Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 4

ART.+4 White IPA

Piwo łączy dwa style – American IPA oraz Witbier, czyli dwa wielkie piwowarskie światy. Wzięliśmy z nich to co najlepsze – rześkość i chmielową moc American IPA wraz z intensywnością aromatów pomarańczy i cytrusowej kolendry Witbiera. Do tego 15 BLG, czyli moc jak na 15-lecie Kabaretu. Niebiański efekt.

 

ART.+4 White IPA

Piwo charakteryzuje niezwykle intrygujący aromat chmielowy, kojarzący się z owocami tropikalnymi, marakui, cytrusów wraz z aromatami kwiatowymi, uzyskanymi również w wyniku intensywnego chmielenia w tankach leżakowych. Goryczka jest intensywna, pochodzi zarówno z chmieli jak i skórek gorzkiej i słodkiej pomarańczy. Do tego aromat cytrusowej kolendry indyjskiej. A to wszystko w jasnym wydaniu piwa górnej fermentacji. Warzone z humorem. Spożywać z uśmiechem. Zapraszamy na pierwszy łyk!

 

 

 

Styl

White IPA to piwo górnej fermentacji łączące w sobie dwa style – American IPA oraz Witbier, czyli fuzja styli rodem ze Stanów Zjednoczonych oraz Belgii. To nietypowe piwo godzi ze sobą dwa wielkie piwowarskie światy, tak jak my połączyliśmy Kraft z Kabaretem, czerpiąc z nich to co najlepsze – rześkość i chmielową moc American IPA wraz z intensywnością aromatów pomarańczy i cytrusowej kolendry Witbiera.

Słody/ekstrakt:

Bardzo jasny zasyp, składający się w głównej mierze ze słodu pszenicznego oraz płatków pszenicznych dla nadania niezwykłej lekkości pomimo dość wysokiego ekstraktu. Ekstrakt wynosi równo 15,0% wagowo – aby uczcić 15-lecie twórczości estradowej Kabaretu Neo-Nówka!

Chmiele:

Za szczególnie intensywny aromat odpowiadają tutaj głównie chmiele amerykańskie Cascade, Mosaic i Amarillo nadają odpowiednio aromatów grapefruitowych, kwiatowych i owoców tropikalnych. Australijskie Galaxy dodane na zimno nadaje szczególnie wyraźny aromat passiflory. Podwyższona goryczka nadaje całości charakteru.

Dodatki:

Na sam koniec gotowania z chmielem dodaliśmy dużych ilości świeżo zestowanej skórki pomarańczowej. Do tego do kotła powędrowała suszona skórka gorzkiej pomarańczy curacao oraz świeżo zmielone ziarno kolendry indyjskiej, które w przeciwieństwie do tej marokańskiej ma niezwykle cytrusowy aromat.

Serwowanie:

Zdecydowanie piwo to należy degustować w szkle kumulującym aromaty – takim jak IPA Glass, sensoric lub snifter.

Food pairing:

Mnogość aromatów w tym piwie, przy jednoczesnej lekkości podstawy słodowej powodują, że najlepiej jest degustować potrawy lżejsze ale o wyrazistym smaku. Dobrze nadadzą się tutaj makarony z owocami morza. Drób powinien być serwowany z kwaśnymi owocowymi sosami. Sery z przerostem pleśni dobrze współgrają z wyższą goryczką. Cytrusowe desery, takie jak sorbety lub lekkie tarty.

 

  • Styl: White IPA
  • Parametry
    • Ekstrakt: 15,0 %
    • Alkohol: 6,7 %
    • IBU: 55
  • Składniki:
    • słody:  jęczmienny, pszeniczny, płatki pszenne
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Cascade, Mosaic (US)
      • Goryczkowy: Chinook(US)
      • Chmielony na zimno: Galaxy(AU), Cascade, Amarillo(US)
    • Drożdże: górnej fermentacji US-05
    • Dodatki:  Świeży zest ze skórki pomarańczy, suszona skórka gorzkiej pomarańczy Curacao, świeżo mielone ziarno kolendry indyjskiej
  • Wygląd: jasny, z lekkim zmętnieniem
  • Aromaty:  Pomarańczowy, cytrusowy, owoców tropikalnych
  • Odczucie w ustach:
    • lekki, półwytrawny, cytrusowy
    • pomarańczowy, kolendrowy
    • zaznaczona goryczka, owoce tropikalne
  • Temperatura serwowania: 10-13⁰C
  • Szkło: IPA Glass,  Sensoric,  Sniffter
  • Foodpairing:-
    • Dania: Kaczka w sosie pomarańczowym, makarony z owocami morza
    • Sery: Gorgonzaola, Cambozola
    • Desery: Sorbet mango, tarta cytrusowa