Styl
White IPA to piwo górnej fermentacji łączące w sobie dwa style – American IPA oraz Witbier, czyli fuzja styli rodem ze Stanów Zjednoczonych oraz Belgii. To nietypowe piwo godzi ze sobą dwa wielkie piwowarskie światy, tak jak my połączyliśmy Kraft z Kabaretem, czerpiąc z nich to co najlepsze – rześkość i chmielową moc American IPA wraz z intensywnością aromatów pomarańczy i cytrusowej kolendry Witbiera.
Słody/ekstrakt:
Bardzo jasny zasyp, składający się w głównej mierze ze słodu pszenicznego oraz płatków pszenicznych dla nadania niezwykłej lekkości pomimo dość wysokiego ekstraktu. Ekstrakt wynosi równo 15,0% wagowo – aby uczcić 15-lecie twórczości estradowej Kabaretu Neo-Nówka!
Chmiele:
Za szczególnie intensywny aromat odpowiadają tutaj głównie chmiele amerykańskie Cascade, Mosaic i Amarillo nadają odpowiednio aromatów grapefruitowych, kwiatowych i owoców tropikalnych. Australijskie Galaxy dodane na zimno nadaje szczególnie wyraźny aromat passiflory. Podwyższona goryczka nadaje całości charakteru.
Dodatki:
Na sam koniec gotowania z chmielem dodaliśmy dużych ilości świeżo zestowanej skórki pomarańczowej. Do tego do kotła powędrowała suszona skórka gorzkiej pomarańczy curacao oraz świeżo zmielone ziarno kolendry indyjskiej, które w przeciwieństwie do tej marokańskiej ma niezwykle cytrusowy aromat.
Serwowanie:
Zdecydowanie piwo to należy degustować w szkle kumulującym aromaty – takim jak IPA Glass, sensoric lub snifter.
Food pairing:
Mnogość aromatów w tym piwie, przy jednoczesnej lekkości podstawy słodowej powodują, że najlepiej jest degustować potrawy lżejsze ale o wyrazistym smaku. Dobrze nadadzą się tutaj makarony z owocami morza. Drób powinien być serwowany z kwaśnymi owocowymi sosami. Sery z przerostem pleśni dobrze współgrają z wyższą goryczką. Cytrusowe desery, takie jak sorbety lub lekkie tarty.
- Styl: White IPA
- Parametry
- Ekstrakt: 15,0 %
- Alkohol: 6,7 %
- IBU: 55
- Składniki:
- słody: jęczmienny, pszeniczny, płatki pszenne
- Chmiel:
- Aromatyczny: Cascade, Mosaic (US)
- Goryczkowy: Chinook(US)
- Chmielony na zimno: Galaxy(AU), Cascade, Amarillo(US)
- Drożdże: górnej fermentacji US-05
- Dodatki: Świeży zest ze skórki pomarańczy, suszona skórka gorzkiej pomarańczy Curacao, świeżo mielone ziarno kolendry indyjskiej
- Wygląd: jasny, z lekkim zmętnieniem
- Aromaty: Pomarańczowy, cytrusowy, owoców tropikalnych
- Odczucie w ustach:
- lekki, półwytrawny, cytrusowy
- pomarańczowy, kolendrowy
- zaznaczona goryczka, owoce tropikalne
- Temperatura serwowania: 10-13⁰C
- Szkło: IPA Glass, Sensoric, Sniffter
- Foodpairing:-
- Dania: Kaczka w sosie pomarańczowym, makarony z owocami morza
- Sery: Gorgonzaola, Cambozola
- Desery: Sorbet mango, tarta cytrusowa