Styl
Podstawę stanowi piwo w stylu Berliner Weisse, to jasne, zamglone i kwaśne piwo ze słodem pszenicznym o niskiej zawartości alkoholu. Natomiast dodatek płatków owsianych i imponującej ilości amerykańskich i australijskich chmieli, dodanych tylko metodą „late hopping” oraz na zimno, nadaje temu piwu niesamowity, owsiano-kwaśno-gorzki profil – Oatmeal Hop Tart!
Słody/ekstrakt:
Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl. Dodatek 30% płatków owsianych nadaję niesamowitej gładkości, aksamitności. Dzięki temu piwo jest lekkie ale nie wodniste.
Chmiele/dodatki:
Ilość chmielu jaką tutaj zastosowaliśmy jest porównywalna do naszych najmocniej chmielonych piw, ale uzyskana goryczka (pomimo bardzo niskiego ekstraktu) jest na średnim poziomie, a to dzięki zastosowaniu metody „late hopping”, czyli dozowaniu chmielu zaraz na koniec gotowania, przez co bez zwiększania goryczki, nie rezygnujemy ze wspaniałych cytrusowo-tropikalnych aromatów i smaków. Dodatkowo duża ilość australijskiego chmielu Topaz, dodanego w czasie leżakowania piwa w zimnie nadaję aromatu owoców tropikalnych, szczególnie lichi.
Bakterie:
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa.
- Styl: Oatmeal HopTart
- Parametry
- Ekstrakt: 9,0%
- Alkohol: 3,7%
- IBU: 22
- Składniki:
- Słody: pilzneński, pszeniczny, płatki owsiane (30%)
- Chmiel:
- Aromatyczny: Citra (US), Galaxy (AU)
- Chmielone na zimno: Topaz (AU)
- Drożdże: US-05
- Bakterie: Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus
- Wygląd: bardzo jasne, lekko zamglone
- Aromaty: Cytrusy, owoce tropikalne, kiwi, agrest
- Odczucie w ustach:
- musujący, czysty, odświeżający
- kwaśny, cytrusowy
- kwaśny, owoce tropikalne, lekka goryczka
- Temperatura serwowania: 5-8⁰C
- Szkło: Tulip, goblet, snifer
- Foodpairing: Sałatka z agrestem i kurczakiem, makaraon penne w białym sosie z grejpfuitami, cytrusowe risotto z drobiem Sery: z kwaśnego mleka – czerwony ser maziowy, Bauer-Hendkase, harceński, ołomuniecki, Desery: strudel z cytrusami, tarta z kiwi.