Styl
Jest to mocny owocowy kwaśny styl (fruit sour ale). Mocny (jak na piwa kwaśne) ekstraktem – ponad 15 plato, mocny kwasem – zakwaszonego bakteriami kwasu mlekowego i jasnego w kolorze – ekstrakt pochodzi w dużej mierze od płatków pszennych. Dodatek owocu, w formie tłoczonego soku żurawinowego – intensyfikuje kwaśny smak ale nadaję jednocześnie charakterystycznej cierpkości.
Słody/ekstrakt:
Bardzo jasny zasyp – tylko słód pilzneński i pszeniczny, wspomagany płatkami pszennymi, daje neutralną bazę dla kwaśności bakteryjnej i owocowego profilu żurawiny.
Chmiele:
Kwaśny smak zdecydowanie wzmacnia odczucie gorzkich związków chmielowych. Dlatego chmielenie jest dość oszczędne jak na ten ekstrakt, ale większość chmielu trafiła pod koniec gotowania, tak aby nie rezygnować z cytrusowego smaku i aromatu amerykańskiego chmielu Citra.
Bakterie:
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie kwasu mlekowego, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na orzeźwienie podczas degustacji.
Sok żurawinowy:
Dodajemy tłoczony sok żurawinowy, w 100% naturalny, bez dodatków konserwujących czy słodzików. Łączymy go z piwem jeszcze na etapie fermentacji, dzięki czemu w butelce zachowujemy maksymalny smak i aromat owoców żurawiny.
- Styl: Fruit Sour Ale
- Parametry
- Ekstrakt: 15,5 %
- Alkohol: 6,5 %
- IBU: 25
- Składniki:
- Słody: słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki pszenne,
- Chmiel: Goryczkowy: Columbus(US), Aromatyczny: Citra (US)
- Drożdże: US-05
- Dodatki: tłoczony sok żurawinowy
- Wygląd: jasnoczerwone (różowawe), lekko zamglone
- Aromaty: owocowy (żurawina, cytryna, czerwony grapefruit, malina), zbożowy
- Smak:
- owocowy, musujący
- zbożowy,
- kwaśny
- Temperatura serwowania: 8-12 ⁰C
- Szkło: Sniffter, Sensoric, Shaker, Tumbler (Tumb)
- Foodpairing:
Dania: Ciopono lub Gumbo,
Sery: oscypek, bryndza
Desery: sernik na kruchym spodzie z żurawinowym musem