Słodka aranżacja najsilniejszego i najgęstszego piwa w naszej ofercie, uwarzonego z udziałem najciemniejszych, prażonych słodów – czarnego i nieprzejrzystego – Imperial Pastry Stout wzbogaconego dodatkiem ziaren kakao, białej czekolady oraz ciasteczek maślanych!
WRCLW Pastry Imperial Stout with Cocoa Nibs, Cookies & White ChocolatePoznajcie słodką aranżację najsilniejszego i najgęstszego piwa w naszej ofercie – czarnego i nieprzejrzystego Imperial Pastry Stout! Aby wzbogacić jego aromat oraz nadać (i tak już ekstraktywnej bazie) jeszcze więcej słodyczy w procesie produkcyjnym dodaliśmy do piwa ziarna kakao, białą czekoladę oraz ciasteczka maślane! Będzie więc słodko, kremowo i deserowo. |
Styl
Jeden z najpotężniejszych stylów piwnych – Imperial Stout (Russian Imperial Stout). Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek, dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co po latach, w XX wieku, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Przymiotnik „Imperialny” odnosi się do nadzwyczajnego ekstraktu i mocy piwa – co prawda zakres jest dość szeroki, ale to właśnie te wysoce ekstraktywne, ekstremalne wersje tego stylu przyprawiają o szybsze bicie serca każdego miłośnika piwa. Choć istnieje wiele wersji tego stylu tym razem postanowiliśmy uwarzyć niezwykle modną w ostatnim czasie – słodką i niesamowicie pełną odsłonę pastry!
Słody/ekstrakt:
Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Przy takiej gęstości brzeczki nastawnej (35% ekstraktu!) wydajność procesu mocno spada, a sprzęt i umiejętności piwowara wystawione są na najcięższą próbę. Wykorzystaliśmy aż 7 różnych rodzajów słodów, dodając również odrobinę prażonego ziarna – główną rolę w zasypie grają tradycyjne słody karmelowe angielskiego i niemieckiego pochodzenia.
Chmiele:
Aby wytworzyć odpowiednią gorycz użyliśmy chmielu odmiany Chinook. Ponieważ nasz Imperialny Stout jest zdecydowanie bardziej słodowy, dodaliśmy go jedynie w ilościach pozwalających na zachowania balansu.
Dodatki:
Uwarzone z dużą ilością ziaren kakao, białej czekolady, ciastek maślanych i cukru mlecznego – laktozy. Wszystko z osobna wyczuwalne, ale i idealnie zbalansowane – tak jak przystało na dobry deser.
Leżakowanie:
Tak gęste i esencjonalne piwa wyśmienicie się przechowują – niczym dobre, mocne wino. Dlatego świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka butelek i otwieranie ich w dłuższych odstępach czasu (pół roku, rok). Za każdym razem będzie nieco inne. Na początku wypełniać będą je głównie nuty czekoladowe i deserowe, a z czasem zyska nut porto, sherry i suszonych owoców (śliwki, rodzynek i wiśni).
- Styl: Imperial Pastry Stout NITRO
- Parametry
- Ekstrakt: 35,0 %
- Alkohol: 10,0 %
- IBU: 25
- Składniki:
- Słody: pilzneński, monachijski, czekoladowy oraz mieszanka angielskich i niemieckich słodów karmelowych
- Chmiel: Chinook
- Drożdże: House Ale
- Wygląd: ciemnobrązowe / prawie czarne z brązową, drobnopęcherzykową pianą
- Aromaty: słodowe: czekolada, syrop klonowy, melasa; kakao, ciasteczka Maria, czekolada Swish
- Odczucie w ustach:
- Gęste, aksamitnie gładkie
- Deserowe
- Słodki, z delikatnie pikantnym / przyprawowym posmakiem
- Temperatura serwowania: 12-17 ⁰C
- Szkło: Tulip, Sniffter
- Foodpairing:
Tak intensywne w smaku, mocne i słodkie piwo samo w sobie jest deserem!
Załóżcie więc ciepłą zimową piżamę, otwórzcie puszkę, odpalcie swoją ulubioną płytę i rozkoszujcie każdym łykiem!