Dofinansowane ze środków Unii Europejskiej

CZY MASZ
UKOŃCZONE
18 LAT?

ARE YOU
OVER THE AGE
OF 18?

WILD No. 9 Farmhouse Lager

Wild No. 9 Farmhouse Lager!

Poznajcie dziewiąte piwo z serii WILD!

Historia tego dzikiego piwa dolnej fermentacji w stylu Farmhouse rozpoczęła się od naszego ukochanego WRCLW Pilsa i została zbudowana na kanwie jego receptury. Po głównej fermentacji w niskich temperaturach z udziałem drożdży typu lager i 5-ciu tygodniach leżakowania zaszczepiliśmy go dziką mieszanką drożdży Brettanomyces i nachmieliliśmy na zimno niemieckimi odmianami Hallertau Blanc oraz Mittelfruh.

W ten właśnie sposób powstało nasze 9. już piwo z serii WILD z czystym lagerowym finiszem i twistem rustykalnych nut funky w tle – zapraszamy na pierwszy łyk!

 

WILD No. 9 Farmhouse Lager

Z dumą prezentujemy nasze dziewiąte już piwo marki WILD – Farmhouse Lager! Stworzone na podstawie naszej ukochanej receptury bazowej WRCLW Pils i zaszczepione dziką mieszanką drożdży Brettanomyces i chmielone na zimno niemieckimi odmianami chmielu Hallertau Blanc i Mittelfruh. Tak powstał rześki lager o czystym profilu z rustykalnym akcentem nut funky w tle – zapraszamy na pierwszy łyk!

 


Słody/ekstrakt:

Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego zastosowaliśmy prosty zasyp składający się tylko i wyłącznie z klasycznego słodu jęczmiennego Pils.

Chmiele:

Wykorzystaliśmy nasze ulubione chmiele kontynentalne o niemieckim rodowodzie: Magnum, HersbruckerTettnangerMittelfruhHallertau Blanc.

Fermentacja

Pierwsza fermentacja: 5 tygodni fermentacji w stali z użyciem domowego szczepu drożdży dolnej fermentacji.

Druga faza fermentacji odbyła się również w tanku stalowym, tym razem z miksem 3. różnych szczepów drożdży Brettanomyces.

Zmiany w czasie:

Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje, które biorą udział w ich produkcji, fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.

Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.

Piwo to zalecamy pić świeże, ale przechowywane w odpowiednich warunkach (w chłodnym i ciemnym miejscu) może być spożywane w różnych odstępach czasowych – rozwija się i zmienia się z czasem, tak więc za każdym razem spodziewajcie się odmiennych wrażeń smakowych!

Sposób serwowania:

Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:

1. Podawaj dobrze schłodzone.
Podobnie jak wina musujące i szampan, nasze piwa marki WILD smakują najlepiej, gdy odpowiednio schłodzi się je przed otwarciem – zalecamy przechowywanie ich w pionowej pozycji i temperaturze od 4 do 6`C przez około 24 godziny przed otwarciem!
2. Zachowaj ostrożność
Ciśnienie we wnętrzu butelki wywołane refermentacją jest zdecydowanie wyższe niż w piwach nie poddawanych temu procesowi i może być porównywalne do szampańskiego – zachowaj więc ostrożność podczas otwierania.
3. Trzymaj i nalewaj pod kątem
Trzymanie butelki pod kątem podczas otwierania zwiększa powierzchnię cieczy znajdującej się w szyjce butelki, dzięki czemu ciśnienie uwalnia się swobodniej minimalizując pienienie. Przelewanie do szkła również powinno odbywać się „pod kątem”, aby ograniczyć utratę rozpuszczonego dwutlenku węgla i zapobiec nadmiernemu spienieniu. Piwo należy przelewać bez naturalnego osadu drożdżowego, zbierającego się na dnie butelki.
  • Styl: Farmhouse Lager
  • Parametry
    • Ekstrakt: 12,5 %
    • Alkohol: 5,9  %
    • IBU: 25
  • Składniki: woda, słód, chmiel, drożdże
  • Słody: jęczmienny: Pilzneński
  • Chmiele: Magnum, TettnangerHersbruckerHallertau Blanc and Mittelfruh
  • Drożdże:
    • Domowy szczep drożdży dolnej fermentacji oraz miks trzech szczepów Brettanomyces
  • Wygląd: złota barwa, lekko zamglone i zwieńczone kremową, trwałą piana
  • Aromaty: nuty funky, siana, rustykalnych fenoli, wina szczepu Chardonnay i świeżo skoszonej trawy
  • Odczucie w ustach:
    • Większa pełnia niż w przypadku naszego klasycznego Pilsa, z nagazowaniem średnim w kierunku wysokiego
  • Temperatura serwowania: 5-7⁰C
  • Szkło: Tulip, Snifter, Stange lub Flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy Stange lub Flute – nieco je redukowały)
  • Foodpairing:
    • Dania: lekka sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce ziołowej i winegretem z melisy
    • sery: ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
    • deser: rustykalne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką podane z gałką lodów śmietankowych, ciasto bezowe z kremem na bazie mascarpone i frużeliną truskawkową