Historia tego dzikiego piwa dolnej fermentacji w stylu Farmhouse rozpoczęła się od naszego ukochanego WRCLW Pilsa i została zbudowana na kanwie jego receptury. Po głównej fermentacji w niskich temperaturach z udziałem drożdży typu lager i 5-ciu tygodniach leżakowania zaszczepiliśmy go dziką mieszanką drożdży Brettanomyces i nachmieliliśmy na zimno niemieckimi odmianami Hallertau Blanc oraz Mittelfruh.
W ten właśnie sposób powstało nasze 9. już piwo z serii WILD z czystym lagerowym finiszem i twistem rustykalnych nut funky w tle – zapraszamy na pierwszy łyk!
WILD No. 9 Farmhouse LagerZ dumą prezentujemy nasze dziewiąte już piwo marki WILD – Farmhouse Lager! Stworzone na podstawie naszej ukochanej receptury bazowej WRCLW Pils i zaszczepione dziką mieszanką drożdży Brettanomyces i chmielone na zimno niemieckimi odmianami chmielu Hallertau Blanc i Mittelfruh. Tak powstał rześki lager o czystym profilu z rustykalnym akcentem nut funky w tle – zapraszamy na pierwszy łyk!
|
Słody/ekstrakt:
Zasyp jest bazą dla piw długo leżakowanych, płótnem na którym mają namalować swoją obecność mikroorganizmy. Dlatego zastosowaliśmy prosty zasyp składający się tylko i wyłącznie z klasycznego słodu jęczmiennego Pils.
Chmiele:
Wykorzystaliśmy nasze ulubione chmiele kontynentalne o niemieckim rodowodzie: Magnum, Hersbrucker, Tettnanger, Mittelfruh i Hallertau Blanc.
Fermentacja
Pierwsza fermentacja: 5 tygodni fermentacji w stali z użyciem domowego szczepu drożdży dolnej fermentacji.
Druga faza fermentacji odbyła się również w tanku stalowym, tym razem z miksem 3. różnych szczepów drożdży Brettanomyces.
Zmiany w czasie:
Niezwykle istotny dla tych piw jest czas, ponieważ drobnoustroje, które biorą udział w ich produkcji, fermentują niespiesznie. Dlatego pozostawiamy je w beczkach na okres kilku miesięcy, aby tam nabierały swojego niebywałego charakteru.
Nie jest to piwo pasteryzowane, dzięki czemu nawet po rozlewie do butelek zachodzi w nim proces refermentacji, który nasyca, ochrania i zmienia piwo wraz z upływającym czasem.
Piwo to zalecamy pić świeże, ale przechowywane w odpowiednich warunkach (w chłodnym i ciemnym miejscu) może być spożywane w różnych odstępach czasowych – rozwija się i zmienia się z czasem, tak więc za każdym razem spodziewajcie się odmiennych wrażeń smakowych!
Sposób serwowania:
Piwa tego typu charakteryzują się wysokim wysyceniem, w związku z czym powinny być serwowane w odpowiedni sposób:
- Styl: Farmhouse Lager
- Parametry
- Ekstrakt: 12,5 %
- Alkohol: 5,9 %
- IBU: 25
- Składniki: woda, słód, chmiel, drożdże
- Słody: jęczmienny: Pilzneński
- Chmiele: Magnum, Tettnanger, Hersbrucker, Hallertau Blanc and Mittelfruh
- Drożdże:
- Domowy szczep drożdży dolnej fermentacji oraz miks trzech szczepów Brettanomyces
- Wygląd: złota barwa, lekko zamglone i zwieńczone kremową, trwałą piana
- Aromaty: nuty funky, siana, rustykalnych fenoli, wina szczepu Chardonnay i świeżo skoszonej trawy
- Odczucie w ustach:
- Większa pełnia niż w przypadku naszego klasycznego Pilsa, z nagazowaniem średnim w kierunku wysokiego
- Temperatura serwowania: 5-7⁰C
- Szkło: Tulip, Snifter, Stange lub Flute (wybierz które lubisz najbardziej, Tulip i Snifter będą intensyfikowały doznania aromatyczne, podczas gdy Stange lub Flute – nieco je redukowały)
- Foodpairing:
- Dania: lekka sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce ziołowej i winegretem z melisy
- sery: ser koryciński z czarnuszką, miękkie sery kozie
- deser: rustykalne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką podane z gałką lodów śmietankowych, ciasto bezowe z kremem na bazie mascarpone i frużeliną truskawkową