Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

ART 9

ART.+9 Oatmeal Hoptart

 

Kolejny kamień milowy dla Browaru Stu Mostów to kooperacyjne warzenie z następnym amerykańskim browarem – Bristol Brewing Company, leżący u podnóża gór skalistych w Colorado! W gorące lato pijają tam dużo lemoniady, więc zrobiliśmy piwną lemoniadę chmielową! I to bez ani grama cytrusów! Użyliśmy najbardziej aromatycznych chmieli ze Stanów i Australii – Citra, Topaz i Galaxy, dodawanych tylko metodą „late hopping”. Połączyliśmy tu z aksamitnością płatków owianych, opakowaliśmy w lekkie piwo, zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego. Moc orzeźwienia, jednocześnie dla Sour- i Hop- Headów!

 

ART.+9 Oatmeal Hoptart

Kolejny kamień milowy dla Browaru Stu Mostów to kooperacyjne warzenie z następnym amerykańskim borwarem – Bristol Brewing Company, leżacy u podnóża gór skalistych w Colorado! W gorące lato pijają tam dużo lemoniady, więc zrobiliśmy piwną lemoniadę chmielową! I to bez ani grama cytrusów! Użyliśmy najbardziej aromatycznych chmieli ze Stanów i Australii – Citra, Topaz i Galaxy, dodawanych tylko metodą „late hopping”. Połączyliśmy tu z aksamitnością płatków owianych, opakowaliśmy w lekkie piwo, zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego. Moc orzeźwienia, jednocześnie dla Sour- i Hop- Headów!

 

 

 

Styl

Podstawę stanowi piwo w stylu Berliner Weisse, to jasne, zamglone i kwaśne piwo ze słodem pszenicznym o niskiej zawartości alkoholu. Natomiast dodatek płatków owsianych i imponującej ilości amerykańskich i australijskich chmieli, dodanych tylko metodą „late hopping” oraz na zimno, nadaje temu piwu niesamowity, owsiano-kwaśno-gorzki profil – Oatmeal Hop Tart!

Słody/ekstrakt:

Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl. Dodatek 30% płatków owsianych nadaję niesamowitej gładkości, aksamitności. Dzięki temu piwo jest lekkie ale nie wodniste.

Chmiele/dodatki:

Ilość chmielu jaką tutaj zastosowaliśmy jest porównywalna do naszych najmocniej chmielonych piw, ale uzyskana goryczka (pomimo bardzo niskiego ekstraktu) jest na średnim poziomie, a to dzięki zastosowaniu metody „late hopping”, czyli dozowaniu chmielu zaraz na koniec gotowania, przez co bez zwiększania goryczki, nie rezygnujemy ze wspaniałych cytrusowo-tropikalnych aromatów i smaków. Dodatkowo duża ilość australijskiego chmielu Topaz, dodanego w czasie leżakowania piwa w zimnie nadaję aromatu owoców tropikalnych, szczególnie lichi.

Bakterie:

Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa.

 

  • Styl: Oatmeal HopTart
  • Parametry
    • Ekstrakt: 9,0%
    • Alkohol: 3,7%
    • IBU: 22
  • Składniki:
    • Słody: pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane (30%)
    • Chmiel:
      • Aromatyczny: Citra (US), Galaxy (AU)
      • Chmielone na zimno: Topaz (AU)
    • Drożdże: US-05
    • Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
  • Wygląd: bardzo jasne,  lekko zamglone
  • Aromaty: Cytrusy, owoce tropikalne, kiwi, agrest
  • Odczucie w ustach:
    • musujący, czysty, odświeżający
    • kwaśny, cytrusowy
    • kwaśny, owoce tropikalne, lekka goryczka
  • Temperatura serwowania: 5-8⁰C
  • Szkło: Tulip, goblet, snifer
  • Foodpairing: Sałatka z agrestem i kurczakiem, makaraon penne w białym sosie z grejpfuitami, cytrusowe risotto z drobiem Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki, Desery: strudel z cytrusami, tarta z kiwi.