Seria „Bière de soif” to hybrydy, które stanowią pomost pomiędzy światem wina, cydru i piwa. Fermentowane z użyciem mieszanki dzikich drożdży i bakterii. Dzikie, nieprzewidywalne i niezwykle intrygujące.
W najnowszej odsłonie piw tej marki połączyliśmy naszą leżakowaną w beczkach bazę w stylu Saison oraz ogromne ilości lokalnych winogron odmian Red Regent i Rondo z lokalnej winnicy Jadwiga.
Uwarzone w styczniu 2020 roku, kondycjonowane w butelce i niepasteryzowane piwo o bardzo długim terminie przydatności do spożycia – nieustannie zmienia się wraz z upływającym czasem, co czyni je idealnym do leżakowania.
WILD No. 13 Bière de Soif refermented with Red Regent and Rondo grapes Blend 2021Winogrona do tej mieszanki zebraliśmy osobiście z małej, lokalnej winnicy Jadwiga, położonej zaledwie 20 km od Browaru. Jeszcze tego samego dnia połączyliśmy je z piwną bazą i pozostawiliśmy na refermentację przez ponad 12 dni. Piwo to jest bardzo zbliżone do naszych ulubionych francuskich win typu „glou glou” Pét-Nat. Przepełnione aromatami wiśni i czerwonych owoców zbalansowanych delikatną cierpkością i nutami funky. Zachwyca żywą wiśniową barwą i różowawą, długo utrzymującą się pianą. Niepasteryzowane i zmieniające się z czasem – idealne do refermentacji w butelce! |
Słody/ekstrakt:
Wieloziarnista baza składająca się ze słodów jęczmiennych i pszenicznych z dodatkiem płatków owsianych.
Chmiele:
Chmielenie jest homeopatyczne, konieczne z punktu widzenia technologii, gdyż możemy dzięki niemu sklarować brzeczkę. Goryczka jest jednak śladowa i w zasadzie niewyczuwalna. Chmiel jest wrogiem wielu drobnoustrojów nie będących drożdżami, przeszkadzałby przy nieskrępowanej fermentacji. Piwa tego typu są najmniej chmielonymi piwami na świecie. Użyliśmy w tym celu niewielkich ilości chmielu odmiany Hersbrucker.
Fermentacja
Prawdziwa magia dzieje się podczas fermentacji, która za każdym razem jest niepowtarzalna.
To piwo było najpierw fermentowane w stalowych zbiornikach z mieszanką naszych 2 ulubionych szczepów saison, a następnie poddane wtórnej fermentacji w beczkach po winie z domową mieszanką dzikich drożdży i bakterii.
Ostatnie etapy fermentacji odbyły się dzięki naturalnym drożdżom pochodzącym z owoców oraz podczas leżakowanie w butelce.
Winogrona:
W serii Bière de Soif pracujemy tylko z najlepszymi jakościowo i jak najbardziej lokalnymi, całymi owocami.
W tym konkretnym przypadku użyliśmy ręcznie zbieranych winogron odmian Red Regent i Rondo z małej, lokalnej winnicy Jadwiga.
Zmiany w czasie:
Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje które biorą udział w ich produkcji fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.
Nie jest ono pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo. Trzymane w temperaturach piwnicznych, może leżakować latami, zmieniając swój profil smakowo-zapachowy. Kto wie, jak będzie wyglądało za kilka lat? Sami jesteśmy ciekawi!
Przeźroczyste butelki:
Cieszyć możemy się dzięki temu pięknym, widocznym już z daleka różowym kolorem oraz naturalnym efektem opalizującym tworzonym między innymi przez bakterie i drożdże, które wykorzystane zostały przy fermentacji.
Sposób serwowania:
- Styl: Bière de Soif refermented with Red regent and Rondo grapes Blend 2021
- Parametry
- Ekstrakt: 12,0 %
- Alkohol: 6,8 %
- IBU: 5
- Składniki: słód, chmiel, drożdże, woda, winogrona
- Słody: jęczmienny: Pils, słód pszeniczny, płatki owsiane
- Chmiel: aromatyczny: Hersbrucker (DE)
- Drożdże: domowa mieszanka drożdży saison, dzikich drożdży i bakterii.
- Dodatki: świeżo zerwane, lokalne winogrona Red Regent i Rondo
- Wygląd: kolor wiśniowo-czerwony, klarowne z odrobiną naturalnego osadu.
- Aromaty: bogaty, zmieniający się z czasem – przypominający aromat win pochodzących z regionu Beaujolais, czerwone owoce, wiśnie.
- Odczucie w ustach:
- Ciało średnie do pełnego, wytrawne. Wysoko nagazowane.
- Temperatura serwowania: 5-7⁰C
- Szkło: szkło WILD z oferty Stu Mostów.
- Foodpairing:
- Dania: stek z polędwicy z jelenia z sosem jeżynowym; bułka maślana z grillowanym serem halloumi oraz sosem z czosnku niedźwiedziego i wiśniami
- Sery: ser manchego, długo dojrzewająca gouda
- Deser: ciasto drożdżowe z owocami, kruszonką i lodami waniliowymi