Zapraszamy na pierwszy łyk!
ART#8 Strawberry Berliner Weisse. Mix niemieckiej tradycyjnej szkoły piwowarskiej, czyli historyczny styl jasnego, niezwykle lekkiego i orzeźwiającego piwa fermentowanego z udziałem bakterii kwasu mlekowego, z nowofalowymi niemieckimi chmielami – Comet i Huell Melon oraz, jak już informowaliśmy, sezonowym polskim akcentem w postaci świeżych truskawek.
Bardzo niski ekstrakt, na poziomie 9%, zasyp złożony tylko z jasnych słodów – pilzneńskiego i pszenicznego, pozwala na uzyskanie maksymalnej lekkości, tak charakteryzującej ten styl.
Choć chmiel odgrywają w tym stylu drugoplanową rolę to i tak dobraliśmy te niemieckie, nowofalowe – Comet, nadający lekkiej cytrusowości i trawiastości, Huell Melon to mieszanka owoców, z przeważającą nutą miodowego melona. Technika chmielenia „late-hopping” pozwala na zminimalizowanie goryczki, ale bez obniżenia walorów aromatycznych.
Bakterie kwasu mlekowego są znakiem rozpoznawczym tego stylu – to one są odpowiedzialne za nadanie konkretnej kwaśności w tym piwie. Bakterie Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które znaleźć można na co dzień m.in. w zakwasach chlebowych, kefirach czy jogurtach, produkują kwas mlekowy, intensyfikujący kwaśny smak piwa i intensywnie wpływający na moc orzeźwiającą tego piwa.
Sezonowość piwa i jego polski akcent podkreśliliśmy dodając na późnym etapie fermentacji i leżakowania dużą ilość dojrzałych truskawek, które nadały przyjemny smak i aromat oraz jeszcze bardziej podkreśliły kwaśny profil piwa.
Zapraszamy na pierwszy łyk! Pra-premiera już w czwartek wieczorem w Browarze na Długosza. Oficjalna w piątek na Festiwalu. Szczegóły i możliwość zaproszenia na www.facebook.com/events/274941336177750/