38 już piwo marki ART powstało we współpracy z browarem Soma wywodzącym się z malowniczej Girony w Katalonii. Znani są oni z pełnych i super aromatycznych piw w stylu Hazy IPA oraz DIPA, które to warzą w swoim małym browarze rzemieślniczym oddalonym o godzinę drogi na północ od Barcelony.
Właściciele SOMA Beer – Ramon i Carla spędzili ostatnio we Wrocławiu kilka dni, dzięki czemu mogliśmy wypić razem nie jedno piwo oraz daś upust swojej piwnej kreatywności warząc wspólnie tą wspaniałą i mglistą DDH DIPA!
ART+38 DDH DIPA Strata, Galaxy, CitraW najnowszej DDH DIPA postawiliśmy na możliwie jak najprostszy zasyp i fermentację z użyciem naszego domowego szczepu drożdży. Nachmieliliśmy ją też na zimno z wykorzystaniem Galaxy i Citra oraz zupełnie nowej w naszym browarze odmiany Strata. |
Styl:
Double Dry Hopped DIPA, czyli styl wyjątkowo modny w ostatnim czasie to dość nowatorskie podejście do stylu DIPA – nieco słodsze, z bardzo intensywnym nastawieniem na aromat chmielowy, ale już niekoniecznie na goryczkę. My nachmieliliśmy je zarówno w Whirlpoolu jak i podczas leżakowania, aby zachwycało intensywnym aromatem chmielowym. Najpełniejszy jest on zaraz po rozlewie, przypominamy więc, aby nie czekać i pić świeże – wtedy najbardziej zachwyca!
Słody/ekstrakt:
Postawiliśmy na możliwie jak najprostszy, jasny zasyp tworzący idealną bazę i tło dla obfitego chmielenia. Dla większego zmętnienia i aksamitnej gładkość wzbogaciliśmy go jedynie „szczyptą” płatków i słodu owsianego.
Chmiele:
Jeśli nie znasz Strata, zapamiętaj tę nazwę ponieważ zobaczysz ją w WIELU piwach, które wypuszczać będziemy w kolejnych miesiącach. Użyliśmy tej odmiany razem ze sprawdzoną, klasyczną już w naszym Browarze mieszanką chmieli Citra i Galaxy, co okazało się bardzo trafnym i obfitym w zaskakujące doświadczenia chmielowe zabiegiem.
Nasza DDH DIPA od momentu otwarciu puszki uderza wprost swoim tropikalnym aromatem, wypełnionym nutami marakuji, kandyzowanej pomarańczy, pomarańczowych żelków i marmolady cytrynowej.
- Styl: DDH DIPA
- Parametry:
- Ekstrakt: 18,0%
- Alkohol: 7,5%
- IBU: 35
- Składniki:
- Zasyp: słód jęczmienny: pilzneński, słód owsiany, płatki: owsiane
- Chmiel:
- Goryczkowy: Columbus (US)
- Whirlpool: Strata, Citra (US)
- Chmielenie na zimno: Strata, Citra (US), Galaxy (AU)
- Drożdże: House Ale Strain
- Wygląd: jasnożółte, zmętnione, z niewysoką białą pianą
- Aromaty: marakuja, marihuana, pomarańczowe żelki, pomarańcza kandyzowana, marmolada cytrynowa
- Odczucie w ustach:
- 1 – półpełne
- 2 – owocowe
- 3 – soczyste z chmielowym finiszem
- Temperatura serwowania: 8-12⁰C
- Szkło: Sensoric, tulip, snifter
- Foodpairing:
- Dania: tajskie curry z kurczakiem i warzywami, schab smażony z masłem cytrynowo – ziołowym, burger z grillowanym wędzonym serem i chutneyem tropikalnym na bazie mango
- Sery: Roquefort, dojrzały Cheddar, Lazur
- Desery: Tropikalna tarta z kremem patissiere i karmelizowaną pomarańczą, Lemon Meringue Pie, kremowy sernik z frużeliną mandarynkową