Salamander Double Dry Hopped Double India Pale Ale!
Nieco słodsza niż klasyczna DIPA – o mniejszej zawartości alkoholu i mocnym nastawieniu na intensywny aromat chmielowy, ale już niekoniecznie na goryczkę. Zamglona, aby podkreślić podobieństwo do owocowego miąższu oraz przypomnieć, że tego typu piwo należy pić super świeże – wtedy zachwyca chmielową pełnią smaku i aromatu – zapraszamy na pierwszy łyk i premierę, która odbędzie się już w przyszły piątek w naszym Pubie na Długosza 2!
Podwójnie chmielone DIPA to nasza odpowiedź na najnowsze trendy w stylu IPA. Piwo z podwójną ilością słodu i poczwórną ilością chmielu. Podwójnie chmielone w whirlpoolu i podwójnie w Hop- Gun`ie, czyli urządzeniu do chmielenia na zimno w przepływie. Po brzegi wypełniona aromatami białych owoców – głównie liczi oraz winogron przełamanych tropikalnymi nutami grapefruita, mango oraz sosnowymi i żywicznymi na finiszu.
Przymiotnik „DDH” w nazwie nie występuje przypadkowo – piwo to jest bardzo solidnie nachmielone. Najwięcej granulatu trafiło do Whirlpoola oraz na tzw. chłodną stronę, czyli podczas fermentacji i leżakowania. Łącznie zużyliśmy ok. 25 g chmielu na litr gotowego piwa wykorzystując obłędnie aromatycznych odmian: Sabro, Galaxy, El Dorado.
Dla większego zmętnienia i aksamitnej tekstury użyliśmy również płatków owsianych i pszenicznych oraz maltodekstryny – niefermentowanego cukru, który nadał pełni i uwypuklił wrażenie słodyczy.
Zapraszamy do udziału w premierowym weekendzie i degustacji na #Długosza 2!