Złota polska jesienna kolaboracja!
Warzymy z PINTĄ pierwsze piwo dyniowe z chlebem. To będzie ART#13 Pumpkin and Bread Ale!
Dynia typu Hokkaido zostanie pocięta razem ze skórką, wydrylowana i upieczona z brązowym cukrem – dla nadania niepowtarzalnego aromatu. Wszystko zostanie zmiksowane i podzielone na 3 części – dwie z nich trafią do kotła zaciernego podczas warzenia, natomiast trzecia część będzie dodania nowatorsko – w czasie leżakowania piwa, dla zintensyfikowania jego dyniowego charakteru. Wszystko uwieńczą prawdziwie jesienne, rozgrzewające przyprawy – cynamon, imbir, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa.
Odświeżymy piwo dyniowe – będzie z dodatkiem czerstwego pieczywa. Specjalna mieszanka rzemieślniczych wypieków Conceptu Stu Mostów – chleba pszennego, żytniego oraz piwnych precli. Zbieramy i suszymy je od dłuższego czasu. Nadadzą niepowtarzalny, zbożowo-chlebowy smak.
Warzymy w środę. Zapraszamy do Browaru. Planujemy Meet the Brewers ok. 19:00 oraz kranoprzęjcie! Oto piwa, które podepniemy tego dnia:
1. PINTA Miesiąca – Wrzesień 2017: Oktoberfest IPA – styl Autumn Brown IPA. Ekstrakt: 16,5% wag. Alk. 7,0% obj. Biszkoptowy smak z nutami mlecznej czekolady, toffi i pieczonego chleba. Intensywnie chmielone na goryczkę, aromat i na zimno cytrusowymi klasykami: Citra®, Mosaic® i Galaxy. Leżakowane z mocno palonymi płatkami dębowymi, które nadały Oktoberfest IPA nuty drewna, orzechów a nawet likieru.
2. PINTA Raj z rajs – styl: Double Galaxy Rice IPA, ekstrakt: 19,1% wag. alkohol: 7,9% obj. IBU: 89. Wyjątkowo jasne i wyjątkowo treściwe – podwójna ryżowa IPA to przykład zadziwiającego kontrastu między barwą a intensywnością. Podwójna dawka ryżu, podwójna porcja bardzo jasnego słodu pilzneńskiego oraz podwójna ilość australijskiego chmielu Galaxy.
3. PINTA Angielskie Śniadanie – styl: Extra Special Bitter, ekstrakt: 14,0% wag., alkohol: 5,3% obj. Pełne angielskiego słodu i chmielu extra-tradycyjne piwo w stylu Extra Special Bitter (ESB). Potrzebujesz czegoś pożywnego? PINTA Angielskie Śniadanie to wyjątkowo soczyste i solidne piwo na specjalne okazje. Angielskie ingrediencje: jęczmień odmiany Maris Otter i wielka ilość chmielu East Kent Golding to baza naszego specjału. Spożywać na zimno, najlepiej w weekendy!
4. PINTA Viva la Wita! – styl: Imperial Witbier, ekstrakt: 16,5% wag., alkohol: 5,7% obj., IBU: 35. Bujne i radosne, białe piwo w stylu Imperial Witbier. Egzotyczne przyprawy, orzeźwiające pomarańcze, aksamitna pszenica i więcej niż zwykle aromatycznego chmielu z Czech, Słowenii i USA. Pełen puchar wrażeń i ograniczona ilość alkoholu – ciesz się Imperialnym Witbierem. Ciesz się życiem! PINTA Viva la Wita! – podwójna radość z Witbiera!
5. Pinta i O’Hara’s Irish Craft Beers – Lublin to Dublin 2017, Rye Stout – warzony w Irlandii i chmielony polskimi odmianami chmielu Lubelski i Marynka. Kontynuacja serii Stoutów warzonych wspólnymi siłami piwowarów z browaru O’Hara’s i Pinta. Intensywnie palone, kawowe.
Będą też 2 piwa w butelkach:
1. PINTA Imperator Bałtycki – styl: Imperialny Porter Bałtycki, ekstrakt: 24,7% wag., alkohol: 9,1% obj., IBU: 109. Porter Bałtycki – ciemny, mocny lager to piwowarski skarb Polski. W klasycznej wersji – o ekstrakcie ok. 20*Plato – warzony jest z powodzeniem przez kilka polskich browarów. Przedstawiamy Imperatora Bałtyckiego – ciemnego giganta ze słodu i chmielu PINTA Imperator Bałtycki – piwo od święta.
2. PINTA Kwas Gamma – styl: Raspberry Sour – Kwaśne Malinowe, ekstrakt: 13,1% wag., alkohol: 5,0% obj., IBU: 22. Kontynuacja podróży przez kwaśny świat piwa. Tym razem podczas napełniania zbiornika oprócz bakterii kwasu mlekowego dodali świeżo wyciśnięty sok z 1000 kg malin, by nadać Gammie apetyczny kolor, owocowy zapach i złożony, słodowo-kwaśno-malinowy smak. PINTA Kwas Gamma – deser bez zbędnej słodyczy!