja po prostu zatyka się chmielem. Chmiel oczywiście musi nadać niezbędną goryczkę – intensywną, taką która równoważy moc tego piwa. Ale Double IPA jest znana przede wszystkim ze swojego aromatu chmielowego. Zastosowaliśmy przede wszystkim nowofalowe odmiany chmielu, Amerykańskie i nieco Australijskich. Cała plejada gwiazd chmielowego rynku, na czele z Mosaikem, Cascade, Simco, Citra oraz Topazem, nadają niesamowicie intensywnych nut owoców tropikalnych i cytrusów.

Dodatki:

Wspaniały aromat, barwa oraz smak to zasługa obłędnej ilości owoców – przecieru z mango i brzoskwini. Wszystkie w 100% naturalne, bez konserwantów i żadnych dodatków. Łącznie aż 20% piwa to przecier owocowy – i to zdecydowanie czuć! Owoce tworzą też atrakcyjne zmętnienie, a także gładką, gęstą teksturę – upodobniające piwo do soku. Goryczkowego i chmielowego soku!

 

  • Styl: Fruit Double India Pale Ale
  • Parametry
    • Ekstrakt: 18,0%
    • Alkohol: 7,6% obj.
    • IBU: 70
  • Składniki:
    • słody: słód jęczmienny, słód karamel pils
    • Płatki: pszenne i owsiane
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Cascade, Simco (USA)
      • Chmielony na zimno: Cascade, Eureka!, Mosaic, Calypso, Citra (USA); Topaz (AU)
    • Drożdże: S-04 / US-05
    • Dodatki: przecier mango (10%), przecier brzoskwiniowy (10%)
  • Wygląd: jasnopomarańczowe, mętne
  • Aromaty:  mango, brzoskwini, cytrusów, owoców tropikalnych
  • Odczucie w ustach:
    • lekko słodkawy, owocowy
    • gęsty, oblepiający
    • zaznaczona goryczka, smak miąższu mango (nieco gorzkawego i pikantnego, przy pestce)
  • Temperatura serwowania: 8-10⁰C
  • Szkło: Tulip, Sniffter
  • Foodpairing:-
    • Dania: Baranina na ziołowej sałacie, Stek długo dojrzewający z syropem kapuścianym, Jambalaya, Ostre burrito z szarpanym karkiem wołowym i owocami tropikalnymi
    • Sery: z przerostem niebieskiej pleśni – Roquefort, Gorgonzola, Bleu de Bresse
    • Desery:  ciasto truskawkowe z musem z mango