Styl
Berliner Weisse to zamglony, kwaśny, pszeniczny styl piwa o niskiej zawartości alkoholu, jest to regionalne, historyczne piwo z terenów północnych Niemiec, szczególnie Berlina, gdzie warzone jest od XVI wieku. Do końca XIX wieku było najpopularniejszym napojem alkoholowym w Berlinie – produkowało go aż 50 rożnych browarów! Dziś ta liczba zmalała zaledwie do 2, ale dzięki piwowarstwu rzemieślniczemu styl ten przeżywa swój renesans.
Słody/ekstrakt:
Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.
Chmiele:
Choć chmiel odgrywają w tym stylu drugoplanową rolę, ale ich delikatny aromat dzięki metodzie „late hopping” został zachowany – szczególnie nowofalowego niemieckiego chmielu Huell Melon – czyli odmiany o delikatnym aromacie melona miodowego!
Bakterie:
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa
Dodatki:
Sezonowość piwa i jego polski akcent podkreśliliśmy dodając na późnym etapie fermentacji i leżakowania dużą ilość naturalnego, 100% przecieru brzoskwiniowego, który nadał przyjemnego smaku i aromatu oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa. W pełni naturalny dodatek owoców!
- Styl: Peach Berliner Weisse
- Parametry
- Ekstrakt: 9,0 %
- Alkohol: 3,5 %
- IBU: 5
- Składniki:
- Słody: pilzneński, pszeniczny
- Chmiel: Aromatyczny: Tettnanger (DE), Huell Melon(DE)
- Drożdże: US-05
- Dodatki: przecier brzoskwiniowy
- Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus
- Wygląd: bardzo jasne, mętne
- Aromaty: Brzoskwiniowy, cytryny, lekko mleczny
- Smak:
- musujący, czysty, odświeżający
- kwaśny, cytrynowy,
- kwaśny, brzoskwiniowy
- Temperatura serwowania: 5-8 ⁰C
- Szkło: Tulip, goblet
- Foodpairing:
Dania: Kiełbaski curry, Sznycel z kiszoną kapustą,
Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki,
Desery: strudel brzoskwiniowy, sorbet brzoskwiniowy.