Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WRCLW Barley Wine

WRCLW Barley Wine blackstrap molasses edition

Most pomiędzy światem piwa, wina oraz rumu! Barley Wine należy do najmocniejszych rodzajów piwa, swoją ekstraktywnością podobny jest do wina, znany jest z bogactwa aromatów słodowych – karmelowych, biszkoptowych i miodowych. Świat rumu reprezentowany jest przez dodatek melasy trzcinowej – gęstego, słodkiego produktu powstającego podczas ostatniej krystalizacji cukru trzcinowego (blackstrap molasses), nadającego aromatu rodzynek, kandyzowanych wiśni, karmelu oraz marcepanu. Angielski szczep drożdży dodaje charakterystycznej owocowości oraz aromatu migdałów – co wraz z wysoką mocą tego trunku kojarzyć się może z amaretto lub winiakiem.

 

WRCLW Barley Wine

Kolejny (po WRCLW Rye RIS) mocarny styl w naszej ofercie. Tym razem to Barley Wine – mocne piwo górnej fermentacji, o wyjątkowym charakterze słodowym. Jak zwykle, w naszym wydaniu – nietuzinkowy, bo z dodatkiem melasy trzcinowej. Jest to też najekstraktywniejsze piwo jakie do tej pory uwarzyliśmy – niesamowicie esencjonalne i wybitnie degustacyjne.

Styl

Styl Barley Wine wywodzi się z Anglii – pierwsze komercyjne piwo w tym stylu uwarzone zostało w drugiej połowie XIX wieku, chociaż niektórzy szukają początków wina jęczmiennego już w starożytnej Grecji. Tak czy inaczej, dziś jest to trunek o wysokiej zawartości alkoholu, przekraczającej często 10 %, więc mocą zrównuje się z winem. Charakterystyczny jest aromat – zawsze bardzo bogaty, słodowy, kojarzący się z melasą, opiekanym pieczywem, miodem, migdałami, toffi oraz suszonymi, czerwonymi owocami. W połączeniu z wysoką słodkością i wysoką zawartością alkoholu często można odczuć wrażenie spożywania amaretto bądź winiaka. Alkohol pełni również rolę nośnika aromatów, przez co podczas degustacji należy też zwrócić uwagę na tzw. profil wyczuwany retronosowo.

Słody/ekstrakt:

To właśnie wysoki ekstrakt jest znakiem rozpoznawczym tego stylu. Jak nazwa wskazuje – używane są tylko słody jęczmienne, których pokaźną ilość stanowią słody karmelowe – nadające właśnie nut toffi, przypieczonego karmelu oraz melasy. Wraz z długim terminem przydatności to piwo ewoluuje, z czasem staje się nieco bardziej „eleganckie” – zyskuje aromatów tzw. szlachetnego utlenienia, coraz bardziej przypominając wino porto.

Chmiele:

Pomimo wysokiej słodyczy chmielu używa się dość sporo, ale raczej tych o niskich właściwościach goryczkowych – aby zachować słodowy profil piwa. My użyliśmy przede wszystkim chmielu Styrian Goldings – o brytyjskim rodowodzie, ale uprawianym na Słowenii. Pasuje idealnie – nadaje nut ziemistych oraz tytoniowych.

Dodatki:

Bardzo ważnym dodatkiem jest melasa trzcinowa. Dodana w czasie gotowania brzeczki powoduje pociemnienie barwy piwa, ale również nadaje nut charakterystycznych dla melasy – ciemnych owoców, toffi i ciemnego karmelu. Po fermentacji cukrów (których melasa ma ok. 50%), piwo nabiera delikatnego charakteru rumu, który właśnie produkuje się trzciny cukrowej.

 

  • Styl: English Barley Wine (z melasą trzcinową)
  • Parametry
    • Ekstrakt: 24,7%
    • Alkohol: 9,6% obj.
    • IBU: 50
  • Składniki:
    • słody: słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy 110-130 EBC, karmelowy 300 EBC,
    • Chmiel:
      • Goryczkowy: Columbus (US)
      • Aromatyczny: Styrian Goldings (SL)
    • Drożdże: S-04
    • Dodatki:  melasa trzcinowa
  • Wygląd: ciemnobursztynowe
  • Aromaty:  karmelu, migdałów (amaretto), melasy, rodzynek, czerwonego jabłka, biszkoptów, opiekanego chleba
  • Odczucie w ustach:
    • słodki, lepki
    • karmelowy, migdałowy
    • posmak amaretto, winaka, lekka goryczka melasowo-chmielowa
  • Temperatura serwowania: 14-16⁰C
  • Szkło: Sniffter, Sensoric
  • Foodpairing:-
    • Dania: steki z sezonowanej wołowiny w glazurze miodowo-teryaki
    • Sery: Blue Stilton z orzechami włoskimi
    • Desery: sernik z orzechami włoskimi i polewą toffi