To będzie SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse!
Jasne, kwaśne, niezwykle lekkie i orzeźwiające piwo. Fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego, wraz z owocowym akcentem – najlepszymi na świecie polskimi porzeczkami. Oprócz barwy, smaku i aromatu, porzeczki wprowadziły również dodatkową kwaśność. Partnerem Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek.
Owoce porzeczki czarnej są jednymi z najbardziej wartościowych. 100 g porzeczki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wit. C. Co ciekawe, to znacznie więcej niż w cytrusach, cytrynach, pomarańczach. Porzeczki zawierają antocyjany posiadające naturalne właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające (przypomnijmy, to zdolność wymiatania wolnych rodników, których nadmiar przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym także chorób nowotworowych oraz chorób zwyrodnieniowych narządu wzroku). Szczególnie pozytywnie porzeczka wpływa na wzrok – stymuluje mikrokrążenie, poprawia ostrość widzenia po zmroku. I tu znowu coś co łamie nasze schematy myślenia. Największą zawartością antocyjanów odznaczają się nasze owoce! Obok czarnej porzeczki, borówki, maliny, aronia, jeżyna. Może dlatego od zawsze były faworytem ludzi pracujących w nocy, kierowców i snajperów. Dziś powinny być faworytem wszystkich długo pracujących przed komputerem. Porzeczki są lubiane przez sportowców. Może dlatego, że poprawiają zdolności koncentracji. Najnowsze badania mówią o silnym działaniu odstresowującym. Lista pozytywnych oddziaływań na zdrowie i samopoczucie człowieka jest długa. Zwracamy na to uwagę, gdyż jest porzeczka w kontekście swoich właściwości chyba najbardziej niedowartościowanym owocem. A ponieważ jest „nasza”, kto ma o tym mówić, jak nie my! 🙂
Nie ma chyba owocu na świecie, który byłby bardziej Polski. Produkcja porzeczki czarnej jest skoncentrowana w Europie. Największym producentem jest Polska. Kolejna ciekawostka. Można być światowym liderem mając 20-25% udział. W produkcji porzeczki czarnej nasz udział wynosi 53%! Tak, dokładnie. To ponad połowa światowej produkcji. To dane International Blackcurrant Association, Międzynarodowego Stowarzyszenia Czarnej Porzeczki.
W Polsce branże reprezentuje Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek. Promuje właściwości prozdrowotne tych jakże wartościowych owoców. Stowarzyszenie jest naszym partnerem. SALAMANDER Blackcurrant Berliner Weisse to pierwsze piwo, w którym skorzystaliśmy z owoców czarnej porzeczki i wsparcia Stowarzyszenia. Dobra współpraca i bardzo przydatna piwowarom wiedza na temat owocu. Razem możemy robić piwa ciekawe, które będą cieszyć podniebienie i rozsławiać Polskę. Talenty piwowarów i nasze polskie kompetencje uprawy owoców. Wszak, już dziś mówimy o dwóch naszych eksportowych wizytówkach.