|
|
ART.+13 Bread and Pumpkin Ale
Dyniowo-chlebowa kolaboracja tej jesieni! Ze specami od „dyniowej roboty” uwarzyliśmy Pumpkin Ale z dodatkiem czerstwego pieczywa z Conceptu Stu Mostów – mieszanka wszystkich naszych wypieków, zarówno chleba pszennego czy żytniego, bułek oraz piwnych precli. |
Styl
Historia Pumpkin Ale jest dużo dłuższa niż ta którą rysuj dzisiejsze browarzy rzemieślnicze. Dynia jako rdzenna roślina w Ameryce Północnej, była zdecydowanie łatwiej dostępna od jęczmienia. Stosowaną ją niemal do wszystkiego – również do piwa. Z początku (a pierwsze doniesienia są 1643 roku) faktycznie piwo warzono tam tylko z dyni, ale niska zawartość cukrów w dyni powoduje, że piwo tego typu nie jest trwałe, ani też zbytnio aromatyczne. Piwa dyniowe powróciły w XIX i XX wieku, ale jako piwo jęczmienne, z dodatkiem dyni i – co chyba najważniejsze – przypraw korzennych. Dodatek ten powoduje, że piwo pachnie bardziej jak ciasto dyniowe, aniżeli sama dynia.
Słody/ekstrakt/zasyp:
Mieszanka słodów karmelowych – jasnych i ciemnych, oraz słodu melanoidynowego nadają głębokiej barwy i wyraźnego aromatu mocno przypieczonej, chlebowej skórki. Podwyższony ekstrakt 14,5% pochodzi również od czerstwego chleba wypiekanego vis a vis Browaru, w Concepcie Stu Mostów. Chleb wprowadza oczywiście swój charakterystyczny aromat, z racji, że jest fermentowany na naturalnym zakwasie, to wprowadza nieco kwaśności, ale również… soli! Sól zwiększa nieco odczucie pełni w piwie, pozytywnie wpływając na jego odbiór szczególnie w miesiącach jesienno-zimowych. Do każdego zacierania używamy jeszcze 200 kg upieczonej i zmiksowanej dyni Hokkaido.
Chmiele:
Zastosowaliśmy chmiel kontynentalny – Styrian Goldings, który ma bardzo przyjemny, ziołowo- tytoniowy aromat, współgrający ze słodowymi, nieco karmelowymi piwami. Goryczka jednak jest na niskim poziomie.
Dodatki:
Chleb: Podkreśla unikalność piwa, piwa z chlebem warzone są niezmiernie rzadko – chociaż wydaje się to naturalny sposób na recykling – wszak czerstwy chleb jest źródłem węglowodanów, podobnie jak słód piwowarski. Chleb wprowadza swój piękny aromat do piwa – przypieczonej skórki. My wykorzystaliśmy każdy rodzaj chleba który pieczony jest w przybrowarnym Concepcie Stu Mostów – chleby pszenne, żytnie, pszenno-żytnie, precle piwne, bułki pszenne – wszystko na naturalnym zakwasie, który jest obecny w delikatnej kwaskowatości. Chleb dodaje też soli – chlorku sodu, który wzbogaca wodę w jony, które zwiększają pełnie – piwo wydaje się pełniejsze z tego powodu.
Dynia: To pierwsze w Polsce piwo z tak dużym udziałem dyni – dodawaliśmy ją oczywiście na etapie zacierania, ale przede wszystkim… „dyniowaliśmy na zimno”! Aby zwiększyć charakter dyni w piwie, dodaliśmy świeżo wydrylowaną, upieczoną i zmiksowaną dynie hokkaido przez HopGun’a, do gotowego już piwa. To chyba najlepszy sposób, aby uwydatnić dynię w piwie, która przecież jest warzywem o bardzo nikłym aromacie.
Przyprawy korzenne: Czyli coś, bez czego piwo dyniowe nie może się obejść. Wspaniały aromat świeżo mielonych przypraw: imbiru, cynamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej i goździków, stwarza wrażenia aromatu ciasta dyniowego. Wszystkie przyprawy również zostały dodane przy użyciu HopGun’a, gdzie w wraz z dynią oddawały swój charakter w niskich temperaturach – aby nie wyparowały olejki eteryczne.
- Styl: Spice and Pumpkin Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 14,5%
- Alkohol: 5,6% obj.
- IBU: 20
- Składniki:
- słody: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy 30 EBC, melanoidynowy, karmelowy 100 EBC)
- Chmiel:
- Aromatyczny: Styrian Goldings
- Drożdże: S-04
- Dodatki: Czerstwy chleb żytni i pszenny z przybrowarnej piekarni Concept Stu Mostów, Pieczona w piecu chlebowym dynia Hokkaido, świeżo tarte przyprawy – imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, i goździków
- Wygląd: jasno bursztynowe
- Aromaty: przypraw korzennych (imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, i goździków), skórki chlebowej, pieczonej dyni
- Odczucie w ustach:
- słodki
- korzenny
- delikatna goryczka, lekko pikantne od przypraw (głownie imbiru)
- Temperatura serwowania: 5-8⁰C
- Szkło: Shaker
- Foodpairing:-
- Dania: Wątróbka z pieczonymi gruszkami, precel piwny z konfiturą cebulową
- Sery: kozi ser z bazylią, twaróg z czosnkiem niedźwiedzim,
- Desery: Sernik z piernikiem, Kutia