Styl
Tradycyjnie ten brytyjski styl piwa górnej fermentacji warzony był w celach exportowych, aby przetrwać trudy podróży do krajów tropikalnych, przez co nazywano go również „Tropical Stout”. Styl ten charakteryzuje się intensywnymi aromatami palonego zboża, z nutami świeżo palonej kawy i gorzkiej czekolady. Często w tle wyczuć można subtelny zapach słodkich suszonych owoców, lukrecji bądź melasy.
Uwarzyliśmy piwo w tym stylu specjalnie na II wrocławską edycję Beer Geek Madnes. Wraz z 3 innymi browarami – Kraftwerk, Piwoteka Narodowa i Mason – chcieliśmy zaprezentować swój sposób osiągnięcia piwnego Kamienia Filozoficznego. Początek jego tworzenia, czyli „Wielkiego Dzieła” zaczyna się od czerni, z której wyłaniają się tajemnice wiedzy alchemicznej.
Słody/ekstrakt:
Duża różnorodność słodów pozwala na uzyskanie mocnej podbudowy, karmelowej, melanoidynowej (przypieczonej skórki od chleba) oraz czekoladowej i kawowej. Wyższy ekstrakt powoduje że piwo jest nie tylko mocniejsze, ale i wyraźnie słodsze.
Chmiele:
Oszczędne chmielenie, tak aby nie zaburzyć aromatów czekolady i mięty. Nieco więcej chmielu Styrian Goldings, który swym nieco tytoniowym posmakiem świetnie łączy się z ciemnymi piwami górnej fermentacji.
Dodatki:
Świeżo ścięta mięta czekoladowa, pachnie niezwykle intensywnie, łącząc w sobie aromat zarówno mięty jak i gorzkiej czekolady. Dodatek mięty pieprzowej oraz prażonego ziarna kakaowca zapewnia aromat podobny do czekoladek miętowych.
Serwowanie:
Klasycznym szkłem do stouta jest Nonic, ale w zintensyfikowaniu aromatów pomoże szkło zwężające się ku górze, takie jak Sniffter – który dodatkowo można użyć do ogrzewania piwa w dłoni, tak aby uwolnić całą gamę aromatów. Piwo jest nisko nasycone, więc aby wytworzyć pianę, należy je lać burzliwie – szybko przechylając butelkę do szklanki.
- Styl: Foreign Extra Stout
- Parametry
- Ekstrakt: 16,0 %
- Alkohol: 6,1 %
- IBU: 60
- Składniki:
- słody: Pilzneński, Karmelowy 40-50 EBC, Karmelowy 400 EBC, jęczmień palony, pszeniczny czekoladowy, melanoidynowy
- Chmiel:
- Aromatyczny: Styrian Goldings (SL)
- Goryczkowy: Magnum(DE)
- Drożdże: górnej fermentacji S-04
- Dodatki: Prażone kruszone ziarno kakaowca, świeża mięta czekoladowa, suszona mięta pieprzowa
- Wygląd: czarny
- Aromaty: Kawowy, czekoladowy, mięty, karmelowy, mocno przypieczonej skórki chleba
- Odczucie w ustach:
- gładki, aksamitny
- intensywnej czekolady, kawy
- posmak czekoladek miętowych
- Temperatura serwowania: 10-13⁰C
- Szkło: Sensoric/Snifter, Nonic
- Foodpairing:-
- Dania: wołowina w sosie BBQ, indyk w sosie mole, grillowana pierś z kurczaka w sosie miętowo-cytrynowym.
- Sery: dojrzewający Cheddar,
- Desery: czekoladowo-miętowy, tort kawowy.