Słodka aranżacja najsilniejszego i najgęstszego piwa w naszej ofercie, uwarzonego z udziałem najciemniejszych, prażonych słodów – czarnego i nieprzejrzystego – Imperial Pastry Stout! Aby odtworzyć efekt French Toast, ekstraktywną bazę naszego WRCLW Imperial Stout wzbogaciliśmy laktozą , syropem klonowym, cynamonem i wanilią!
WRCLW Imperial Pastry Stout French Toast Maple Syrup, Vanilla, Cinnamon NITROUwarzone, aby odtworzyć w piwie smak światowego skarbu śniadaniowego – tostów francuskich. Odtworzyliśmy aromat wszystkich tradycyjnie wykorzystywanych w recepturze składników, dodając do piwa cukier mleczny (laktozę), syrop klonowy, wanilię i odrobinę cynamonu. Na koniec nasyciliśmy go azotem, aby zwiększyć odczucie deserowości i zwieńczyć piwo drobnopęcherzykową pianą. |
Styl
Jeden z najpotężniejszych stylów piwnych – Imperial Stout (Russian Imperial Stout). Piwo historyczne, bo warzone już na przełomie XVIII i XIX wieku przez londyńskie browary. Styl ten powstał z tych samych powódek, dla których dzisiejsi rzemieślnicy tworzą nowofalowe piwa – dla konsumentów szukających nowej jakości w piwie. Z czasem styl ten zyskał uznanie w całej Europie i eksportowany był na całym Starym Kontynencie, w tym również do Sankt Petersburga, przez co po latach, w XX wieku, zaczęto nazywać to piwo Rosyjskim Imperialnym Stoutem. Przymiotnik „Imperialny” odnosi się do nadzwyczajnego ekstraktu i mocy piwa – co prawda zakres jest dość szeroki, ale to właśnie te wysoce ekstraktywne, ekstremalne wersje tego stylu przyprawiają o szybsze bicie serca każdego miłośnika piwa. Choć istnieje wiele wersji tego stylu tym razem postanowiliśmy uwarzyć niezwykle modną w ostatnim czasie – słodką i niesamowicie pełną odsłonę pastry!
Słody/ekstrakt:
Uzyskanie tak wysokiego ekstraktu jest nie lada wyzwaniem w każdym browarze. Przy takiej gęstości brzeczki nastawnej (35% ekstraktu!) wydajność procesu mocno spada, a sprzęt i umiejętności piwowara wystawione są na najcięższą próbę. Wykorzystaliśmy aż 7 różnych rodzajów słodów, dodając również odrobinę prażonego ziarna – główną rolę w zasypie grają tradycyjne słody karmelowe angielskiego i niemieckiego pochodzenia.
Chmiele:
Aby wytworzyć odpowiednią gorycz użyliśmy chmielu odmiany Chinook. Ponieważ nasz Imperialny Stout jest zdecydowanie bardziej słodowy, dodaliśmy go jedynie w ilościach pozwalających na zachowania balansu.
Leżakowanie *
Tak gęste i esencjonalne piwa wyśmienicie się przechowują – niczym dobre, mocne wino. Dlatego świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w kilka butelek i otwieranie ich w dłuższych odstępach czasu (pół roku, rok). Za każdym razem będzie nieco inne. Na początku będzie niesamowicie czekoladowe, deserowe, a z czasem zyska nut porto, sherry, suszonych owoców (śliwki, rodzynek i wiśni).
Nasycanie azotem:
Nasycanie piwa azotem, zamiast dwutlenkiem węgla, ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na bardziej aksamitną.
Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsza niż dwutlenku węgla. Używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą tzw. efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się przepiękna, drobnopęcherzykowa, kremowa i niezwykle trwała piana, której nie da się osiągnąć w przypadku piw nasycanych dwutlenkiem węgla.
Aby w pełni cieszyć się piwem nasycanym azotem, serwuj je właściwie:
– piwo schłodź do temperatury <7 °C, nie wstrząsaj nim,
– gwałtownie otwórz butelkę i nalej piwo do szklaki, odwracając butelkę pionowo,
– ciesz się widokiem efektu kaskadowego, budującego piękną drobnopęcherzykową pianę!
Dzięki wysokiemu ekstraktowi i nasycaniu azotem, piwo ma bardzo dużą gęstość. Fakt ten powoduje, że efekt kaskadowy zachodzi niczym w spowolnionym tempie – przez wysoką gęstość i lepkość pęcherzyki gazu tworzą się i unoszą dużo wolniej. Dlatego po nalaniu lepiej odczekać nieco dłużej, aby dać im czas do działania – proces wygląda bardzo efektownie!
- Styl: Imperial Pastry Stout NITRO
- Parametry
- Ekstrakt: 35,0 %
- Alkohol: 10,0 %
- IBU: 25
- Składniki:
- Słody: pilzneński, monachijski, czekoladowy oraz mieszanka angielskich i niemieckich słodów karmelowych
- Chmiel: Chinook
- Drożdże: House Ale
- Wygląd: nieprzejrzyście czarny, z ciemną / brązową pianą drobnopęcherzykową budowaną przez efekt kaskadowy
- Aromaty: słodowy, czekoladowy, syropu klonowego, melasy, wanilii, cynamonu
- Odczucie w ustach:
- Gęste, aksamitnie gładkie
- Deserowe
- Słodki, z delikatnie pikantnym / przyprawowym posmakiem
- Temperatura serwowania: 12-17 ⁰C
- Szkło: Tulip, Sniffter
- Foodpairing:
To bardzo intensywne i mocne piwo, które samo w sobie jest deserem!
Wystarczy wyciągnąć je z lodówki podczas gotowania i pozwolić mu się delikatnie rozgrzać po czym otworzyć i rozkoszować jego słodkim smakiem. Dla wzmocnienia efektu można połączyć degustację z innym deserem takim jak lody waniliowe lub włoskie tiramisu!