Styl
Idea wydaje się prosta. Weźmy jasne, dobrze nachmielone IPA i dodajmy wszystkiego więcej! Więcej jasnych słodów – tak aby nic nie zakłócało nam cieszeniem się wspaniałymi aromatami chmielowymi, obłędną ilość chmielu – zarówno na goryczkę ale przede wszystkim na aromat! A do tego dodajmy świeżo przygotowanego puree morelowego aby podkręcić owocowy aromat.
Słody/ekstrakt:
Mocne piwo wymaga dużo słodu. Ale pomimo wysokiego ekstraktu, nie chcemy uwydatniać słodowości tego piwa. Dlatego kompozycja słodów jest prosta: dużo jasnego słodu pilzneńskiego i tylko szczypta słodu Carapils®, wnoszącego niewielką ilość lekkiej karmelowości, ale bez zwiększenia barwy gotowego piwa.
Chmiele:
Chmiele to opoka tego stylu. Chmiel musi nadać bardzo wysoką goryczkę, a w tak mocnym piwie nie jest to proste. Przy takiej ilości chmieli, ważna jest jego jakość, tak, aby pomimo dużej wartości IBU, goryczka miała przyjemny profil. Natomiast aromat chmielowy to chyba zdecydowanie najważniejszy atrybut Imperial IPA.
W tym piwie wykorzystujemy nową formę chmielenia, oprócz klasycznej – na warzelnii i nowofalowej – podczas leżakowania piwa, dodajemy również sporą ilość chmielu podczas fermentacji piwa. Nawet w Stanach jest to dość nowatorska metoda. Polega ona na tym, że pracujące drożdże mają zdolnośc biotransformacji wielu związków chmielowych, co powoduje, że tak chmielone piwa charakteryzują się nowymi, nietypowymi aromatami – odmiennymi niż wynikałoby ze specyfiki użytej odmiany chmielu.
Astronomiczne ilości chmielu Falconer’s Flight®, który jest starannie dobraną mieszanką chmieli eksperymentalnych, dodane podczas leżakowania piwa, zapewnia eksplozję aromatów owoców tropikalnych, kwiatowych, cytrusowych, szczególnie grapefruitowych. Do tego spora ilość odmiany Chinook, która wprowadza aromaty sosnowe, świetnie kontrujące to owocowe uderzenie.
Serwowanie:
Tego typu piwa należy podawać koniecznie w odpowiednim szkle, kumulującym aromaty, tak aby jeszcze bardziej cieszyć się jego chmielowością. Polecamy tu szczególnie szkła typu Sensoric, Tulip lub Sniffter. Temperatura również ma tutaj decydujące znaczenie dla uwydatnienia chmielowych nut. Najlepiej jest spożywać je w temperaturze ok. 10 stopni Celciusza. Można je nieco potem ogrzać w dłoni.
Food pairing:
Imperialna wersja IPA jest świetnym kompanem cięższych grillowanych mięs, jak jagnięcinia lub wołowina. Aromaty morelowe świetnie komponują się z pieczonym pleśniowym kozim serem, polany winegretem brzoskwiniowym. Wysoka goryczka potrafi świetnie uwydatnić pikantność potraw kuchni azjatyckiej.
- Parametry:
- Ekstrakt: 19,5%
- Alkohol: 8,9 %
- IBU: 105
- Składniki:
- Słody: Pilzneński, Carapils®
- Chmiel:
- Goryczkowy: Chinook, Columbus (US), Magnum (DE)
- Aromatyczny: Citra(US)
- Chmielony na zimno: Falconer’s Flight®, Chinook (US)
- Drożdże: dolnej górnej fermentacji (US-05)
- Wygląd: złoty kolor, z równomiernym zmętnieniem
- Aromaty: Owoce tropikalne i cytrusy, ziołowe i kwiatowe
- owoce tropikalne, morele
- nuty cytrusów, grapefruitów, moreli
- ziołowość, akcenty kwiatowe. Intensywna goryczka.
- Temperatura serwowania: 10-13⁰C
- Szkło: Sensoric, Snifter, IPA Glass
- Foodpairing: Grilowana jagnięcina, stek lub żeberka BBQ sery: pieczony pleśniowy ser kozi, Fiore Sardo /Pecorino, Desery: sorbet morelowy, strudel morelowy, owocowa tarta